Lista nieuczciwych sprzedawców online

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Re: Lista nieuczciwych sprzedawców online

Post autor: Myszor »

blispx pisze:Czyli nic nowego ze strony Allegro, reasumując "Wy się żryjcie a my umywamy teraz rączki" ;)
Trudno byłoby prowadzić ten biznes inaczej.
Przy ilości transakcji na allegro musieliby zatrudnić więcej arbitrów niż sędziów w Polsce by rozsądzać spory w których każda ze stron ma swoje racje i każda ze stron może kłamać.

Allegro to tylko platforma. Kontrahenta wybierasz sobie sam na podstawie np. ilości negatywnych komentarzy.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Wiem przecież, napisałem to z ironią.

Koledze @klin już doradzałem aby olał to bo szkoda zdrowia i wyszło i tak że musi sam zakładać sprawę cywilną w sądzie np na e-sad.gov.pl i opłacić koszta sądowe ;)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Ja nie rozumiem pisania nieuczciwym sprzedawcom, że się płytę umyło, że się źle grający wzmacniacz rozkręciło itp. To tylko daje cwaniakom dodatkową przewagę. Klinowi pozostaje tylko wystawić negatywną opinię sprzedawcy i ja bym tego nie odpuścił.

Co do zakładania sporów, to kiedyś takowy założyłem i sprzedająca pieniądze zwróciła. Wiedząc już jednak jak działa "ochrona kupujących" na Allegro, zdecydowanie wolę kupować płyty tam, gdzie mogę płacić za pośrednictwem paypala. Na Allegro kupuję sporadycznie i w zasadzie tylko nowe płyty.
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

Rozmawiałem z infolinią rzecznika konsumentów i faktycznie, sprzedający piece_of_vinyl ma rację. Od 25 grudnia 2014, w przypadku nośników audio, nie można odstąpić od umowy bez podania przyczyny w ciągu tych 14 dni. Tu faktycznie działa ten przepis i otwarcie przez nas paczki z płytą, nawet używaną, już uniemożliwia odstąpenie od umowy.
Ale tak czy siak nadal przysługuje nam prawo do reklamacji i żądania zwrotu pieniędzy i sprzedający ma obowiązek płyte odebrać. Gotowy formularz reklamacji jest do pobrania na ich stronie (konsumenci.org).
http://konsumenci.org/pomoc-konsumencka ... ,2,34.html

Oczywiście Pani z allegro do końca wmawiała mi, że mogę odstąpić od umowy nawet w przypadku płyty...tragedia z tym allegro i ch ochroną kupujących :lol:
Awatar użytkownika
starypierdziel
Gramofon: Blaupunkt P-110

Post autor: starypierdziel »

Swoją drogą musiałeś mieć zaje..... pecha.Ten sprzedawca ma tylko 5 negatywów na prawie 7k sprzedanych płyt.
Blaupunkt P-110 + Ortofon 2m Red
Kenwood KA 4040R
Kenwood DPF 2010

Pylon Opal Monitor
adik75

Post autor: adik75 »

A może być o nieuczciwych klientach?
Myślałem, że odpuszczę, ale okazuje się, że Pan Ryszard to recydywista.
A więc, sprzedający, uważajcie. Dzwoni człowiek, kupuje kilka płyt. Płaci za pobraniem. Za drugim razem zamawia kolejne płyty. Co do jednej się waha - prosi żeby mu ją podesłać, do posłuchania. I jeśli się spodoba - wysyła przelew. Jeśli nie - odsyła płytę.
Do dziś nie mam ani płyty, ani kasy. Pan Ryszard nawet odbiera telefon, ale mówi, że właśnie jest na wyjeździe, że wraca 20-tego i odeśle płytę. Tak od kilku miesięcy.
Okazuje się, że w taki sam sposób załatwił co najmniej jeszcze jedną osobę.
Pan Ryszard jest z Kamiennej Góry. Człowiek raczej w mocno średnim wieku. Emeryt. Przynajmniej tak mówi.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Ktoś z Kamiennej Góry pomoże koledze? Szybki dzwonek do drzwi i wyjaśnienie historii :)
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
adik75

Luzik, ja już mam plan małej zemsty:) Szukam tylko zrypanego egzemplarza jednej płyty:)
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Post autor: holy_shit_89 »

Jakiej? :D
adik75

Koleś szuka jednej płyty, pytał mnie o nią kilka razy. Muszę ją znaleźć, w stanie agonalnym.I zadzwonię do niego, że mam. W ładnym egzemplarzu. Może to wredne, ale należy się.
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Rozumiem na czym polega Twoja zemsta. Po prostu jestem ciekawy o jaką płytę chodzi ;)
adik75

Physical Graffiti. Zadzwoniłem do Pana Ryszarda raz jeszcze. Powiedziałem, że czekam do wtorku na kasę, a w środę idę na policję. Obiecał, że w poniedziałek wyśle.
Awatar użytkownika
holy_shit_89

Pan Ryszard, honorowy chłop. Nikt nie będzie na niego policji nasyłał :D
wiciu
Gramofon: Sony PS-550

Post autor: wiciu »

zbyszek1982 pisze:Na takich oszustów i cwaniaków jest bardzo skuteczna metoda.
Należy napisać pismo do Urzędu Skarbowego, z informacją, że delikwent prowadzi regularny handel i nie wystawia paragonów.
No właśnie tak nie do końca. Mowa jest o zagłębiu gorzowskim..
Na początek mała dygresja....
Kupowałem i kupuję płyty u usera meblotka, która pojawia się w tym wątku. Mam takie sprytne założenie.. Moja licytacja nie przekracza 8 PLN. Koniec kropka. Jeśli wygram.. okej.. jeśli nie, trudno.
I tutaj kolejny bonus.. jeśli płyta okaże się szrotowata... nie będzie wielkiej straty. Ocena płyt z pewnością jest wizualna (przy tej ilości nie wierzę że można odsłuchać wszystkie płyty).. i można powiedzieć że na 90% udaje sie meblotce trafić w gradację ocen. (Nie kupuję płyt popularnych, skupiam się na tych wydawnictwach których za cholerę nie dostaniesz na CD).
<koniec dygresji>

Jako że cytuję, poprzednika.. otóż.. zawsze podczas płatności.. proszę o PARAGON. I ZAWSZE go dostaję. ZAWSZE.
Bynajmniej nie reklamuję usera meblotka, po prostu stwierdzam fakt.. ;-)
mrdanny

Post autor: mrdanny »

Ja ostrzegę przed tą sprzedającą:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=13988012

Babsko wystawia każdą płytę jako "nową", oczywiście nie są nowe, ja dostałem nie tylko zjechaną, ale i porysowaną! Babsko nie chce przyjąć zwrotu, upiera się, że płyta jest nowa i to ja kit wciskam, a allegro każe mi iść do sądu. Nie mogę też wystawić nega, bo jak widać, to babsko nie waha się wystawiać rewanżowego nega, co allegro też ma daleko w d... Niech mi nikt nie mówi złego słowa o ebay, tam z miejsca dostałbym zwrot kasy, nie mówiąc już o tym, że taki sprzedawca byłby już dawno udupiony przez ich system.
ODPOWIEDZ