Pioneer PLX 1000 - Czy tylko dla Dj'ów?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Arcyl00

Post autor: Arcyl00 »

Siema

Czy Pioneer PLX 1000 to gramofon skierowany tylko dla Dj'ów czy też może całkiem fajny sprzęcik do domu?
Szczerze powiem że urzeka mnie jego design i fajnie wyglądałby w domu na półce. Czytałem dwie recenzje w których zbiera całkiem chwalebne opinie.
Czy za cenę około 3 tys. złotych nie znajdę czegoś lepszego do domowego zacisza?
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Arcyl00 pisze:Pioneer PLX 1000
To kolejny klon Technicsa 1210. Czy udany? Nie wiem.
Arcyl00 pisze:Czy za cenę około 3 tys. złotych nie znajdę czegoś lepszego do domowego zacisza?
Jesli tylko dasz się przekonać do gramofonów używanych, to z takim budżetem masz ogromny wybór. Ten PioneeroTechnics to pełny manual. Tak więc jeśli chodzi o wygodę obsługi może być tylko lepiej.
Arcyl00

Re: Pioneer PLX 1000 - Czy tylko dla Dj'ów?

Czy możesz mi coś teraz polecić?
Dodam tylko że czytałem recenzje o tym klonie technicsa i panowie którzy go testowali byli miło zaskoczeni. Może to godny przeciwnik dla SL - 1200?
Ostatnio zmieniony 05 mar 2016, 23:41 przez Arcyl00, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Może być używany w domu, ale nikomu go nie polecę, tak jak żadnego innego produktu z fabryki Hanpin.
Arcyl00 pisze:Czy za cenę około 3 tys. złotych nie znajdę czegoś lepszego do domowego zacisza?
Całą masę modeli, łącznie z gramofonem na którym ta chińska kopia bazuje, czyli Technics SL-1200 mk2.
Arcyl00 pisze:Czy możesz mi coś teraz polecić?
W sensie że robi się z tego wątek zakupowy? :) Pytam, bo w takim razie muszę go przenieść.

Musi być nowy? Czy to Twój pierwszy gramofon? Czy cokolwiek wiesz o gramofonach? Czy masz do czego go podłączyć?
Arcyl00 pisze:Dodam tylko że czytałem recenzje o tym klonie technicsa i panowie którzy go testowali byli miło zaskoczeni. Może to godny przeciwnik dla SL - 1200?
A zaglądali w ogóle do środka czy tylko pokręcili talerzem i robili mądrą minę? :)
Zerknij na to: https://www.youtube.com/watch?v=mNzMcH2ZbtU
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Arcyl00

A możesz mi coś powiedzieć na temat gramofonu Rega Planar 3? Czy opłacałaby się za 1500zł?
Bo jeśli mam kupować używki to wolę coś tańszego.
ISOPHON

Post autor: ISOPHON »

Moim zdaniem MIMO że to HANPIN to całkiem ok.Wadą jest zastosowanie tylko 1 czujnika prędkości obrotowej(Technics ma 3).Ale ktoś taki silnik pomierzył i nie wyszło wcale żle(nierównomierność obrotów.Kopia całkiem ok.Nie wiem jak z powtarzalnością.
ISOPHON

Test niejakiego VIOLET-a w "Stereo i Kolorowo" antytechniczny...natomiast hmm..kwiecisty..i audiofilski.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2016, 23:55 przez ISOPHON, łącznie zmieniany 1 raz.
ISOPHON

Jak ktoś chce pooglądać jak jest zbudowany taki PIONEER PLX-1000 to tu coś jest http://www.12x0.de/index.php?forum-showposts-2580
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Arcyl00:
Dlaczego skasowałeś swój wpis gdzie odpowiadałeś na moje pytania? Wstydzisz się czy jak? ;)
Arcyl00 pisze:Bo jeśli mam kupować używki to wolę coś tańszego.
Dlaczego? Możesz wydać mniej, oczywiście, ale staram się zrozumieć logikę postępowania.

Ustal nam w takim razie budżet do którego możemy się obracać.

Zanim zaczniesz pytać o jakiś konkretny model gramofonu to wpisz jego nazwę w forumową wyszukiwarkę, żebyśmy nie musieli się zbytnio powtarzać. Dzięki.

A jak już rozmawiać o konkretnych ofertach to lepiej jak po prostu dasz link do oferty. Lepiej rozmawiać o konkretnym egzemplarzu niż tylko o modelu. Jak z samochodami.

ISOPHON:
Wadą jest też ten sam problem z luzami w ramieniu przy nowych egzemplarzach, z którym borykają się inne produkty Hanpin. Po co ryzykować?
ISOPHON pisze:Test niejakiego VIOLET-a w "Stereo i Kolorowo" antytechniczny...natomiast hmm..kwiecisty..i audiofilski.
Czyli gówno wart.

"Stereo i Kolorowo" to fajny blog, ale z drugiej strony człowiek ten jest w stanie się zdziwić, że wkładki za 500 złotych potrafią dobrze grać, więc generalnie bywa wesoło :)
ISOPHON pisze:Jak ktoś chce pooglądać jak jest zbudowany taki PIONEER PLX-1000
Zerknąłeś na klip który podesłałem? :)
Wsparcie finansowe forum
ISOPHON

Już dawno zerkam na wszystko na temat PLX-1000...Te luzy w ramieniu..hmmm..powiem tak oglądałem,dotykałem,macałem i nijakich luzów nie zauważyłem..ale była tylko 1 sztuka w sklepie.Generalnie ufam sobie...i oględzinom organoleptycznym.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

ISOPHON pisze:Już dawno zerkam na wszystko na temat PLX-1000
Ale że myślisz o kupnie? Za 3 tysiące można spokojnie kupić oryginalny 1210MK2. Po co iść w klony? Do Technicsa można kupić dokładnie każdą część. Nawet jeśli lekko wtopisz, to naprawa nie stanowi żadnego problemu poza finansowym. Ale i tak w takim budżecie spokojnie się zmieścisz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ale ISOPHON, ja nigdzie nie twierdzę że KAŻDY egzemplarz ma ten problem. Twierdzę tylko, że można różnie trafić, tak jak z pozostałymi Hanpinami. To w mojej opinii dyskwalifikuje go jako produkt godny polecenia. I żeby nie było że gdybam bo opieram osąd na tańszych Hanpinach: już są w sieci głosy ludzi skarżących się właśnie na to, przy tym modelu.

Ten "Pioneer" nie wyróżnia się niczym czego już nie widzieliśmy od tego producenta :)

Tak jak napisał chudy_b, po co świadomie pakować się w produkt niższej klasy za większe pieniądze?
Wsparcie finansowe forum
Arcyl00

Chyba za bardzo mnie poniosło bo chciałem to podpiąć pod Onkyo Integra A-8450. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem czy to nie słaby sprzęcik.
Poza tym to ma być mój pierwszy gramofon :D Kwestia jest tego typu czy warto kupować coś droższego czy może wystarczy gramofon za powiedzmy 500-1000 zł (a może jeszcze taniej). Czy kupić starszego czy nowego?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Arcyl00 pisze:Chyba za bardzo mnie poniosło bo chciałem to podpiąć pod Onkyo Integra A-8450. Jestem kompletnym laikiem i nie wiem czy to nie słaby sprzęcik.
Tego chyba nikt tutaj nie powiedział, więc wmawiasz sobie ;) Zupełnie nieuzasadnione obawy.
Arcyl00 pisze:Kwestia jest tego typu czy warto kupować coś droższego czy może wystarczy gramofon za powiedzmy 500-1000 zł (a może jeszcze taniej). Czy kupić starszego czy nowego?
Są różne szkoły w tej kwestii. Ja zwyczajowo polecam by ktoś zaczął od tańszego sprzętu niż od razu wydawał parę kafli by się przekonać czy winyle są w ogóle dla niego/niej.
Za 500-1000 złotych da się spokojnie kupić fajny dobry stary gramofon, nawet taki po renowacji i serwisie (o nowych dobrych zapomnijmy).
Wsparcie finansowe forum
Arcyl00

Są różne szkoły w tej kwestii. Ja zwyczajowo polecam by ktoś zaczął od tańszego sprzętu niż od razu wydawał parę kafli by się przekonać czy winyle są w ogóle dla niego/niej.
Za 500-1000 złotych da się spokojnie kupić fajny dobry stary gramofon, nawet taki po renowacji i serwisie (o nowych dobrych zapomnijmy).
Dobra to ja przechodzę do odpowiedniego działu :D
ODPOWIEDZ