Nowa płyta się zacina
-
Nowa płyta się zacina
Witam!
Zupełnie nie znam się na gramofonach (dopiero zaczynam swoją przygodę) i nie wiem co robić. Dzisiaj przyszła długo wyczekiwana płyta. W 100% nowa, zafoliowana, z legalnego źródła. Niestety strasznie się zacina, chociaż nie posiada ani jednej rysy. Pierwszy utwór odtwarza się idealnie, ale im bliżej końca tym gorzej. Dalsze utwory zacinają się - mam na myśli w kółko powtarzający się fragment. Problem znika tylko, gdy ustawię maksymalne przyspieszenie. To wina płyty, igły czy sprzętu?
Co robić? Dodam, że mam gramofon Hyundai RTC 182 SURIP.
Zupełnie nie znam się na gramofonach (dopiero zaczynam swoją przygodę) i nie wiem co robić. Dzisiaj przyszła długo wyczekiwana płyta. W 100% nowa, zafoliowana, z legalnego źródła. Niestety strasznie się zacina, chociaż nie posiada ani jednej rysy. Pierwszy utwór odtwarza się idealnie, ale im bliżej końca tym gorzej. Dalsze utwory zacinają się - mam na myśli w kółko powtarzający się fragment. Problem znika tylko, gdy ustawię maksymalne przyspieszenie. To wina płyty, igły czy sprzętu?
Co robić? Dodam, że mam gramofon Hyundai RTC 182 SURIP.
-
-
Nowa płyta się zacina
Spróbuję ustawić ten antyscating. Przetestowałam płytę na innym gramofonie tej marki i dzieje się to samo. Może to dlatego, że płyta jest cięższa niż inne, które posiadam?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowa płyta się zacina
To jest wina gramofonu, ale niestety nic się z tym nie zrobi. On nie posiada żadnej regulacji.
Jest to jeden z tych modeli gramofonów, których pod żadnym pozorem nie polecamy na forum
Waga płyty, jej nowość, stan, itd. nie mają tutaj nic do rzeczy.
Jest to jeden z tych modeli gramofonów, których pod żadnym pozorem nie polecamy na forum

Waga płyty, jej nowość, stan, itd. nie mają tutaj nic do rzeczy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nowa płyta się zacina
Dziękuję za odpowiedź. Już się bałam, że muszę reklamować płytę. Nad nowym sprzętem planuję się rozejrzeć już od dłuższego czasu.
-
Nowa płyta się zacina
Cześć,
mam podobny problem, a nie chcę tworzyć kolejnego wątku, więc podbijam ten.
Też jestem dosyć zielona, jeśli chodzi o gramofony, w grudniu dostałam swoj pierwszy w prezencie (niestety nie miałam wpływu na to, jaki to będzie model). Z tego co wiem to zdecydowanie nie jest to polecana marka, podejrzewam że został kupiony głównie ze względu na możliwość zgrywania płyt na komputer, nie jakość samego sprzętu. No ale grać grał, nawet nieźle... aż do dzisiaj. Puściłam nową płytę - 7'' - wszystko fajnie, gdyby nie to, że pod koniec drugiego utworu słychać taki charakterystyczny dźwięk (coś jak "ziuu", hehe) i płyta staje. Po podniesieniu i opuszczeniu ramienia znów rusza - ale na krótką chwilę, znów "ziuu" i staje. Potem przetestowałam jeszcze dwie inne płyty, nowe, również 7'' i jest to samo. Z kolei 12'' odtwarza bez problemu. Mamy w domu drugi gramofon, odtworzyłam na nim pierwszą płytę, działa dobrze, więc to nie jej wina... Zastanawiam się, czy można z tym cokolwiek zrobić i nawet jeśli, czy to ma sens, czy nie lepiej zainwestować w coś przyzwoitego.
Mój "sprzęt" to ION Quick LP. Ugh.
Z góry dzięki
mam podobny problem, a nie chcę tworzyć kolejnego wątku, więc podbijam ten.
Też jestem dosyć zielona, jeśli chodzi o gramofony, w grudniu dostałam swoj pierwszy w prezencie (niestety nie miałam wpływu na to, jaki to będzie model). Z tego co wiem to zdecydowanie nie jest to polecana marka, podejrzewam że został kupiony głównie ze względu na możliwość zgrywania płyt na komputer, nie jakość samego sprzętu. No ale grać grał, nawet nieźle... aż do dzisiaj. Puściłam nową płytę - 7'' - wszystko fajnie, gdyby nie to, że pod koniec drugiego utworu słychać taki charakterystyczny dźwięk (coś jak "ziuu", hehe) i płyta staje. Po podniesieniu i opuszczeniu ramienia znów rusza - ale na krótką chwilę, znów "ziuu" i staje. Potem przetestowałam jeszcze dwie inne płyty, nowe, również 7'' i jest to samo. Z kolei 12'' odtwarza bez problemu. Mamy w domu drugi gramofon, odtworzyłam na nim pierwszą płytę, działa dobrze, więc to nie jej wina... Zastanawiam się, czy można z tym cokolwiek zrobić i nawet jeśli, czy to ma sens, czy nie lepiej zainwestować w coś przyzwoitego.
Mój "sprzęt" to ION Quick LP. Ugh.
Z góry dzięki

- chudy_b
Nowa płyta się zacina
Myślę, ze doskonale znasz odpowiedźzandrace pisze:Zastanawiam się, czy można z tym cokolwiek zrobić i nawet jeśli, czy to ma sens

-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowa płyta się zacina
Brzmi to wszystko dziwnie, ale mimo wszystko wskazuje na jakąś wadę konstrukcji, że gramofon się "zatrzymuje" w trakcie odtwarzania singla. Może jakoś dziwnie zrealizowany auto-stop?
Podziękuj tym co zrobili prezent za gramofon i wytłumacz że przestaje Tobie wystarczać
Podziękuj tym co zrobili prezent za gramofon i wytłumacz że przestaje Tobie wystarczać

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum