Trafił mi się sprawny (musiałem tylko wymienić pasek) BeoGram 2000 z całkiem przyzwoitą (ok. 500h) oryginalną igłą B&O MMC4.
W związku z tym, że młodszy syn wyraził chęć przygarnięcia wraz z jakimś zbędnym PRE to nastąpił znany problem połączenia DIN5 z Cinch.

Jako że znane mi są kwestie męczącego przydźwięku przy nieprawidłowym ekranowaniu oraz w związaku z tym, że nie chciałem wymieniać mu okablowania to postanowiłem zakupić przejściówkę.
Przykład : http://allegro.pl/markowy-adapter-din-2 ... 38029.html
W swojej naiwności uwierzyłem, że produkt Vivanco typ 41074 zapewni odpowiednie przejście uziemienia.
Niestety znajomy i niechciany przydźwięk się pojawił mimo tego wyprowadzenia.
Jako, że przydźwięku nie było na dedykowanym amplitunerze z wejściem DIN więc pomierzyłem tą niby przejściówkę i okazało się że mędrcy podłączyli ekran do łączonej masy kanałów.

Już po sprawdzeniu znalazłem odpowiedni schemat.
A gdzie szukać uziemienia we wtyczce BeoGrama?
No pewnie tam gdzie być powinno czyli na ekranowaniu kabla i metalowej obręczy wtyczki.
Przykładowy kawałek schematu innego BeoGrama to oczywiście potwierdza.
Wkurzony niezmiernie, przy pomocy lutownicy do rynien, nożyczek i kufla adrenaliny zrobiłem poważną modyfikację rzeczonej przejściówki firmy Vivanco.
Wyniku akcji wygląda (z góry przepraszam osoby o słabych nerwach) następująco :
Przydźwięku nie ma, muzyka płynie, niesmak pozostał ...
Dziękuję za uwagę

PS. Jeśli to złe miejsce na ten wpis to proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu ...