Witam
Moje pytanie dotyczy wzmacniacza Pioneer SA-408.W specyfikacji znalazłem pobór mocy 190 W,czy podczas korzystania z tunerem lub gramofonem jego pobór będzie stały czyli owe 190 W, czy zależny będzie od mocy z jaką ustawiony jest potencjometr głośności.Mam jeszcze wzmacniacz Kenwood KA-660 o mocy 240 W,czy w jego przypadku sprawa poboru prądu wygląda podobnie?Dodam że do zestawu Pioneera podłączone są słuchawki natomiast do Kenwooda monitory Canton GLE-50.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pobór prądu wzmacniacza
- Riczi
- Gramofon: Fisher-MT6320
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pobór prądu wzmacniacza
Pobór ze specyfikacji czy tabliczki znamionowej to zmierzony pobór maksymalny, a nie stały 
To ile prądu pobiera z sieci wzmacniacz w danym momencie zależy od wielu czynników, ale generalnie skupia się na jego pracy. Oczywiście im zrobimy głośniej i im więcej będzie podawał mocy na kolumny tym bardziej będzie się musiał "napocić", ale nie jest to jakaś stała wartość, bo wiele zależy również od podbijanej fali dźwiękowej.
Jak chcesz się dowiedzieć ile faktycznie pobierają Twoje sprzęty w danym momencie czy okresie czasu, kup sobie miernik.

To ile prądu pobiera z sieci wzmacniacz w danym momencie zależy od wielu czynników, ale generalnie skupia się na jego pracy. Oczywiście im zrobimy głośniej i im więcej będzie podawał mocy na kolumny tym bardziej będzie się musiał "napocić", ale nie jest to jakaś stała wartość, bo wiele zależy również od podbijanej fali dźwiękowej.
Jak chcesz się dowiedzieć ile faktycznie pobierają Twoje sprzęty w danym momencie czy okresie czasu, kup sobie miernik.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Pobór prądu wzmacniacza
Uzupełnię tylko, że wzmacniacze pracujące w klasie A pobierają cały czas dużą moc, która praktycznie nie zależy od poziomu głośności, a w klasie AB znacznie mniejszą zależną od głośności grania.