Wizyty u okulistów też tanie nie są...klin pisze:Ja wymieniłem oświetlenie na ledy co by się rachunek zgadzał...
Kolekcje sprzętowe forumowiczów
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
A jak się mają ledy do okulisty?Obywatel pisze:Wizyty u okulistów też tanie nie są...
- Obywatel
Dają słabe i marnej jakości światło.
Ja jestem dość wrażliwy na jakość światła i nie znoszę niedoświetlonych pomieszczeń.
Dlatego jakie by te LEDy nie były, ja reaguję alergicznie na ich światło - jest dla mnie zimne, nieprzyjazne i posiada dziwną charakterystykę. LEDy mają to do siebie, że niby dają po gałach, ale z luxami jest w ich przypadku marniutko. Najprostszy eksperyment to porównać jak działa kalkulator na baterie słoneczne w świetle LED i przy zwykłej żarówce.
Dlatego jeśli mam odczuwać szeroko pojęty komfort, to muszę mieć tradycyjną żarówkę. Halogeny już mniej mi odpowiadają. Zdzierżę świetlówkę kompaktową lub zwykłą jako tzw. oświetlenie górne, ale bezpośrednio przy stanowisku, gdzie pracuję oczami muszę mieć żarówkę. Natomiast LEDów organicznie nie znoszę - chyba że jako lampki na choinkę
- w tej roli sprawdzają się rewelacyjnie
No i jako kontrolki w sprzętach RTV / AGD 
Ja jestem dość wrażliwy na jakość światła i nie znoszę niedoświetlonych pomieszczeń.
Dlatego jakie by te LEDy nie były, ja reaguję alergicznie na ich światło - jest dla mnie zimne, nieprzyjazne i posiada dziwną charakterystykę. LEDy mają to do siebie, że niby dają po gałach, ale z luxami jest w ich przypadku marniutko. Najprostszy eksperyment to porównać jak działa kalkulator na baterie słoneczne w świetle LED i przy zwykłej żarówce.
Dlatego jeśli mam odczuwać szeroko pojęty komfort, to muszę mieć tradycyjną żarówkę. Halogeny już mniej mi odpowiadają. Zdzierżę świetlówkę kompaktową lub zwykłą jako tzw. oświetlenie górne, ale bezpośrednio przy stanowisku, gdzie pracuję oczami muszę mieć żarówkę. Natomiast LEDów organicznie nie znoszę - chyba że jako lampki na choinkę
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- rajaz
Poszukaj lampy LEDowej o ciepłej barwie światła tj. o temperaturze barwowej 2800K, czyli tyle co ma żarówka. 
Technics SL-3310+Shure M97xE+Cambridge CP2+Denon PMA720AE+Pylon Pearl 25
Take me to the fantastic place...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dokładnie. Nie ma zauważalnej różnicy.rajaz pisze:Poszukaj lampy LEDowej o ciepłej barwie światła tj. o temperaturze barwowej 2800K, czyli tyle co ma żarówka.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
Te tzw. ciepłe są już łatwiejsze do zdzierżenia, ale pozostaje jeszcze parszywa charakterystyka tego światła i wielkości takie jak strumień świetlny i światłość.rajaz pisze:Poszukaj lampy LEDowej o ciepłej barwie światła tj. o temperaturze barwowej 2800K, czyli tyle co ma żarówka.
Ja niestety widzę. Nie jestem fachowcem od światła więc nie nazwę tego precyzyjnie, co mi w charakterystyce tego światła nie pasuje, ale odczuwam różnicę na minus.Wojtek pisze:Dokładnie. Nie ma zauważalnej różnicy.
Myślę, że można to porównać do brzmienia cyfry i analogu albo lamp i tranzystorów. Niby wg jakichś tabelek jest wszystko tak samo, a jednak odczucia ludzkich zmysłów są zupełnie inne.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Ja też wolę tradycyjne oświetlenie ale wieczorem jak dzieci siedzą na dole w salonie i żarzy się w sumie 400W przez pare godzin to już jest spora różnica na rachunku. Ledy kupowałem tylko Osram i mam nadzieję, że nie są szkodliwe w żaden sposób...
- Obywatel
Na pewno wybór markowych produktów ma tu duże znaczenie. Głównie chodzi o jakość elektroniki - jeśli jest dopracowana, to światło LED będzie znośne dla oka, ale jeśli działa źle, to ma katastrofalny wpływ na oko i w ogóle mózg - głównie chodzi tu o "migotanie".
- Regsoft
Najwyraźniej nie miales jeszcze do czynienia z przyzwoitymi LEDami. Ja dzieki nim mam przede wszystkim zdecydowanie jasniej. Nawet w E14 mogę bezpiecznie wkrecac ponad 1000 lumenów. Tam gdzie potrzebuje odwzorowania kolorow jak w dzien to daje zimne LEDy a tam gdzie wieczorne swiatlo ma mi sie kojarzyc z ogniskiem to ciepleObywatel pisze:Dają słabe i marnej jakości światło.
Natomiast co oszczednosci to nie zawsze sie to sprawdza. Dioda potrafi swiecic dlugo ale ta elektronika dopasowujaca napiecie potrafi padac. Na szczescie ceny schodza wiec nie bedzie sie do czego przyczepic ...
- KUTI
Moje gratulacjezbyszek1982 pisze:
Dzisiaj w końcu skończyłem remont![]()
Jestem bardzo zadowolony i jestem pewien, że będzie miał u mnie dożywocie
Robocizna: Bezcenna.![]()
Satysfakcja: Jest.
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Jak to pięknie dyskusja z pięknej elektroniki lampowej płynnie i zdecydowanie poszła w kierunku elektryki żarówkowej
. Panowie chyba nie to forum !!! 
PS A Ty Zbyszek jakim światłem oświetlasz swoje Braunowe lampki?
PS A Ty Zbyszek jakim światłem oświetlasz swoje Braunowe lampki?
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
-
zbyszek1982
Pawelec pisze:PS A Ty Zbyszek jakim światłem oświetlasz swoje Braunowe lampki?
Słucham po ciemku
- rajaz
Na migotanie to tylko trojfazowe zasilanie i każda faza na jedną lampe. Oczywiscie trzebaby zastosowac oprawy z trzema lampami (lampa = pojedyncze źródło światła).
Co do wzmacniaczy lampowych to trzy sztuki przewineły się przez moj system. Każdy grał bajecznie, jednemu własnoręcznie zaaplikowalem nawet zdalne sterowanie głośnością. Czemu je sprzedałem sam nie wiem, to pytanie nachodzi mnie ostatnio i ma podoby charakter do pytania co się stało z moją kasą z pierwszej Komunii
Co do wzmacniaczy lampowych to trzy sztuki przewineły się przez moj system. Każdy grał bajecznie, jednemu własnoręcznie zaaplikowalem nawet zdalne sterowanie głośnością. Czemu je sprzedałem sam nie wiem, to pytanie nachodzi mnie ostatnio i ma podoby charakter do pytania co się stało z moją kasą z pierwszej Komunii
Technics SL-3310+Shure M97xE+Cambridge CP2+Denon PMA720AE+Pylon Pearl 25
-
MISSE
- Gramofon: Micro Seiki DDX
widzę, że nie chcesz drażnić większościzbyszek1982 pisze:
Dzisiaj w końcu skończyłem remont![]()
Jestem bardzo zadowolony i jestem pewien, że będzie miał u mnie dożywocie
Robocizna: Bezcenna.![]()
Satysfakcja: Jest.