Sony PS-636 ramię opuszcza się zbyt późno

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
ejbisi

Post autor: ejbisi »

Witam,

ostatnio stałem się posiadaczem gramofonu Sony PS-636 i wszystko ładnie hula, prócz jednej rzeczy. Mianowicie jak włączy się start to ramię nie ląduje na początku płyty tylko 0,5-1cm dalej i trzeba je podnieść i przesunąć na początek. Jest to dość uciążliwe, więc mam pytanie, czy ktoś wie, gdzie leży problem i czy jest to łatwe do wyeliminowania. Na singlach 7'' wszystko działa poprawnie.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Re: Sony PS-636 ramię opuszcza się zbyt późno

Post autor: olsza84 »

Łączne wciśnięcie obu przycisków "arm transport" pozwoli Ci wyregulować punkt opadania igły. Musisz spróbować to ustawić.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
ejbisi

Zrobiłem tak włączyłem START->podniosłem ramię przyciskiem przesunąłem je poza krawędź płyty-> wcisnąłem oba przyciski->ustawiłem igłę na początku płyty-> wcisnąłem przycisk START->wcisnąłem przycisk STOP

po ponownym uruchomieniu nic się nie zmienilo i ramię dalej ląduje za daleko, może coś nie tak zrobiłem, jak wciskam oba przyciski "arm transport" to ramie przemieszcza sie w stronę srodka płyty

teraz jeszcze sprawdziłem że jak wcisnę przycisk start i w trakcie przesuwania ramienia w stronę płyty wcisnę przycisk arm transport i potem start to igła ląduje na początku płyty, tylko nie chce tak robić z pozycji wyjściowej, dziwny kaprys :think:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Serwisówka do ręki: http://www.vinylengine.com/library/sony/ps-636.shtml
Strona 31. - Lead-In Adjustment

Bierzemy śrubokręt i korygujemy aż do skutku.

Przyciskami z zewnątrz nie da się tego zrobić, co najwyżej da się to obejść jak już koledzy odkryli ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ejbisi

Poluzowanie śruby i przesuwanie białym plastikowym suwakiem w stronę in albo out nic nie zmienia :( . Może jeszcze jakieś pomysły co to za diabelstwo tak irytuje?

Jeszcze takie spostrzeżenie, że wydaje mi się, że opuszcza on ramię w tym samym momencie, co cofa się jak nie ma żadnej płyty włożonej. Może być taka sytuacja, że myśli
że nie ma żadnej płyty na talerzu i leci dalej, a jak osiągnie wysokość przy którym ma cofać to zauważa płytę i opuszcza ramię?
ODPOWIEDZ