Gramofon do 300 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
morf

Gramofon do 300 zł

Post autor: morf »

bosy pisze: Nie do końca wierzę, że za 100-300 zł nie opłaca się kupować gramofonu, ale może zacznę
Nikt tego nie powiedzial. Sam kupilem za ~300zl grundiga ps3500 i jestem bardzo zadowolony.
Natomiast (pozwole sobie przytoczyc) wiekszosc nie rekomenduje kupic chinskiego nowego gramofonu za 300zl, bo lepiej kupic uzywany (w zaleznosci oczywiscie od oferty) w tej samej cenie.
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 300 zł

Post autor: esdarek »

Nie da się kupić nowego gramofonu poniżej 1500 zł. Ktoś ma jakieś wątpliwości co do tego? Tak jak nie da się kupić nowego auta poniżej 30 tys.
Chyba ze to ma być taki samochód i do tego taki gramofon:)
http://allegro.pl/sportowy-samochod-aut ... 49813.html
http://allegro.pl/gramofon-hi-fi-magino ... 36339.html
Zestaw bardzo do siebie pasujący.
Awatar użytkownika
bluegi
Gramofon: różne

Re: Gramofon do 300 zł

Post autor: bluegi »

bosy pisze:GRUNDIG PS2500 jest aktualnie za 299. :) Technics SL-DB 20 do 200 zł.
Mówisz o tym?
http://allegro.pl/gramofon-grundig-ps25 ... 16295.html
Wg mnie fajny. Podobny do powyższego 3500. Opcja dość bezpieczna, bo 14 dni na zwrot.

BD20 ma wkładkę T4P, zatem jak dla mnie z miejsca do odstrzelenia :D http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=415

Inna opcja jaką widzę to np to: http://allegro.pl/akai-ap-100c-i6023771529.html + kupić sobie nowego ortofona omb 5e, z tym że tu nie ma ani czasu na zwrot, ani gwarancji rozruchowej. Musiałbyś "zagadać" o kup teraz i ewentualnie ten rozruch, chociaż to są takie ceny, że... ;) Ale ramię fajniejsze:)

Z tymi nowymi z usb oczywiście daj sobie spokój.
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

bosy poszukaj sobie jakiegoś technicsa SL-BD. Ma świetna sprawę-montaż wkładki na T4P. Nie musisz się martwić naciskiem i antyskatingiem!!!
Awatar użytkownika
bosy

Post autor: bosy »

Technicsa SL-BD20 niechcący licytuję (miało się zalogować, a wyszła z tego licytacja, no ale o 2.50 :P). Do powyższych gramofonów przedwzmacniacz?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 300 zł

Post autor: Wojtek »

Z tego co zrozumiałem i tak będziesz jeszcze szukał wzmacniacza i kolumny, więc kupowanie teraz oddzielnego przedwzmacniacza nie ma zbytnio sensu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
bluegi

Gramofon do 300 zł

To zależy czy Twój wzmacniacz będzie miał wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (wejście phono). Jeżeli skusisz się na mini wieżę (a w kwestii mini kolumn jak to mawiają... "z g%wna bata nie ukręcisz") będziesz potrzebował przedwzmacniacz. Jeżeli kupisz sobie normalny, fajny wzmacniacz lub amplituner z wbudowanym przedwzmacniaczem (wejściem phono), to nie trzeba przedwzmacniacza. Osobiście jestem za opcją numer 2 nawet kosztem rozłożenia tych zakupów w czasie. Typu: w tym miesiącu wzmacniacz (polecam sprawdzić to: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=59&t=8008), w przyszłym kolumny. Chyba że zaczniesz od końca i dobierzesz wzmacniacz do kolumn :D Wtedy (bo pytałeś), mimo offtop'a polecałbym te: http://allegro.pl/kolumny-braun-ls-65-i6018029577.html Mam LS-60 (2-drożne) i są niesamowite :) lub wycieczkę do tematów zakupowych związanych ze wzmacniaczami i kolumnami.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2016, 17:29 przez bluegi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Riczi
Gramofon: Fisher-MT6320

Gramofon do 300 zł

Post autor: Riczi »

Witam
Jest do kupienia Technics sl-b3,zadbany w cenie 200zł.Czy warto się tym zainteresować,pytam bo to automat a ja z techniką trochę na bakier ;)
Pozdrawiam Ryszard
Awatar użytkownika
bluegi

Gramofon do 300 zł

Jeżeli sprawny, to pewnie że warto :)
Awatar użytkownika
Riczi

Gramofon do 300 zł

Rozumiem że cena za ten model to taka norma czy może bardziej okazyjna.
Awatar użytkownika
bluegi

Gramofon do 300 zł

Jeżeli sprawny, zadbany, z ładną pokrywą i najlepiej oryginalną wkładką 270C to bardziej bardzo okazyjna. Po serwisie osiągają nawet takie ceny http://warszawa.grubanuta.pl/gramofony- ... sl-b3.html (szaleństwo:D)
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

bluegi którą z tych wież odsłuchiwałeś w domu z gramofonem?
Awatar użytkownika
Riczi

Gramofon do 300 zł

Fakt,szaleństwo to jedyne co przychodzi do głowy.Wiem że pokrywa jest od sl-bd3 a co do wkładki to musiałbym się skontaktować ale to nie problem bo w szufladzie mam jeszcze dwie wolne ;) Bluegi ten twój JVC to pewnie trochę energii pożera,pytam bo też rozglądam się za jakimś niedrogim ampli.Zaraz kolega Wojtek nas zgromi :)
Awatar użytkownika
bluegi

No może nas zgromić :D tam ciut wyżej zasugerowałem gdzie jeszcze można szukać wzmaków/ampli, z którymi nie trzeba będzie się mordować :D
esdarek pisze:bluegi którą z tych wież odsłuchiwałeś w domu z gramofonem?
Oczywiście, że żadną 8-) Ale jeśli pytasz w odniesieniu do "z g%wna bata nie ukręcisz", mogę odpowiedzieć że o tłumieniu fal z tylnej części membrany, pchania powietrza do przodu w kontekście średnicy głośnika, czy opcjonalnie wykorzystanie paczki jako pudła rezonansowego co nieco wiem i jeżeli ktoś nie chce tego gramofonu słuchać np. w toalecie, to odpowiedzialnie, bez rozpoznania wielkości pomieszczenia przyszłego słuchacza, wolę nie pchać kogoś na minę opcją cini mini narażając na wsłuchiwanie się w pierdzenie muchy zamiast soczystego backgroundziku. Odpowiedzialnie natomiast polecam opcję średnio-pomieszczeniową zachęcając jednocześnie do odwiedzenia przeznaczonych do tego tematów i wysnucia swojego zdania na podstawie więcej niż jednej opini, dorzucając przynajmniej jedną, swoją (jeżeli potrafię). Ile głów, tyle rozumów. Na mini kolumny + t4p subiektywnie mówię: nie. A kolega poczyta i sam podejmie męską decyzję. Nie offtopujmy, bo takie przekonywanie się do swoich racji, do czego zapewne będziesz zmierzał, w temacie zakupowym, nie ma po prostu sensu ;)
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 300 zł

Z tego co piszesz na 100% nie masz pojęcia o tych wieżach więc można Ci wybaczyć. Sprzedawałem je 20 lat temu w salonie i też mi wtedy gacie spadały. Mam teraz 3 takie w domu i jedną w warsztacie. Nie mam żadnego interesu w tym aby kogoś na siłę uszczęśliwiać. Aby osiągnąć takie brzmienie trzeba wydać około 1000 zł na jakiś wzmacniacz i działające kolumny. Aha-głośniki w tych JVC to najcześciej modele szerokopasmowe o średnicy membrany 8 cm, rzadziej 10 cm. To tak na dobitkę ;)
P.S. Jak kiedyś posłuchasz to się zdziwisz ,ale jak większość ludzi nie napiszesz aby przyznać rację.
ODPOWIEDZ