Lhuna pisze:Głupie pytanie czy to ramię z linku, eenneell, jest z igłą piezoelektryczną?
Nie. Jest to ramię od Duala 1226, bardziej normalne, z zamontowaną wkładką magnetyczną (Shure M75).
Czy ty eenneell jesteś pewien, że to ramię w ogóle będzie pasowało do Duala 1254?
Ja zupełnie nie jestem tego pewien, a nie mam serca proponować komuś spekulację kombinacyjną.
Przypominam, że Dual 1254 bez wbudowanego wzmacniacza miał normalne ramię (o ile ramiona ULM można określić jako "normalne"

).
Jedynie wersja z wzmacniaczem HS 132 miała inne ramię, pod piezoelektryki.
Model 1226 to produkt z lat '73-74, 1254 zaś to sprzęt z '84-89.
Ramiona Duali 1226 i 1254 niestety różnią się konstrukcyjnie, to jest pewne. Stąd moje obawy przed takim ruchem.
Dodatkowo, kto miałby się podjąć takiej transplantacji?
Tak więc, biorąc to wszystko do kupy, radziłbym Tobie Lhuna jednak rozejrzeć się za jakimś lepszym Dualem, a z HS 132 się pożegnać.
Po prostu nie jest to sprzęt warty takiego zachodu, moim zdaniem.
EDIT:
Krótko po napisaniu powyższych zdań, zajrzałem do instrukcji serwisowych obydwu modeli Duala (są dostępne na VinylEngine).
Teraz jestem pewien, że to ramię od Duala 1226 z aukcji nie będzie pasowało w Dualu 1254.
Teoretycznie dałoby się to może zrobić "na chama" (przerabiając gramofon), ale z pewnością musielibyśmy sobie darować automatykę, windę i możliwe, że regulację antyskatingu też.