Wkładka do SL-1510

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
endriu
Gramofon: SL-1510/Grado Silver

Wkładka do SL-1510

Post autor: endriu »

Właśnie przed chwilą czyszcząc gramofon zaczepiłem szmatką o igłę i ta została na szmacie.Cholerny niefart.Wkładka to Grado Silver.Odłożona kasa na parę vinyli pójdzie na igłę lub wkładkę.Proszę kolegów o radę-czy iść w nową igłę czy inną wkładkę-budżet to ok.500 zeta.Co dobrze zagra z tym Technicsem co by nie było gorzej?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Wkładka do SL-1510

Post autor: Obywatel »

Jeśli odpowiadał Ci dźwięk, to kup samą igłę. Szkoda, żeby taka wkładka leżała bezproduktywnie.

Kompletną wkładkę / igłę kupuje się jeśli chce się zmiany systemu lub jeśli igły są trudno dostępne i drogie w porównaniu do kompletnej wkładki porównywalnej klasy. A tu akurat stosunek cenowy jest taki, że warto dokupić samą igłę, która jest bez problemu do dostania.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do SL-1510

Post autor: Wojtek »

Jak chcesz przyoszczędzić to możesz też kupić niższy model igły z serii Grado Prestige.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
endriu

Re: Wkładka do SL-1510

Wojtek pisze:Jak chcesz przyoszczędzić to możesz też kupić niższy model igły z serii Grado Prestige.
Poczuję jakieś pogorszenie dzwięku? Preamp mam średniej klasy-CS Blue.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

endriu pisze:
Wojtek pisze:Jak chcesz przyoszczędzić to możesz też kupić niższy model igły z serii Grado Prestige.
Poczuję jakieś pogorszenie dzwięku? Preamp mam średniej klasy-CS Blue.
Tego nikt Ci nie powie bo to są bardzo subiektywne odczucia, a w dodatku jest multum czynników, które mogą na nie wpływać. Ale skoro zakładasz budżet do 500 zł, to ja bym się szarpnął na igłę dedykowaną do wkładki.
http://www.djshop.pl/i12522,grado,grado ... igla-.html
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
endriu

Wkładka do SL-1510

Zamiennie gram na wkładce VMS-20/30,trudno to ustalić bo igła jest zamiennikiem-na tyle dobrym że dzwięk jest porównywalny z Grado.W związku z powyższym może dobrze byłoby sprzedać to body Grado i szukać innej wkładki w założonym budżecie-co ciekawie zagra na tym ciężkim ramieniu?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do SL-1510

endriu pisze:Zamiennie gram na wkładce VMS-20/30,trudno to ustalić bo igła jest zamiennikiem
Czyli w praktyce tylko body jest VMS, a igła już nieco innej klasy :morda:
endriu pisze:co ciekawie zagra na tym ciężkim ramieniu?
A gdzie Ty widzisz ciężkie ramię? Bo chyba nie piszesz już o swoim Technicsie :)

Jeśli chcesz gadać o innych wkładkach to przede wszystkim powiedz czego słuchasz :)
Wsparcie finansowe forum
endriu

Wkładka do SL-1510

Przepraszam z tym ramieniem,choć ultra lekkie to ono nie jest.
Słucham progRocka ,brzmienie lat 70,80-tych w lżejszym wydaniu.Jest też jazz na tapecie-Coltrane,Botti.
ISOPHON

Wkładka do SL-1510

Post autor: ISOPHON »

Zerknij na OSAWA OS-301- https://www.thakker.eu/en/pickup/osawa- ... ge/a-5147/
Bardzo dobra wkładka moving iron mniej więcej odpowiednik dzisiejszej NAGAOKI MP-150.Producent ten sam(OSAWA-JEWELTONE-NAGATRON-NAGAOKA).Szlif eliptyczny,nagi diament.
endriu

Wkładka do SL-1510

Można ją kupić w PL?
endriu

endriu pisze:Przepraszam z tym ramieniem,choć ultra lekkie to ono nie jest.
Bardziej miałem na myśli dopasowanie wkładki do ramienia pod katem jej podatności.
Awatar użytkownika
Waluch

Wkładka do SL-1510

Post autor: Waluch »

Nie ma co się zastanawiać tylko brać OSAWA OS-301 nic lepszego w tej cenie nie kupisz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wkładka do SL-1510

endriu pisze:Można ją kupić w PL?
Nie masz karty czy co? :)
endriu pisze:Bardziej miałem na myśli dopasowanie wkładki do ramienia pod katem jej podatności.
O tym nie musisz wspominać na naszym forum :) Ramiona Technicsów nie są ani lekkie ani ciężkie.

A może ktoś coś powiedzieć o brzmieniu tej Osawy?
Wsparcie finansowe forum
endriu

Pozwolę sobie kontynuować wątek ,bowiem od trzech tygodni posiadam już nową ori igłę /silver/ i niestety brumi-najbardziej w pozycji zewnetrznej,a im bliżej środka płyty coraz mniej.Najdziwniejsze jest to,że poprzednia igła nie dawała takich efektów dzwiękowych dlatego kontynuowałem znajomość z Grado.Czytając posty o tej przypadłości dochodzę do wniosku że najlepiej będzie sprzedać całą wkładkę.Szkoda,bo 380 zł poszło na igłę a mogłem kupić coś innego.
Ktoś przerabiał ekranowanie trafa w Technicsie?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

O ile wiem to Grado nie ma ekranowania (nie wiem na ile to ma znaczenie - nie znam się na tym), trafo to chyba ślepy strzał w tej materii, jeśli już iść tym tropem.
Wydaje mi się, że powinieneś upewnić się w owym brumieniu i sprawdzić wkładkę z igłą na innym gramofonie.
Jeśli kupiłeś nową igłę, to jest jeszcze możliwość zwrotu zapewne.

Szkoda, że nie zdecydowałeś się na tę Osawę. No cóż trudno, ja się będę musiał poświęcić dla społeczeństwa, by wyrobić jakieś zdanie.
akurat Osawa ma fajną MC w ofercie, ta wydała mi się bardziejsza do wyrabiania własnego zdania, ale jak nikt nie chce kupić tego irona, to coś może warto pomyśleć.

p.s. aha, a na pewno dobrze podpiąłeś przewody do pinów (o ile demontowałeś wkładkę), sprawdź też czy nie masz zwartych gdzieś styków/pin na samym wejściu konektora wkładki.
ODPOWIEDZ