Zgodnie z instrukcją DF-2 nie należy używać do prostowania płyt:
ważących mniej niż 110 gram
ważących 100-115 gram, wyprodukowanych w czasach kryzysu naftowego (1973-74)
czyli co najmniej 90% wszystkich płyt na rynku które uległy zdeformowaniu. Lepiej zakupić inną poprawną a zdeformowana wyrzucić do kosza, to już nie są wielkie koszta
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Ekhm, 180 gram krzywych nie widziałem przecież to już jest słuszna waga, nowe/nie nowe czy to ma jakieś znaczenie? Chyba że mówisz o pseudo 180 gram tylko z naklejki a w rzeczywistości 100-110g, no to pełna zgoda ale przecież o science fiction i zabiegach marketingowych tu nie rozmawiamy
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Na wszystko wymyslono juz odpowiednie urzadzenie. W Niemczech prostowanie winyla za pomoca odpowiedniej maszyny (z budowy wielka, ciezka podgrzewana do odpowiedniej temperatury klapa) kosztuje 5-8 Euro wraz z umyciem na maszynie VPI i nowa koszulka. W Polsce fanow winyli rowniez nie brak, znaczy sie i tu trzeba po prostu poszukac kogos, kto taki serwis oferuje.
Zaraza jakaś to nie jest, te krzywusy. Jednak odłożyłem dwie jak na razie do ewentualnego prostowania, bo fajne tytuły i trochę mi ich szkoda. Zwłaszcza, że to rodzynki uzupełniające dyskografię.
Do B.Stocku opłaca się wysyłka minimum 10 LP, więc jakby ktoś się też nastawiał, to pomału można zbierać i coś pokooperować w szcztynym celu zminiejszenia kosztów operacji.
Jakby co to mogę być zbiorczą skrytką wysyłkową, a koszty operacji proporcjonalne, rzecz jasna. Najlepiej jakby z jednego miasta, chyba (może inaczej, nie zastanawiałem się). 2dychy za sztukę to szału nie ma, ale ważne że jest taka możliwość na dedykowanej maszynie.
A to fajnie, bo najbardziej mi zależy na tym Weather Report co Ci kiedyś mówiłem, kanadyjskie wydanie ciekawostkowe na dobrym tłoku i stan NM więc trochę szkoda mi jej wywalić.
ano te kapeluchy przeważnie są bardzo mało grane u mnie także
W moim przypadku 2x Capitol- Music From Big Pink, Moondog Matinee i 2x Reprise/Warner- Workingman's Dead i Tupelo Honey. Mam jeszcze kilka takich ale to już się nie opłaca serwisować