Cześć,
jakiś czas temu stałem się dumnym posiadaczem Duala 1257. Kupiłem sprzęt z oryginalną wkładką i ostatnio zastanawiam się nad jakims upgradem.
Czy jest jakaś marka wkładek która pasuje właśnie do tej serii? Czym się kierować przy zakupie? I czy tak naprawdę warto inwestować we wkładkę przy starym gramofonie? Obawiam się, że pewnie byłaby droższa niż sam sprzęt?
wkładka DUAL 1257
- Ramirez
- Gramofon: Sony PS-4300
wkładka DUAL 1257
Duala we wkładki wyposażał Ortofon, więc moźe być coś tej firmy. A co do inwestowania we wkładki droższe od gramofonu? Cóż, jest demokracja
Jak to mówią: kto bogatemu zabroni? 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
wkładka DUAL 1257
Z tego co pamiętam to bez dość trudno dostępnego adaptera nie zamontujesz na tym ramieniu innej wkładki niż Ortofon ULM, a więc co najwyżej możesz rozważać wymianę igły.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś od momentu zakupu gramofonu to warto by było nadrobić.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś od momentu zakupu gramofonu to warto by było nadrobić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: wkładka DUAL 1257
Kiepsko...Wojtek pisze:Z tego co pamiętam to bez dość trudno dostępnego adaptera nie zamontujesz na tym ramieniu innej wkładki niż Ortofon ULM, a więc co najwyżej możesz rozważać wymianę igły.

aktualnie faktycznie jest ortofon ULM... mocowanie wygląda jak na obrazku (to akurat zdjęcie z Internetu, nie mam aktualnie swojego gramofonu pod ręką). Zastanwaiałem się nad zakupem Ortofon 2M blue albo red, ale też nie wchodzi w grę?
Jest jakaś nazwa "techniczna" tego adaptera? Czy prościej wymienić cały gramofon?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie + nie wiem czy wiesz, ale one mają wiele wspólnego z Twoją obecną wkładką

To drugie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie wiem, tak naprawdę, jestem kompletnie zielony w tym, trochę poczytałem, że te ortofony nie są bardzo drogie, a dobre.
No i specjalnie nie kupowałem Technicsa, żeby mieć większy wybór wkładek, a tu d**a

Czyli tak naprawdę 2M tylko lepiej wyglądają, a parametry te same co ULM? I lepiej wymienić igłę?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Akurat ta seria jest mocno przereklamowana.
Sory, ale coś Ci się pokręciło przy wyborze. Obojętnie jakiego Technicsa byś nie wybrał (T4P czy 1/2'') to i tak miałbyś większy wybór niż przy Dualu z mocowaniem ULM

Inaczej. Wyjaśnię genezę. Wkładki ULM były swoistymi protoplastami do Ortofonów OM. Brzmią bardzo podobnie. W późniejszych gramofonach Dualach z ramieniem ULM kolejnej generacji, firma stosowała właśnie Ortofony OM (tyle że one nie miały już fikuśnego mocowania, a zwykłe 1/2'').
Ortofon 2M to następca serii OM, ale w praktyce igły są te same, tyle że wewnętrzny generator jest inaczej zestrojony. Zrezygnowano z legendarnej neutralności wkładek OM i zastąpiono ją krzywą przypominającą bułę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
No tak. Do tej pory myślałem, że jest tylko rozróżnienie na wkładki T4P i 1/2". Także nauczyłem się dziś czegoś nowego - dzięki. Będę miał na uwadze przy zakupie następnego gramofonu