Gramofon do 1000 zł
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 1000 zł
Zupełnie się nie opłaca.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Gramofon do 1000 zł
Hej, mam nadzieję że ostatnie pytanie w tym wątku i przestanę marudzić. Umówiłem się dziś na oglądanie poniższego
https://www.dropbox.com/sc/4uax22xppene ... pJAZQnbNSa
Używany przez długi czas, potem na 20 lat powędrował do pudełka i na strych. Jeden właściciel. który przywiózł go z USA. Stąd też zasilanie 110V. Mam się martwić faktem zasilania? Facet chce 100e, czyli trochę ponad 400zł. Aha, nie wiem niestety jaka wkładka tam siedzi.
Wiem, że to ceniony gramofon, ale nie do końca jestem pewien stanu oraz trochę obawiam się tego zasilania. Myślicie, że warto? Dzięki!
https://www.dropbox.com/sc/4uax22xppene ... pJAZQnbNSa
Używany przez długi czas, potem na 20 lat powędrował do pudełka i na strych. Jeden właściciel. który przywiózł go z USA. Stąd też zasilanie 110V. Mam się martwić faktem zasilania? Facet chce 100e, czyli trochę ponad 400zł. Aha, nie wiem niestety jaka wkładka tam siedzi.
Wiem, że to ceniony gramofon, ale nie do końca jestem pewien stanu oraz trochę obawiam się tego zasilania. Myślicie, że warto? Dzięki!
- KUTI
Re: Gramofon do 1000 zł
Zasilaniem się nie przejmuj, dokupisz transformator i jedziesz, odnośnie Technicsów nie mam w ogóle pojęcia, ale myśle ze warto.
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
Gramofon do 1000 zł
@aames: 100EUR? BRAĆ!! W gorszym stanie na alledrogo egzemplarze tego samego modelu były nieraz wystawiane za dwa razy tyle, bo "unikatowy", "audiofilski", itp...
Transformator za grosze kupisz chociażby na toroidy.pl. Na przegląd w razie wu parę setek góra pójdzie. Będziesz "do przodu". Gramofon jest zacny.
Transformator za grosze kupisz chociażby na toroidy.pl. Na przegląd w razie wu parę setek góra pójdzie. Będziesz "do przodu". Gramofon jest zacny.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
-
@ojcie_c: Jakby co to będzie na Ciebie!! Słuchaj, a poradzisz mi który z poniższych wybrać?
http://sklep.toroidy.pl/pl/c/Zasilacze-230110V/49
Wystarczy taki?
http://sklep.toroidy.pl/pl/p/ATSS0020-A ... udowie/203
Dzięki!
http://sklep.toroidy.pl/pl/c/Zasilacze-230110V/49
Wystarczy taki?
Dzięki!
- chudy_b
Gramofon do 1000 zł
Weź mocniejszy. 20W to tak na styk chyba.aames pisze:Wystarczy taki?
- ojcie_c
Gramofon do 1000 zł
Mogę Ci w razie czego polecić dobrego "fachmana" w Rzeszowie, który w gramofonach się specjalizuje.
Co to transformatora - zerknij na tył gramofonu jaki ma pobór mocy (W) i dopasuj do niego transformator (z zapasem, na wszelki wypadek). Zdjęcie tabliczki znamionowej jest niewyraźne, ale jeśli dobrze widzę moc 4.5W, to któryś z tych transformatorów spokojnie wystarczy.
Co to transformatora - zerknij na tył gramofonu jaki ma pobór mocy (W) i dopasuj do niego transformator (z zapasem, na wszelki wypadek). Zdjęcie tabliczki znamionowej jest niewyraźne, ale jeśli dobrze widzę moc 4.5W, to któryś z tych transformatorów spokojnie wystarczy.
-
Gramofon do 1000 zł
Dzięki super. Co do fachowca to póki nie wchodzi w grę dlatego, że jestem w Dublinie. W każdym razie jeśli wszystko się uda to dam znać co i jak. Postaram się też wrzucić jakieś zdjęcia.
- chudy_b
Gramofon do 1000 zł
1610 MK2 pobiera 18,5W. Dlatego napisałem, że 20W będzie na styk. Byłaby aż taka różnica w 1300 ?ojcie_c pisze:jeśli dobrze widzę moc 4.5W
- ojcie_c
Gramofon do 1000 zł
Nie wiem... W sumie inny silnik, mniej bajerów...
Przydałoby się wyraźniejsze zdjęcie tej tabliczki:

Pobór mocy wygląda na liczbę jednocyfrową z przecinkiem.
EDIT: znalazłem - pobór mocy 4W bez użycia automatyki, 6.5W przy używaniu automatyki. Czyli dużo się nie pomyliłem...
Przydałoby się wyraźniejsze zdjęcie tej tabliczki:

Pobór mocy wygląda na liczbę jednocyfrową z przecinkiem.
EDIT: znalazłem - pobór mocy 4W bez użycia automatyki, 6.5W przy używaniu automatyki. Czyli dużo się nie pomyliłem...
-
Gramofon do 1000 zł
@ojcie_c: Rzeczywiście dużo się nie pomyliłeś:) Znalazłem manual do tego modelu i faktycznie pobór jest 4W, więc nawet ten najtańszy zasilacz powinien być w porządku.
- ojcie_c
Gramofon do 1000 zł
Ja mimo wszystko wziąłbym ten mocniejszy, na 30W.
-
Gramofon do 1000 zł
OK, Technics kupiony. Bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc i motywację, bo powiem szczerze, że miałem wątpliwości co do tego zasilania. W każdym razie za radą @ojcie_c wziąłem ten mocniejszy transformator.
Co do samego gramofonu, to póki co nie miałem czasu aby się mu bliżej przyjrzeć (odebrałem go podczas przerwy w pracy). Ciężkie bydle. Wygląda na zadbany, jedynie mocno przykurzony, ale te kilkanaście lat na strychu, pomimo tego że w pudle, zrobiło swoje. Wkładka jaka w nim siedzi to Micro Acoustics QDC 1E.
Więcej będę mógł powiedzieć jak przyjdzie zasilacz. Mam nadzieję, że wszystko działa:)
Takie pytanie dodatkowe. Czy jest coś co mogę zrobić we własnym zakresie aby pomóc mu wrócić do życia po takim czasie? Jakieś smarowanie? Czyszczenie igły?
Pozdrawiam!
Co do samego gramofonu, to póki co nie miałem czasu aby się mu bliżej przyjrzeć (odebrałem go podczas przerwy w pracy). Ciężkie bydle. Wygląda na zadbany, jedynie mocno przykurzony, ale te kilkanaście lat na strychu, pomimo tego że w pudle, zrobiło swoje. Wkładka jaka w nim siedzi to Micro Acoustics QDC 1E.
Więcej będę mógł powiedzieć jak przyjdzie zasilacz. Mam nadzieję, że wszystko działa:)
Takie pytanie dodatkowe. Czy jest coś co mogę zrobić we własnym zakresie aby pomóc mu wrócić do życia po takim czasie? Jakieś smarowanie? Czyszczenie igły?
Pozdrawiam!
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Smarowanie łożyska talerza pewnie nie zaszkodzi. W manualu masz gdzie zapuścić kilka kropel. Zamiast jakiegoś wymyślnego może być też samochodowy 10W40.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 1000 zł
Kup sobie benzynę ekstrakcyjną lub lepiej alkohol izopropylowy. Zdejmij talerz, przeciwwagę i headshell, załątw sobie 2 stosy książek, połóż gramofon na plecach i zdemontuj spodnią pokrywę. Weź aparat i zrób masę zdjęć zwłaszcza tego co i czym jest posmarowane. Istotne jest też to co nie jest posmarowane. Delikatnie przy użyciu alkoholu i pędzelka oraz wacików usuń tyle smarów ile się da. Oglądając fotki zrobione wcześniej nasmaruj odpowiednimi smarami odpowiednie miejsca. Do tworzyw zastosuj smar biały, do metalu zwykły smar łożyskowy typu ŁT. Łożysko silnika, talerza i wszystkie metalowe elementy możesz nasmarować zwykłym olejem samochodowym jak pisze kolega wyżej. Nie smaruj czegoś co nie było fabrycznie nasmarowane!!! To bardzo ważne. Nie używaj: oleju silikonowego, wazeliny, oleju do maszyn do szycia do smarowania części gramofonu. Smary silikonowe stosowane są w windach i elementach ciernych, zwalniających. Olejem silikonowym możesz nasmarować/napuścić gumowe elementy zawieszenie silnika/chassis czy też amortyzujące nóżki.