DENON DP-29F - pytanko o pre-amp.

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
bmakow

DENON DP-29F - pytanko o pre-amp.

Post autor: bmakow »

Witam.
Czy dokupienie osobnego przedwzmacniacza i wyłączenie tego wbudowanego w modelu DENON DP-29F poprawi dosyć słabą głośność? Czy raczej wyjdzie na to samo? :)
Podpiąłem go do wieży poprzez jedyne złącze IN - AUX i po włączeniu wbudowanego przedwzmacniacza owszem - słychać wszystko bardzo dobrze i czysto ale muszę i tak podkręcać głośność prawie że na 3/4 :x. Rozumiem też, że nigdy nie osiągnę identycznej głośności jak przez odtwarzacz CD w tej samej wieży. Szkoda tylko że CD odpalony na tym samym poziomie głośności wybija szyby w oknach...

A teraz gwóźdź programu: co się stanie jeśli w Denonie włączę preamp i puszczę sygnał przez osobny przedwzmacniacz? :whistle:
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Regsoft

Re: DENON DP-29F - pytanko o pre-amp.

Post autor: Regsoft »

bmakow pisze: co się stanie jeśli w Denonie włączę preamp i puszczę sygnał przez osobny przedwzmacniacz?
Uzyskasz głośny i zniekształcony sygnał. Przedwzmacniacz gramofonowy nie tylko wzmacnia ale i koryguje sygnał. Podwójna korekcja da niewłaściwy dźwięk.
bmakow pisze: Czy dokupienie osobnego przedwzmacniacza i wyłączenie tego wbudowanego w modelu DENON DP-29F poprawi dosyć słabą głośność?
Nie znam możliwości wbudowanego pre w Twój gramofon ale generalnie zawsze spodziewaj się mniejszego poziomu sygnału. Jeśli nie zależy Ci na wybijaniu szyb gramofonem to zostaw tak jak jest.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Regsoft pisze: Jeśli nie zależy Ci na wybijaniu szyb gramofonem to zostaw tak jak jest.

No nie wiem. Różnica między CD i PHONO zawsze jakaś jest, ale nie taka. Coś z tym wbudowanym pre musi być nie tak.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Też tak uważam. Albo z pre albo z wieżą (czułość wejścia np.), choć oczywiście może to być na zasadzie "ten typ tak ma".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
-Wolf-

Post autor: -Wolf- »

W moim DP-29F nie było problemów z preampem. Po podłączeniu do wieży przez aux nie zauważyłem żeby było jakoś drastycznie ciszej.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

No właśnie. Pytanie kolegi jest jakoś niejasno dla mnie sformułowane.
Co podpiąłeś do denona? @bmakov, bo to nie wynika jednoznacznie z postu.
Przedwzmacniacz gramo (osobny) załatwi problem głośności. jeśli o to pytasz? To tak, - czyli to co wyżej napisał Wolfri.
Co do odtwarzacza CD, to przeciwnie. Oczywiście, że ten sam poziom są możliwe do osiagnięcia. U nmie nie ma róznicy w głośnosci, a jakość odtwarzania płyt jest lepsza niż CD, a w najgorszym wypadku (jednostkowych płyt) co najmniej zbliżona do CD.
Zwykle i chyba zawsze jest to kwestia dopasowania poziomu swojego toru. Nie zawsze jest to łatwe i o to chodzi w tej zabawie. ;)
-Wolf-

Post autor: -Wolf- »

Yyyy, nie, nie. Chodziło mi o to, że u mnie przy wbudowanym preampie nie było ciszej. Oczywiście jak wyłączyłem wbudowany preamp i puściłem sygnał prze Arta, to też nie było ciszej. A może ten wbudowany jest po prostu wyłączony?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

wolfrl pisze: A może ten wbudowany jest po prostu wyłączony?
Wtedy chyba nie byłoby "czysto" :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
bmakow

Witam. Przepraszam za długi brak odzewu ale byłem na wyjeździe. Dziękuję za odzew. Już odpowiadam :D .
Do Denona podpiąłem wieżę Panasonic za pomocą wejścia AUX. Innego wejściowego nie ma. Wbudowany preamp na pewno jest włączony, bo gdy go wyłączę muszę ustawić głośność wieży na maxa i wtedy ledwo słychać muzykę z winyla. Może faktycznie "ten typ tak ma" w sensie moja wieża...
Chodziło mi o to, czy zewnętrzny osobny preamp może dać mi mocniejszy sygnał wyjściowy z Denona niż ten który mam aktualnie włączony (wbudowany).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
filippo

Post autor: filippo »

Ta "wieża panasonic" - to chyba nie taka złożona z osobnych segmentów a raczej takie coś co ma w sobie wszystko wsadzone w jedno pudło (tuner, cd, kasetę)???
Choć ekspertem nie jestem ale po czymś takim chyba nie należy się spodziewać jakiś dobrych efektów.
Up The Punx

Gramofony Yamaha PF-30 i Luxor Skantic 9304; Przedwzmacniacz Yamaha C65; Wzmacniacz KD Yamaha HTR-2067; Magnetofon Yamaha KX-W332 R; DVD Yamaha BD-S477; Głośniki Yamaha NS-P60 i NS-50F; Superniskotonowy Yamaha YST-SW012
bmakow

filippo pisze:Ta "wieża panasonic" - to chyba nie taka złożona z osobnych segmentów a raczej takie coś co ma w sobie wszystko wsadzone w jedno pudło (tuner, cd, kasetę)???
Choć ekspertem nie jestem ale po czymś takim chyba nie należy się spodziewać jakiś dobrych efektów.
Tak, to jedno pudło. Kiedyś miałem do niej podpięty komputer i grało tak samo dobrze jak odtwarzacz CD. Wydaje mi się że Denon z włączonym preampem puszcza po prostu słabszy sygnał niż bym chciał. Dlatego bardzo proszę o odpowiedź: czy jest możliwość że osobny preamp wypuści mocniejszy sygnał niż ten wbudowany w Denona? Może po prostu ten wbudowany jest kiepskiej jakości?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

filippo pisze: po czymś takim chyba nie należy się spodziewać jakiś dobrych efektów.
Czułość wejścia liniowego to światowy standard i nie ma znaczenia czy to wypasiony wzmacniacz za tysiące złotych, czy chińskie pudełko, musi grac tak samo głośno.
bmakow pisze: czy jest możliwość że osobny preamp wypuści mocniejszy sygnał niż ten wbudowany w Denona? Może po prostu ten wbudowany jest kiepskiej jakości?
Wszystko wskazuje na to, że coś jest nie tak z tym wbudowanym pre. Zewnętrzny powinien rozwiązać problem. Jednak 100% pewności nikt Ci nie da. Różne chochliki są możliwe.
ODPOWIEDZ