Sony PS-X600 - naprawa
-
Sony PS-X600 - naprawa
Zakupiony gramofon dotarł do mnie za pośrednictwem kuriera, paczka wyglądała makabrycznie,
jakby słoń posadził na niej 4 litery. W środku jest , na szczęście cały SONY PS-X600 sam otoczony masą styropianu. Kupowałem sprzęt oczywiście w stanie 5- , sprawny z dodatkową nową wkładką.
Pokrywa porysowana z niewielkim wyszczerbieniem w rogu. Generalnie brudny, upaćkany, ze śladami libacji sprzed 30 lat. No i … nie działa, cisza ( na plus , po włączeniu talerz się kręci, ramię się rusza). Powiecie można było odebrać osobiście, sprawdzić na miejscu owszem, tylko nie chciało mi się jechać 600 km to mam ). Tak wygląda po wstępnym przetarciu.
jakby słoń posadził na niej 4 litery. W środku jest , na szczęście cały SONY PS-X600 sam otoczony masą styropianu. Kupowałem sprzęt oczywiście w stanie 5- , sprawny z dodatkową nową wkładką.
Pokrywa porysowana z niewielkim wyszczerbieniem w rogu. Generalnie brudny, upaćkany, ze śladami libacji sprzed 30 lat. No i … nie działa, cisza ( na plus , po włączeniu talerz się kręci, ramię się rusza). Powiecie można było odebrać osobiście, sprawdzić na miejscu owszem, tylko nie chciało mi się jechać 600 km to mam ). Tak wygląda po wstępnym przetarciu.
- Regsoft
- chudy_b
Sony PS-X600
No to działa czy nie? Napisz coś więcej o problemach.Efendi pisze:No i … nie działa, cisza ( na plus , po włączeniu talerz się kręci, ramię się rusza).
-
Re: Sony PS-X600
Panowie spokojnie
, działa naprawiłem go. Relację z naprawy napiszę dziś wieczorkiem przy piwku. Objawy zwarcie na kablach sygnałowych.
A tak wygląda w środku , zakochałem się , jeszcze była pajęczyna z epoki

A tak wygląda w środku , zakochałem się , jeszcze była pajęczyna z epoki

- chudy_b
- bluegi
- Gramofon: różne
Sony PS-X600
Gratki
Oby jak najwięcej takich majsterkowiczów chętnych do foto-dokumentowania napraw czy innych kombinacji
W środku wygląda całkiem skomplikowanie 

-
1. Objawy : cisza , brak sygnału na wyjściu zwarcie , mechanicznie sprawny (chyba)
2. Demontaż : w sieci dostępna instrukcja serwisowa, należy uważać na pasek magnetyczny wewnątrz talerza aby go nie uszkodzić
3. Wymiana przewodów sygnałowych wszystko widoczne na zdjęciu, ja zastosowałem kabel mikrofonowy. Troszkę za gruba izolacja przyznaję, utrudnia montaż ale tylko taki miałem )
4. Po analizie schematu doszedłem do wniosku że w torze audio jest zbędny przekaźnik )) jestem lepszy niż inżynierowie w sony )). Przekaźnik był sklejony i działał jako „ MUTE” .
Wiele nie wnosił do układu a że takowego nie posiadam dokonałem resekcji .
5. Zdjęcia załączam poniżej, myślę że łatwo je dopasować ).
Miłej lektury i pozdrawiam
2. Demontaż : w sieci dostępna instrukcja serwisowa, należy uważać na pasek magnetyczny wewnątrz talerza aby go nie uszkodzić
3. Wymiana przewodów sygnałowych wszystko widoczne na zdjęciu, ja zastosowałem kabel mikrofonowy. Troszkę za gruba izolacja przyznaję, utrudnia montaż ale tylko taki miałem )
4. Po analizie schematu doszedłem do wniosku że w torze audio jest zbędny przekaźnik )) jestem lepszy niż inżynierowie w sony )). Przekaźnik był sklejony i działał jako „ MUTE” .
Wiele nie wnosił do układu a że takowego nie posiadam dokonałem resekcji .
5. Zdjęcia załączam poniżej, myślę że łatwo je dopasować ).
Miłej lektury i pozdrawiam

- chudy_b
Sony PS-X600
Rozumiem, że po prostu nie grał i powodem był sklejony przekaźnik. Ale talerz kręci i automatyka ramienia działa?Efendi pisze:1. Objawy : cisza , brak sygnału na wyjściu zwarcie , mechanicznie sprawny (chyba)
Taki całkiem zbędny to on nie jest. Odpowiada za wyciszanie wkładki gdy ramię nie jest nad talerzem. Warto sprobowac go naprawić albo poszukać nowego. Najlepiej tu: relpol.plEfendi pisze:Po analizie schematu doszedłem do wniosku że w torze audio jest zbędny przekaźnik
-
Tak się prezentuje w akcji, po naprawie
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WtCnFHx72ys[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WtCnFHx72ys[/youtube]
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
-
Sony PS-X600 - naprawa
zgadza się, igła to padaka , muszę i wkładkę i igłę zmienić . Taka była w zestawie 

-
Re: Sony PS-X600 - naprawa
Jeszcze jeden problem , nie działająca żaróweczka od rozmiaru płyty.Po wymontowaniu okazało się że żarówka sprawna, napięcie raz się pojawiło 

- chudy_b
Sony PS-X600 - naprawa
Ale jak to? Pojawiło się i zniknęło? To jest prosty obwód. Sprawdź połączenia. Żarówka jakby coś, jest do kupienia. Osobiście wymieniałemEfendi pisze:napięcie raz się pojawiło

-
Re: Sony PS-X600 - naprawa
napisałem że żarówka sprawna 
ok dokładniej to opiszę:
Jak widać na filmie nie działa żaróweczka. Po zakupieniu nowej zabrałem się za wymianę. Wylutowałem starą, sprawdziłem napięcie jest 13,8 V, wlutowałem nową ... i dupa. Sprawdziłem starą wylutowaną dobra !. Więc od nowa wylutowałem nową sprawdzam napięcie ponownie 0-0,5 V

ok dokładniej to opiszę:
Jak widać na filmie nie działa żaróweczka. Po zakupieniu nowej zabrałem się za wymianę. Wylutowałem starą, sprawdziłem napięcie jest 13,8 V, wlutowałem nową ... i dupa. Sprawdziłem starą wylutowaną dobra !. Więc od nowa wylutowałem nową sprawdzam napięcie ponownie 0-0,5 V

- chudy_b
Sony PS-X600 - naprawa
napisałem, że jakby co 
Ze schematu wynika że to bardzo prosty układ. Żarówka zasilana jest z gałęzi B+ (+15V). To napięcie na pewno masz, bo by gramofon nie działał. Po drodze do żarówki jest rezystor R641 (27ohm). Druga noga żarówki połączona jest do masy. Zlokalizuj ten rezystor, sprawdź napięcie na obu końcach.

Ze schematu wynika że to bardzo prosty układ. Żarówka zasilana jest z gałęzi B+ (+15V). To napięcie na pewno masz, bo by gramofon nie działał. Po drodze do żarówki jest rezystor R641 (27ohm). Druga noga żarówki połączona jest do masy. Zlokalizuj ten rezystor, sprawdź napięcie na obu końcach.