oops2k pisze:Uu...
A to da sie tak zrobic? Ale pewnie nie samemu?
Poważnie pytasz
Zamontowanie igły we wkładce MM to kwestia wsunięcia lub wpięcia kawałka plastiku. Zadanie o poziomie trudności wymiany baterii w latarce Moim zdaniem dużo trudniej jest np. otworzyć wiele ze smartfonów niż wymienić igłę w gramofonie
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
To bedzie moj pierwszy raz (w sensie gramofonu) wiec wydawalo mi sie, ze igla jest nieodlaczna czescia wkladki.
Wiec na serio nie wiedzialem, ze to mozna wymieniac.
Przy wkładkach MC jest tak jak myślałeś. Przy wkładkach MM na szczęście wymiana igły to banalna operacja. Same wkładki bardzo rzadko ulegają zniszczeniu. Igły natomiast są podatne na zniszczenie i ulegają naturalnemu zużyciu. Dlatego najlepszym podejściem przy kupnie gramofonu z używaną wkładką / igłą jest wymiana igły. Igły do większości wkładek są bezproblemowo dostępne w różnych wariantach cenowych i jakościowych.
Licytujesz tego SL-Q33 na Ebayu?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
pawlos pisze:Nie przeplaciles jak wczesniej pisalem cena w widelkach
milego sluchania
No to tym bardziej jestem zachwycony i niniejszym chcialem podziekowac za pomoc. Jestescie nieocenieni!!!!
Dosc powiedziec, ze uratowaliscie mi 1800zl bo chcialem pierwotnie zbierac na to: http://audiotrendt.com.pl/gramofony-z-n ... mfort.html
W zwiazku z czym teraz czeka mnie zakup przedwzmacniacza ... i tu tez ponudze ale to chyba w innym dziale.
oops2k pisze:Update: Kupiony za 230 EUR wraz z wysylka
No i bardzo korzystnie kupiony. Właśnie staleś się posiadaczem jednego z najlepszych gramofonów, jakie wyprodukował Technics - czyli obiektywnie jednego z najlepszych gramofonów na świecie z segmentu "consumer electronics". Tylko się cieszyć i czekać na przesyłkę. Gratulacje
No to Technics z niemiec dojechal i wyglada tak:
Na pierwszy rzut oka - wszystko OK!
Dziekuje raz jeszcze za pomoc i chcialem (choc moze to nie temat w tym poscie) ale zapytac po co jest miejsce (otworek) w lewej gornej czesci plyty i "slupek" po prawej?
"Diody" nie są w żaden sposób połączone z elektroniką gramofonu. To sensor wespół z nimi jest odpowiedzialny za rozpoznawanie rozmiaru płyty czy obecności płyty.
Kwestia odbicia lub braku odbicia światła. Przy przeźroczystych płytach ten system nie działa