Jeśli chodzi o regeneracje głośników, to mogę polecić fachowca z forum Unitry o nick'u Tomisiek. Renomę ma taką jak tutaj Esdarek. Głośniki przez niego zregenerowane są jak oryginały. Jeszcze nigdy nie przeczytałem o nim negatywnego komentarza, a brać z forum Unitry jest okrutnie szczera w swoich ocenach.Wojtek pisze:Trzeba czekać aż esdarek rozszerzy zakres oferowanego sprzętu
Stare Kolumny (~1970) - Co to za wejscie/kabel
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Stare Kolumny (~1970) - Co to za wejscie/kabel
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Tarkus
Ano, gramofon to ja kupię tylko u esdarka (jego aukcje bacznie obserwuję i pieniążki zbieram).Obywatel pisze:Tarkus, odnośnie fachowości NOMOSa się nie wypowiadam bo nic od nich nie kupiłem, ale przypuszczam, że pod tym względem są OK. Podstawowy zarzut w ich stronę to ceny - potrafią wyceniać na 700 - 800 zł jakieś absolutnie podstawowe modele gramofonów. Czasami można u nich kupić to czy owo za normalną cenę, ale w większości kwoty są tak wyrąbane, że głowa boli.

Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- Obywatel
Stare Kolumny (~1970) - Co to za wejscie/kabel
Dużo taniej wyniesie Cię profesjonalna regeneracja kolumn z 1974 roku niż kupno takich z 2014, które im dorównają. W dzisiejszych czasach wszystko, co wznosi się ponad poziom dalekowschodniej tandety jest koszmarnie drogie.Brachson pisze:Powiem wiecej mysle ze zeby cos gralo dobrze i bylo z 1974 bedzie kosztowalo duzo wiecej niz to 2014 bo bedzie wymagalo profesjonalnej reki serwisowej ktora sie ceni...
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
-
Jesli bedziesz porownywal tylko jakosc dzwieku to masz racje ale mi chodzilo o porownanie jakie zwykle robi laik czyli kolor, rozmiar, moc. Teraz jesli porownasz na papierze podobne glosniki z 2015 i z 1975 to wydaje mi sie ze te pierwsze beda drozsze (a brzmiec beda 10x lepiej niz te nowe...)Obywatel pisze:Dużo taniej wyniesie Cię profesjonalna regeneracja kolumn z 1974 roku niż kupno takich z 2014, które im dorównają. W dzisiejszych czasach wszystko, co wznosi się ponad poziom dalekowschodniej tandety jest koszmarnie drogie.Brachson pisze:Powiem wiecej mysle ze zeby cos gralo dobrze i bylo z 1974 bedzie kosztowalo duzo wiecej niz to 2014 bo bedzie wymagalo profesjonalnej reki serwisowej ktora sie ceni...
-
No panie Wojtu.Takiej porady sie nie spodziewałem.Chyba pomrocznos jakaś dopadła.Zapomnial Pan dodać zapalki .
Dual nie powalał kolumnami ale graly przywoicie.Co do Nomosa to rzetelna firma ale ceny maja chore.Ile kto zas chce zaplacic to jego sprawa.Renowacja sprzetu 40 letniego to nie wymiana bezpiecznika tylko żmudny i czasochłonny proces wymagający wielu środków i czasu o wiedzy nie wspomnę.I powinna kosztowac i to sporo.Czesto pottrzeba częsci obecnie nie do zdobycia.nawet wyłacznik sieciowy jest obecnie problemem a czesto wyzwaniem.
Tomasz
Dual nie powalał kolumnami ale graly przywoicie.Co do Nomosa to rzetelna firma ale ceny maja chore.Ile kto zas chce zaplacic to jego sprawa.Renowacja sprzetu 40 letniego to nie wymiana bezpiecznika tylko żmudny i czasochłonny proces wymagający wielu środków i czasu o wiedzy nie wspomnę.I powinna kosztowac i to sporo.Czesto pottrzeba częsci obecnie nie do zdobycia.nawet wyłacznik sieciowy jest obecnie problemem a czesto wyzwaniem.
Tomasz
-
Panowie ale jaką regenerację kolumn 40 czy 50 letnich??? jedyne co mozna zrobić to wymienic kondensatory choc jak były dobre to trzymaja parametry do dzisiaj. Jeżeli zawieszenia są wysypane to nie ma opcji dostać do nich "takich samych nowych" - chyba że gadamy o Tonsilu do którego cały czas u nas w kraju klepią zupełnie znośne podróby ale zachodnie czy japońskie? Praktycznie nie ma opcji zeby dostac oryginał... Jasne, że dzisiaj dobierzemy zawieszenie do kazdego głosnika nawet z lepszych materiałów niz oryginał ale taka podmiana najprawdopodobniej zmieni parametry na tyle, że trzeba aplikację sprawdzac od nowa. Może w obudowie closed takie cos sie uda bez konsekwencji ale w otawartych budach wszysko trzeba mierzyc od nowa a kto takie cos robi? Kazdy kto potrafi to zrobic kupi nowe naładowane technologią przetworniki i zaprojektuje zupelnie nowe kolumny...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
-
Takie stare kolumny warto kupować tylko jak przetworniki mają papierowe albo szmaciane sztywne zawieszenia, bo one są wiecznotrwałe 
Niektórzy producenci, jak Tannoy, czy JBL oferują zestawy naprawcze do takich starych przetworników, ale tanio nie jest, a same kolumny też są drogie.

Niektórzy producenci, jak Tannoy, czy JBL oferują zestawy naprawcze do takich starych przetworników, ale tanio nie jest, a same kolumny też są drogie.
- Obywatel
Bez przesady - nawet jeśli zmienią się jakieś parametry, to będą to tak pomijalne różnice, że zwykły użytkownik nie ma szans nawet ich wychwycić. Jedynie aparatura lub złote ucho audiofilaArkadyo pisze: Jasne, że dzisiaj dobierzemy zawieszenie do kazdego głosnika nawet z lepszych materiałów niz oryginał ale taka podmiana najprawdopodobniej zmieni parametry na tyle, że trzeba aplikację sprawdzac od nowa. Może w obudowie closed takie cos sie uda bez konsekwencji ale w otawartych budach wszysko trzeba mierzyc od nowa

-
Obywatelu nie jestem audiofilem a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że przygłuchawy ze mnie kolo ale zdarzało mi sie usłyszeć różnicę pomiędzy zestawami naprawczymi do Tonsilu a oryginalnymi zawieszeniami. Zdarzało sie słyszeć róznicę pomiedzy poszczególnymi wypustami tego samego przetwornika Tonsilu czy tesli także okreslenie "zwykły uzytkownik" jest zbyt szeroka aby az tak to upraszczać. Zgadzam się, że masa ludzi nie zwróci uwagi nawet jak sie zmieni cały głosnik w kolumnie ale jestesmy na forum specjalistycznym i takie kwestie jak zmiana brzmienia po zmianie zawieszenia powinnismy zaznaczać w swoich wypowiedziach bo nie należą do rzadkości i jest w stanie je usłyszeć zwykły użytkownik.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.