Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

klin pisze:Na zagranicznych forach twierdzą, że to najprawdopodobniej tłoczone z CD....
Coraz więcej studiów nagraniowych przechodzi na cyfrową rejestrację dźwięku więc prawdziwy winyl już chyba nie wróci, ale rzeczywiście tłoczenie z CD to nie jest właściwa droga.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: darkman »

masterwilo pisze:Chcę kupić płyty Coltrane'a:

John Coltrane Quartet* ‎– Ballads
https://www.discogs.com/John-Coltrane-Q ... ster/37346

i Blue train
https://www.discogs.com/John-Coltrane-B ... ster/32208

Czy któreś wydanie polecicie szczególnie?? Budżet na każdą z płyt po 100 zł.
Nie zaglądałem do linków ale polecić mogę Blue Train na Blue Note czyli kalsyczną realizację R. VGeldera, a nawet póxniejsze reedycje pod jego okiem jako remaster.
Blue Note 1577, mjłk 5/13-0275 na grubym winylu.
Generalnie realizacj Blue Train jest liniowa, zatem warstwa realizacji pod względem dynamiki jest ograniczona dla wszystkich wydań. Oczywiście czym starsze wydanie uda się kupić tym lepiej, jednak tu kwestia stanu zachowania będzie kluczowa. Aktualna reedycja na BN w serii jubileuszowej jest poprawna jednak zabrudzona odpadkami poprodukycjnymi. czyli przed słuchaniem do myjki najpierw.

Ballads o ile pamiętam w tej chwili, choć dyskograficzna, jest kompilacją kilku sesji. Trudno tu o jakieś tłoczenie wzorcowe. Kup płytę nową, jesli nie uda się nic z epoki.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

klin pisze:Ja mam mieszane uczucia do waxtime records. Nigdzie nie chwalą się z jakiego źródła są ich tłoczenia. Na zagranicznych forach twierdzą, że to najprawdopodobniej tłoczone z CD.... Jeśli tak jest to szkoda bo fajne są te wydania i jakość tłoczenia jest całkiem niezła.
No właśnie. Trochę słabo, bo też mam parę fajnych tytułów od nich i zasadniczo do tej pory bez zastrzeżeń. Też kiedyś grzebałem co do pochodzenia tłoczenia dla jakiegoś wydania i potwierdzam owe informacje z for - piszą, że tłoczenie cyfrowe, jednak to trzeba sprawdzać dla poszczególnych tytułów, bo bywa różnie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Obywatel pisze:Coraz więcej studiów nagraniowych przechodzi na cyfrową rejestrację dźwięku
Już wiele lat temu 99% studiów na nią przeszło, więc pisanie o "przechodzeniu" jest trochę nie na miejscu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
masterwilo
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: masterwilo »

Dziękuję za odpowiedzi. A czy miał ktoś do czynienia z https://www.discogs.com/sell/item/209581123 - na clear winylu?
Technics SL-Q2 + SONY F550ES + Dali 104
http://www.discogs.com/user/masterwilo/ ... layout=big
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

masterwilo pisze:Dziękuję za odpowiedzi. A czy miał ktoś do czynienia z https://www.discogs.com/sell/item/209581123 - na clear winylu?
OK, ale pytasz bo już masz jakieś wydanie Ballads na winylu czy to ma być pierwsza płyta czarna.
dlaczego pytam? bo jak już coś masz, to najlepiej nie szaleć tylko poczekać, aż MoFi wyda u siebie, a w międzyczasie szukać czegoś o wartości kolekcjonerskiej w jak najlepszym stanie.
Clear o ile pamiętam był wydany parę lat temu (może 8-10) gdy były robione reedycje na CD, Traneów jubileuszowych w remasteringu (zwykle wydania podwójne.
Ja mam tak, że przy dość dużej kolekcji Trane`a mam stare wydania + parę 1Pressów, a remasteringi te właśnie kupiłem kiedyś na CD.

Przy okazji.. bo zbieracz Trane`a nie jest tu jakoś codziennym gościem, to polecę Ci obecne wydanie Live in Paris na Pablo na winylu rzecz oczywista. Mam epokowe i to obecne i jeśli idzie o Pablo, nie mam uwag. Można śmiało kupować. Jak wiesz to jedna z nielicznych koncertówek dyskografii oficjalnej, a muza wyśmienita i z jadem, jak to live u Coltrane`a. Trochę solo prekusyjne jak na pojedyńczą płytę.. może budzić wątpliwości, ale dziś to klasyka gatunku. Mam też wydanie japońskie (pełne) dwupłytowe i tam repertuar live mając wyższej jakości technicznej tłoczenie (nie koniecznie dla każdego wydania japońskiego) daje niejako pełniejszy obraz tego gigu.
masterwilo
Gramofon: Technics SL-Q2

Post autor: masterwilo »

darkman pisze:OK, ale pytasz bo już masz jakieś wydanie Ballads na winylu czy to ma być pierwsza płyta czarna.
To będzie moja pierwsza na winylu. Ta, którą podałem w linku (Clear Vinyl) jest wyprodukowana w ilości 500szt więc wydaje się całkiem fajną gratką.
Czy wiadomo kiedy MoFi wyda swoją?

Live in Paris - Z przyjemnością posłucham tego koncertu.
Dziękuję za wszelkie sugestie.
Technics SL-Q2 + SONY F550ES + Dali 104
http://www.discogs.com/user/masterwilo/ ... layout=big
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Heh, oto jest pytanie? Do tej pory mają parę Milesów w katalogu. Ogólnie z jazzem średnio.
Tu masz link do LP MoFi:
http://www.mofi.com/category_s/1838.htm
Trzeba zaglądać, bo co prawda Trane`a nie ma w katalogu, ale od czasu do czasu bywają perełki. Teraz jest (z innej beczki) np Carly Simon - dość sensacyjne wydawnictwo. Podobnie kiedyś Cracker informował o wydaniu Jefferson Airplane prz MoFi.
Płyty wyjątkowo kolekcjonerskie, a mnie akurat cieszy niezły wybór Milesów w ich katalogu.
Mają np płytę, którą lubię sobie kupować we wszystkich wydaniach czyli Akta Kilimandżaro ;) co w dzisiejszej, akciarskiej rzeczywistości może stanowić hit. A na poważnie - świetne wydanie.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Mofi w swoich zapowiedziach na ten rok ma sporo pozycji (m.in. Milesa Davisa) ale nic z katalogu Coltrane'a.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
starypierdziel
Gramofon: Blaupunkt P-110

Post autor: starypierdziel »

Trzeba by się przyczaić i zakupić.
http://www.musiconvinyl.com/catalog/fun ... txbEEC9EwE
Blaupunkt P-110 + Ortofon 2m Red
Kenwood KA 4040R
Kenwood DPF 2010

Pylon Opal Monitor
Awatar użytkownika
muzycznykombajn

Post autor: muzycznykombajn »

Pierwsze zakupione płyty 1. AC/DC - Rock or Bust , 2. AC/DC- Highway to hell. Polecacie może coś w tych klimatach ...zaskoczcie mnie:)
Le­piej za­liczać się do niektórych niż do wszystkich ;)
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 19:37 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ramirez
Gramofon: Sony PS-4300

Post autor: Ramirez »

No i oczywiście nie może zabraknąć: ;) (Thunderstruck!!!)
Załączniki
The Razor's Edge.jpg
Awatar użytkownika
ojcie_c
Gramofon: Technics SL-1200GR

Post autor: ojcie_c »

muzycznykombajn pisze:Polecacie może coś w tych klimatach ...
Deep Purple, Rainbow, Dio, Black Sabbath, Ozzy Osbourne solo, z nowszych Wolfmother, Jet, The Darkness, z polskich "czerwone" TSA...
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

TSA to i białe i z orłem też.
Ojciec, jak ty tak, to ja napiszę Budgie.
ODPOWIEDZ