Sony PS-X65
- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
Re: Sony PS-X65
Od tych skaczących buziek oczopląsu dostałem... 

Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Bo tekst @darkmana był tak zabawny, że mnie rozwaliło. No to sobie poskakałem z radości 

Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Na poważnie, to płatki mydlane mi żonka naraiła i 'szmatkie delikatno', poszło jak burza. Płatki są ponoć nieagresywne całkiem.
Napisy u mnie całe, a błysk.. ja..!
Napisy u mnie całe, a błysk.. ja..!
- Regsoft
Właśnie miałem pierwszy, bardzo niefajny przypadek. Gramofon zaliczył elektrostatycznie jak dotknąłem naelektryzowanym palcem przycisku i "zgłupiał". Przesunął ramię bez podnoszenia do szpindla, zgasił wyświetlacz, nie wyłączył silnika. Musiałem zresetować wyłącznikiem zasilania aby doszedł do siebie. Igła nie straciła na jakości dźwięku ale pewnie wpłynęło to na jej żywotność. Teraz strach go dotknąć przed zatrzymaniem odtwarzania. Automat Denona nie miał takich przypadłości

- chudy_b
Miałem taką akcję przy Technicsie 1610MK2. Tez totalnie zgłupiał i musiał trochę postać, żeby wrócić do żywych
Z Sonym takiego przypadku nie miałem. Generalnie układy CMOS stosowane w tych sprzętach są wrażliwe na elektrostatykę. Kiedyś ogłupiało się automaty w budkach telefonicznych zapalarką do gazu
Nie wiem czy jest na to jakaś rada. Dziwne że iskra przeskoczyła do przycisku. Przyciski nie sa do niczego podpięte, a obudowa gramofonu nie przewodzi.

- decu
- Gramofon: Sansui SR-212
- Regsoft
No nie mam.
Wszystkie działają więc na razie nie kupowałem.
Sony PL501 : 1-518-305-00 / 1-518-340-71
Da się dobrać : 8V 50mA, bańka T1 1/4 czyli 4.2x11 mm : choć te 8V są w niewielkiej podaży

Chyba coś w stylu :
https://www.ebay.pl/itm/5-x-8V-50mA-Bir ... 2399276597
https://www.ebay.pl/itm/10-x-8V-50mA-10 ... 2386912722
Zerknij

Jak nie znajdziesz taniej to kupisz dla całego forum (pasuje do X65/X75 a może i inne) na podmianki

Od biedy może i takie :
https://www.conrad.pl/p/mikro-zarowka-6 ... ce-1590366
https://www.conrad.pl/p/mini-zarowka-8- ... wy-1020803
Zaraz ... chwila ... nie chwaliłeś się, że masz taki fajny gramofon !

- decu
Dzięki, nie miałem jeszcze czasu grzebnąć i stąd pytanie/pójście na łatwiznę.
Gramofon w stanie wizualnym:
Sneak peek: Sprzedawca ok, starał się, zdjął talerz, nawet wkręcił śruby transportowe. Headshella brak więc tu nie było problemu. Nie zdjął jednak przeciwwagi
.
Podejrzewam że w jakiejś części to właśnie spuszczony ze smyczy odważnik odpowiada za powyższe szkody.
Na osłodę- wszystkie funkcje/przyciski działają.
Po pierwszym szoku wywołanym wyglądem zewnętrznym jestem dobrej myśli. Za rysy na lakierze wziąłem się pastą tempo (tak na próbę) i efekty są obiecujące. Wymiana lampki mam nadzieję że niczym mnie nie zaskoczy.
Oprócz tego w dalszej perspektywie myślę o wymianie kondensatorów, przy czym jeszcze tego nie próbowałem i dopiero orientuję się w temacie.
Póki co zamawiam żarówki i dam znać czy podchodzą.
Tak to się w całości prezentuje...
Gramofon w stanie wizualnym:

Sneak peek: Sprzedawca ok, starał się, zdjął talerz, nawet wkręcił śruby transportowe. Headshella brak więc tu nie było problemu. Nie zdjął jednak przeciwwagi

Podejrzewam że w jakiejś części to właśnie spuszczony ze smyczy odważnik odpowiada za powyższe szkody.
Na osłodę- wszystkie funkcje/przyciski działają.
Po pierwszym szoku wywołanym wyglądem zewnętrznym jestem dobrej myśli. Za rysy na lakierze wziąłem się pastą tempo (tak na próbę) i efekty są obiecujące. Wymiana lampki mam nadzieję że niczym mnie nie zaskoczy.
Oprócz tego w dalszej perspektywie myślę o wymianie kondensatorów, przy czym jeszcze tego nie próbowałem i dopiero orientuję się w temacie.
Póki co zamawiam żarówki i dam znać czy podchodzą.
Tak to się w całości prezentuje...
- chudy_b
Dwie od Ciebie odkupię. Nawet trzy. O ile zamówiłeś więcej.
UUUU paskudnie, bardzo paskudnie.
No to elektronika sprawna. Za wiele nie jest warta, ale mogę ją od Ciebie odkupić

Banalna sprawa. Zdjęcie dolnej pokrywy, odkręcenie jednej śrubki, dwa luty.
Na pewno warto w zasilaczu + stabilizator 5V na mocniejszy. Co do reszty to nie tak hop siup, bo może to rozjechać regulację, a tu bez oscyloskopu łatwo nie będzie.
- decu
Uuuu...Panie to nie są tanie rzeczy!

Sam właśnie się zastanawiałem jak Cię taktownie podpytać czy może nie chciałbyś odsprzedać zewnętrzności swojego denata... Rozliczenie w żarówkach?

Chodzi mi właśnie o sekcję zasilania. Jutro wydrukuję manual i zobaczę z czym dokładnie trzeba się mierzyć.
Czym się kierować wybierając kondensatory/stabilizator? Chciałbym kupić możliwie dobre acz nie audiofilskie ($$$

- Regsoft
- chudy_b
Może się jakoś dogadamy. Ktoś na pewno będzie miał sprawny i ładny gramofon.

Bez przesady. Nie ma ich wiele. Koszt kilku kilkunastu złotych. Mówię o markowych kondensatorach. Niestety jedyny sensowny dostawca ma w tej chwili urlop. Trzeba poczekać do nowego roku z zamawianiem. W innych źródłach albo chore ilości, albo chore ceny za sztukę. Stabilizator nie musi mieć takiego samego symbolu. Wystarczy dowolny 7805 1,5A z jakiegoś w miarę pewnego źródła. Nie powinno być z tym żadnego problemu. Koszt złotówkowy.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- chudy_b
- decu
Nigdy. Oryginalny jest ekstra i będę polerował aż on zabłyśnie albo ja zgasnę.
Z wizualnych spraw drażni mnie też wytarty paluchem symbol windy na przycisku, ale to już na sam koniec zostawiam.
Kupiony od Niemca. Płaczu raczej nie było. To Twoja wystawka z któregoś wątku

W porównaniu z Twoim zakupem to raczej ciężko mówić w ogóle o okazjach

Muza jeszcze nie zagrała. Najpierw nastąpiło wyparcie i odstawienie sprzętu na półkę, wczoraj delikatne obwąchanie i zmiana nastawienia na umiarkowanie entuzjastyczne. Niedługo odpalam, sprawdzę prędkość itd.
Liczę po cichu na to że obaj będziemy mieli.
Koszty części faktycznie niewielkie- nawet tych z dopiskiem "audiofilskie"

Darkman Dzięki. Już jakąś chwilę gram na Sony, ale moje "fidelity" w tym wypadku odnosi się do marki a nie modelu i stąd kolejne "sztuki".
Proste!