Rega Fono MM mkII. Preamp brytyjskiej konstrukcji dedykowany tylko dla wkładek MM.
Wielkość: trochę mniejszy niż A5 (o jakieś 2 -3 cm)
Tył: dwa 2x2 wejscia RCA, RGD, zasilanie 24V, odległości gniazd - dobre, nie za ciasno - wtyczki różnych interkonektów mają się dobrze,
Zasilacz dedykowany: Rega 24V (Rega PSI)
Przód: dioda REGA, czerwona, wł/wy jednopunktowy,
Poza tym zero regulacji,
Parametry -> dostępne w sieci, jednak zwróćcie uwagę, że w większość dealerów i sprzedawców powiela błędne dane dotyczące
Input sensitivity (podaję prawidłowe) = 1,7 mV for 200 mV output
RIAA: lepiej niż -,+0,2dB 100Hz - 100kHz
Brzmienie:
Pierwsze wrażenia z mojej strony to typowa i jednoznaczna analogowość, rasowe brzmienie starych klocków, ciepło i równowaga.
Brak bolesnego czasem uderzenia podbiciem gainu. Tu orbitowanie bardzo delikatne i subtelne.
Dźwięk nie męczy i nie nuży.
Na moje ucho sound rodem z lampowych wzmaków, powściągliwy i lekko jakby wycofany. Podoba mi się.
Basy zaakcentowane i nie przesadne wydają się być naturalne w odbiorze. Nie ma w tym brzmieniu nic z korekcji, jest neutralność. Tego oczekiwałem.
Osobiście nie lubię gdy brzmienie zjada na śniadanie wszystko co jest dookoła, ale samo w sobie jest nie strawialne i montonne przez swoją pseudo nad doskonałość. Tu mamy równowagę. Pełną elegancji i klasyki gatunku.
Coś kapitalnie przyjemnego, bez fajerwerków i wodotrysków. Radość z muzyki.
A z kapitalności to jeszcze i absolutna cisza międzykanałowa, zasadniczo 100% ciszy w ciszy. Żadnych szumów, brumień. Nic.
Szczegółowość, detaliczność jak dla mnie wystarczająca, ale nie jestem detalistą. Raczej hurtownikiem ciepłych klimatów z dekadencką myszką i tak tu chyba jest właśnie.
Wady? Minusy?
Co mi się nie podoba - jeszcze nie wiem do końca.
- pewnie cena czyli jak zwykle

- raczej słaby zasilacz - to znaczy przydałby się lepszy, cienki kabelek zasilania,
+ - odnoszę wrażenie, że to brzmienie trochę drzemie, a zatem jest szansa na lepszy sound przy alternatywnej bardziej wkładce
[odsłuch robię na Sumico Pearl, M97B, M44MB i 2MRed] będzie bardziej dyskutowalny, a jakość no.. cóż inna zapewne.
Jutro kilka innych wkładek ze średnicy cenowej, bo na takim teście własnym najbardziej mi zależy akurat w tej sesji.
- Rega gra najbardziej chyba średnicą, a w każdym razie brak dominacji wysokich tonów (uf.. co za ulga, inne preampy okropnie mnie wymordowały tym parametrem) .
cdn,
Na dziś tyle,
wrócę jutro po kolejnej sesji dla tego urządzenia.