Unitra Fonica Dynamic Speaker pl 730 fachowiec potrzebny
-
Witam moze ktos z forumowiczow ma namiar w Łodzi,Zgierzu na kogos ogarnietego, niedrogiego z tematem gramofonow chodzi o drobny serwis ,kalibracje
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może powiedz konkretnie co gramofonowi dolega.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Krzysztof_67
Re: Unitra Fonica Dynamic Speaker pl 730 fachowiec potrzebny
Napisz co mu dolega, postaramy się pomóc i pokierować w naprawach. Jeśli jednak nie chcesz podejmować się "grzebania" napisz na PW - pomogę Ci.
-
Na pewno trzeba nasmarowac winde w tym wypadku chodzi o g8010 bo nie ma tlumienia, ramie ""skacze"" w sumie jak mi ktos wytlumaczy to smar do wind jest dostepny ale nie wiem jak to zrobic i chcialem sprawdzic czy dobrze jest wyważone ramie bo nie mam o tym za duzo pojęcia ogolnie chcialem miec do kogoś namiar w razie wiekszej awarii,teraz zauważyłem ,że jesteś z łodzi więc może już znalazłem pomoc 

-
wczoraj dotarl do mnie dynamic speaker pl730 ma wkladke unitry i igle mf102 ,ale tez nie wiem jak poznac kondycje wkladki i igly , u mnie temat gramofonu wraca po latach wiec i plyty dopiero co zakupione jeszcze nie doszly wiec nie mialem mozliwosci posluchania tej wkladki z igla ,g8010 dostalem od kolegi ,ale szukam do niego headshellu bo tego brakuje ot i takie to moje poczatki i problemy
- Krzysztof_67
Czyli potrzebujesz większego przeglądu niż tylko poprawianie windy.
Cały zespół windy można wyjąć "od góry" luzując śrubkę mocującą windę do podstawy ramienia. Rozebranie, wymycie starego smaru i nałożenie nowego to już prościutka sprawa.
W ten sam sposób powinieneś potraktować łożysko główne - zdjąć talerz, wyciągnąć podtalerzyk umyć ośkę i tulejkę (benzyna), dać parę kropel oleju samochodowego. Prawdopodobnie (jeśli głośno chodzi) trzeba będzie także dać kropelkę oliwy na ośkę silnika. Jeszcze tylko czyszczenie powierzchni na których pracuje pasek i w zasadzie to wszystko.
Jeśli dobrze pamiętam to pisałeś w innym wątku o problemach z podtalerzykiem. Poradziłeś sobie? (oba gramofony to praktycznie ta sama konstrukcja więc tematy możesz połączyć).
Opisów wyważania ramienia i normalnych czynności obsługowych jest na forum sporo - trzeba poczytać.
Jeśli masz obawy, wolisz popatrzeć lub zrobić to ze wsparciem - PW.
Cały zespół windy można wyjąć "od góry" luzując śrubkę mocującą windę do podstawy ramienia. Rozebranie, wymycie starego smaru i nałożenie nowego to już prościutka sprawa.
W ten sam sposób powinieneś potraktować łożysko główne - zdjąć talerz, wyciągnąć podtalerzyk umyć ośkę i tulejkę (benzyna), dać parę kropel oleju samochodowego. Prawdopodobnie (jeśli głośno chodzi) trzeba będzie także dać kropelkę oliwy na ośkę silnika. Jeszcze tylko czyszczenie powierzchni na których pracuje pasek i w zasadzie to wszystko.
Jeśli dobrze pamiętam to pisałeś w innym wątku o problemach z podtalerzykiem. Poradziłeś sobie? (oba gramofony to praktycznie ta sama konstrukcja więc tematy możesz połączyć).
Opisów wyważania ramienia i normalnych czynności obsługowych jest na forum sporo - trzeba poczytać.
Jeśli masz obawy, wolisz popatrzeć lub zrobić to ze wsparciem - PW.
-
w takim razie kupie smar i wymienie w windzie z obcierajacym talerzem poradzilem sobie zamieniajac talerz z mojego drugiego gramofonu teraz na obydwu jest ok nic nie obciera taki myk a pomogl , silniczki są cichutkie ośki podtalerzykow juz wyczyscilem dalem krople oleju maszynowego chodzą jak zloto, obroty wg. mnie bardzo stabilnie trzymają,jeżeli wyniknie problem z którym sobie nie poradze bede pisal na priv,dziekuje za pomoc
-
Naprawa-diagnoza gramofonu w Łodzi
Witam potrzebuje kontaktu do osoby z Łodzi która pomoże w naprawie gramofonu Dynamic Speaker PL730 (gs431).
Problemem jest ciszej grający i stłumiony lewy kanał, sytuacja opisana na forum unitra. fan w tym wątku:
http://forum.unitra-fan.pl/lewy-kanal-c ... vt8214.htm
Moje możliwości się skończyły teraz potrzebna pomoc już osoby znającej temat Pzdr .
Problemem jest ciszej grający i stłumiony lewy kanał, sytuacja opisana na forum unitra. fan w tym wątku:
http://forum.unitra-fan.pl/lewy-kanal-c ... vt8214.htm
Moje możliwości się skończyły teraz potrzebna pomoc już osoby znającej temat Pzdr .