Sony PS333, bardzo źle gra po wymianie płytki.

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
domuzyn79

Post autor: domuzyn79 »

Witam Serdecznie Kolegów
Potrzebuje pomocy. Niedawno w wyniku swojej nieuwagi uszkodziłem w gramofonie igłę. Zakupiłem na ebayu zamiennik oryginalnej igły ponieważ samego oryginału praktycznie nie można dostać, nawet za cenę 250euro. Po wymianie przeżyłem szok. Mój sprzęt przestał praktycznie grać jak to było wcześniej. Brak dynamiki, śpiew słucha sie jak by za ścianą lub artyście tłumik na gardło się założyło. Dźwięk jest płaski.Bas jest jak bym młotem w ścianę uderzał,no po prostu makabra do tego co było wcześniej. Ma się wrażenie jak bym miał zatyczki w uszach. Muszę powiedzieć, że wcześniej nawet grał duże lepiej mój kompakt. Przyjemnością było słuchać muzyki z winyli a teraz..... szkoda ucha na to coś co wydobywa sie z głośników. Proszę o pomoc. Co jestem w stanie z tym problemem zrobić? Czy można wkładkę wymienić na inną? Lepszą? Czy się da? Czy może to jest kwestia "wygrzania" igły czy samo dociążenie igły ? Chociaż zaleca się dociążenie 2gramy. Proszę pomóżcie, bo mi winyle od stania popękają :)
Mój sprzęt to : gramofon Sony ps333
wzmacniacz HK AVR 3550
przedwzmacniacz Cambridge Audi 651P

Pozdrawiam serdecznie
Dominik
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Co to za wkładka / igła? Wymienić zawsze możesz, na jaką chcesz - ogranicza tylko budżet ;]

Podejrzewam, że źle ją zamontowałeś / skalibrowałeś. Albo to jakiś trefny zamiennik.

//edit: oryginalnie montowali tam chyba Sony VL-37G. Wamat igłę ND 137 G sprzedaje za 45 zł. Taką kupiłeś?
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
domuzyn79

Post autor: domuzyn79 »

Witam ponownie.
Zakupiłem oto taka igłę :
http://www.ebay.de/itm/Ersatznadel-fur- ... Sw9N1VmmTE

Jest z wyglądu identyczna do mojej. Po jej przyjściu po prostu ją założyłem tak jak oryginalną. Na chwile obecną nie mam pojęcia czy można w jakikolwiek sposób ją skalibrować. Jeśli by się udało to podpowiedzieć co mogę w tej kwestii kalibracji sam zrobić, to był bym super zadowolony.

Może kolega podrzucić jaką igła można ewentualnie się zainteresować..

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
motown

Re: Sony PS333, bardzo źle gra po wymianie płytki.

Post autor: motown »

domuzyn79 pisze:Zakupiłem oto taka igłę :
http://www.ebay.de/itm/Ersatznadel-fur- ... Sw9N1VmmTE
No, zamiennik od Thakkera. Powinien pasować i powinno wszystko grać. Upewnij się, że dobrze igłę założyłeś, ustawiłeś nacisk etc.
Tak w ogóle to poczytaj na forum o ustawianiu wkładki.
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Igła z linku to prawdopodobnie to samo co Wamat oferuje.

Nie można oczekiwać, że będzie grała tak samo jak oryginał.
domuzyn79 pisze:Na chwile obecną nie mam pojęcia czy można w jakikolwiek sposób ją skalibrować. Jeśli by się udało to podpowiedzieć co mogę w tej kwestii kalibracji sam zrobić, to był bym super zadowolony.
Chodzi o kalibrację ramienia. Proces robiony po to by ustawienie 2g na przeciwwadze w rzeczywistości odpowiadało sile nacisku 2g.

Jeśli nigdy tego nie robiłeś to sięgnij po instrukcję obsługi gramofonu albo poczytaj tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=152

Generalnie, są to podstawy gramofonowe :) Możliwe że już przy oryginalnej igle miałeś coś nie tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ