Prośba o ocenę brzmienia ...
- Regsoft
Prośba o ocenę brzmienia ...
Mam wielką prośbę o ocenę próbek dźwięku dla trzech (A/B/C) różnych konfiguracji przedwzmacniaczy. Łącznie to ok. 650MB do ściągnięcia więc pewnie zbyt wielu chętnych nie znajdę. Pliki to 1-2 min. kawałki czterech (jazz/blues/rock) utworów flac we wspomnianych konfiguracjach. Chodzi o to, aby określić, który zestaw ustawień brzmi dla kogoś (oczywiście subiektywnie) najlepiej. Sorry za jakość próbek, ale nie miałem zbyt wiele czasu na ich przygotowanie.
https://www.dropbox.com/s/w7awpnsi3kmgi61/Comp.zip?dl=0
https://www.dropbox.com/s/w7awpnsi3kmgi61/Comp.zip?dl=0
-
Re: Prośba o ocenę brzmienia ...
Jednakową głośność ustawiłeś dla wszystkich próbek? I
- Regsoft
-
Zadałem sobie trud posłuchania tych fragmentów.Szczerze mówiąc, to nie zauważyłem jakiś szczególnych różnic, wszytko gra bardzo podobnie.
Najlepiej zabrzmiały mi fragmenty cepelinów, ale to chyba dlatego, że pozostałe fragmenty były dla mnie nudne
Jakaś tępa trochę ta wkładka, średnio to gra
Najlepiej zabrzmiały mi fragmenty cepelinów, ale to chyba dlatego, że pozostałe fragmenty były dla mnie nudne
Jakaś tępa trochę ta wkładka, średnio to gra

- Regsoft
Dzięki !
Ciekawe czy jeszcze ktoś to potwierdzi ale to jest możliwe

Przepraszam

Pojechała jakieś 200-250h.
Zrobienie sensownej próbki dźwiękowej chyba jest trudniejsze niż mi się wydawało

Może jakbym to podzielił na pojedyncze sample to znalazłoby się więcej chętnych do ściągania i spróbowania ...

-
No nie wiem, ale ja na prawdę nie wychwyciłem jakiś istotnych różnic w brzmieniu przedwzmacniaczy.
Może są z tej samej półki cenowej, może użyta wkładka jest na tyle słaba - bez urazy - że te przedwzmacniacze nie rozwijają skrzydeł.
Chyba jednak największa różnica jest do usłyszenia pomiędzy wkładkami z więcej niż różnych półek cenowych, ale ja już wiekowy jestem, i siłą rzeczy słyszę mniej
Próbki jak próbki, tylko po co aż w tak wysokiej jakości, spokojnie wystarczyłby 16bit-44.1kHz
Może są z tej samej półki cenowej, może użyta wkładka jest na tyle słaba - bez urazy - że te przedwzmacniacze nie rozwijają skrzydeł.
Chyba jednak największa różnica jest do usłyszenia pomiędzy wkładkami z więcej niż różnych półek cenowych, ale ja już wiekowy jestem, i siłą rzeczy słyszę mniej

Próbki jak próbki, tylko po co aż w tak wysokiej jakości, spokojnie wystarczyłby 16bit-44.1kHz

-
Nie każdy program jest w stanie poprawnie odtworzyć takie gęste pliki. VLC radzi sobie znakomicie, ale z innym softem faktycznie brzmiało bułowato.
Ja szczerze mówiąc też nie słyszę różnicy. Posłucham później z kolumn, bo przez słuchawki wszystkie brzmią na tyle podobnie, że nie jestem w stanie wychwycić żadnych punktów zaczepienia.
Ja szczerze mówiąc też nie słyszę różnicy. Posłucham później z kolumn, bo przez słuchawki wszystkie brzmią na tyle podobnie, że nie jestem w stanie wychwycić żadnych punktów zaczepienia.
- Regsoft
Nie jest na tyle słaba ale oczywiście nie mam urazy

Przez grzeczność nie zaprzeczę

Być może choć tu nie jestem jeszcze przekonany na 100%

- Regsoft
-
U najlepiej słychać w edytorze dźwiękówUżywam najczęściej VLC

- Regsoft
Na wszelki wypadek będę powoli wrzucał do katalogu poszczególne próbki ...
https://www.dropbox.com/sh/2w9xe2zyh2xy ... h9Pva?dl=0
A konkretnie to :
(1 DK) : Diana Krall - East Of The Sun
(2 EB) : Eric Bibb - Lonesome Valley
(4 LZ) : Led Zeppelin - Whole Lotta Love
(6 MD) : Miles Davis - So What
- MeqhabTion
Przesłuchałem
1 DK, próbki A, B, C. Użyłem Foobara 2000 z ASIO4ALL v2 i słuchawek Razer (niestety niczym lepszym nie dysponuje)
wg. mnie bardzo małe różnice dźwiękowe choć:
A - najmniej mi się podobała, mniej szczegółów niż pozostałe (A,B), trochę jak zza firany
B - dla mnie najbardziej atrakcyjne, dobra dynamika, ładnie zaakcentowany bas, czysty dźwięk
C - porównywalnie jak B, z tym że jakby delikatnie zniekształcony wokal, na granicy percepcji bez większego wpływu na odbiór, ale jednak
6 MD, próbki B, C
wg. mnie nie ma większej różnicy, próbki porównywalne, mam porównanie z CD w wydaniu MoFi i na obu próbkach (B,C) dźwięk jakby trochę wycofany, szczególnie pierwsze fragmenty utworu, ale to z kolei może być wina słuchawek.
Więcej próbek nie znalazłem. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
1 DK, próbki A, B, C. Użyłem Foobara 2000 z ASIO4ALL v2 i słuchawek Razer (niestety niczym lepszym nie dysponuje)
wg. mnie bardzo małe różnice dźwiękowe choć:
A - najmniej mi się podobała, mniej szczegółów niż pozostałe (A,B), trochę jak zza firany
B - dla mnie najbardziej atrakcyjne, dobra dynamika, ładnie zaakcentowany bas, czysty dźwięk
C - porównywalnie jak B, z tym że jakby delikatnie zniekształcony wokal, na granicy percepcji bez większego wpływu na odbiór, ale jednak
6 MD, próbki B, C
wg. mnie nie ma większej różnicy, próbki porównywalne, mam porównanie z CD w wydaniu MoFi i na obu próbkach (B,C) dźwięk jakby trochę wycofany, szczególnie pierwsze fragmenty utworu, ale to z kolei może być wina słuchawek.
Więcej próbek nie znalazłem. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
- Regsoft
Dzięki !
Tego się właśnie bałem ...
No nic. Poczekam aż wątek straci zainteresowanie i napiszę czym się one różnią ...
Jestem pod wrażeniem.
Tym bardziej, że pewne różnice wysłuchałem głównie w przestrzenności czego nijak nie wyczuwam na słuchawkach.
Co to za słuchawki?
Wszystkie w flac 24/192 : https://dl.dropboxusercontent.com/u/80139683/Comp.zip
Wszystkie w wave 16/44 : https://dl.dropboxusercontent.com/u/801 ... 44-WAV.zip
- MeqhabTion
- Regsoft