Witam.
Na zagranicznym forum wyczytałem i udało mi się tyle zrozumieć. Amplitunery te zapisują ustawienia użytkownika w kości pamięci eprrom gdzie jest soft czyli oprogramowanie główne zarządzające całym amplitunerem. Podobno w innej części tej pamięci. Bateria jest tu zbędna ponieważ zapis przypomina zapisanie danych na pendrive. Częste wyłączanie i włączanie zasilania może spowodować skoki napięć w tej właśnie kości, jej przeciążenie i wymazanie danych z tej części przeznaczonej dla użytkownika. Kazali zrobić reset ustawień i oczyścić tą właśnie część przeznaczoną dla ustawień amplitunera. A także przy pomocy dwóch przycisków dodatkowo przekierować i wymusić aby tam zapisywał ustawienia. Jutro go przetestuje bo teraz pracowałem. Jeżeli nadal będzie się tak dziać, będzie mnie czekać autoryzowany serwis E.I.C. i wymiana kości pamięci eprrom.

Koszt około 300zł plus koszt wysyłki do Warszawy w obie strony.

Mam nadzieje jednak że może będzie dobrze. Już i tak mam ostatnio dużo kłopotów.
P.S. Panie Wojtku idąc za Pana radą kupiłem kosz duala i wylicytowałem poleconą wkładkę. Mam AT-12XE (NOS) za 299zł. Przesyłka szła z nad morza tydzień ale wkładka już u mnie w domu. Przez te kłopoty z amplitunerem niestety jeszcze nie zamontowana. Mam nadzieję że jutro się uda. Będę zakładał wkładkę po raz pierwszy i po raz pierwszy ją kalibrował. Czy oprócz cierpliwości, uwagi i delikatności ma Pan jakąś złotą radę na to by ją zamontować i nic nie popsuć?
Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie moja sprawą.
Najbardziej dziękuje w sprawie zakupu właśnie tej wkładki. Sprzedający ją na allegro, pomocny, kontaktowy i zorientowany w gramofonach.
Sprzedawał bo zakupił w krótkim odstępie czasu AT-20 (vintage).