Wspaniały sprzęt, myślę że w połączeniu z dobrą wkładką LO otrzymalibyśmy piorunujący efekt.

Ramię to Jelco SA-250. Niski model. Do spotkania w wielu starszych i sporo tańszych konstrukcjach.zelazny pisze:myślę że w połączeniu z dobrą wkładką LO otrzymalibyśmy efekt piorunujący
Jest fajna. Nieszablonowy design, konstrukcje zazwyczaj bezkompromisowe, generalnie przez większość czasu reprezentuje bardziej górną niż dolną czy średnią półkę sprzętów audio.zelazny pisze:Co sądzicie o firmie Luxman?
Posiadają. Rozejrzyj się albo sami się odezwązelazny pisze:Może któryś z forumowiczów posiada gramofon Luxman?
Kształt rurki nie ma jako takiego znaczenia.zelazny pisze:Czy jest jakaś znacząca różnica w jakości dźwięku między ramieniem prostym a w kształcie litery S?
No OK, to jednak nie jest aż taka niewielka różnicazelazny pisze:Szukam ile kosztuje sam gramofon Luxmana bez ramienia - 5395 funtów. Z ramieniem - 6195 funtów.
Tak. Zawsze tak było. Dlatego generalnie nie ma innego takiego samego gramofonu pod inną marką np.zelazny pisze:Rozumiem, że Luxman zlecał tylko produkcję ale cały projekt gramofonu leży po stronie Luxmana?
Oj tak.Myszor pisze:Zresztą - w tym segmencie ćenowym można wybierać i przebierać przez 2 lata
Zelazny - nie wiem. Bylem tam w sprawie kolumn a gramofon uslyszalem przypadkiem i zwróciłem uwagę.zelazny pisze:Tutaj znalazłem opis tego gramofonu.
http://www.galeriaaudio.pl/index.php?pa ... t&Itemid=1
Dowiedziałem się o producencie ramion o nazwie Moerch.
No rozumiem Myszor a jakie było ramię te oryginalne? Jaka wkładka bo nie sądzę że dźwięk cię urzekł tylko dzięki talerzowi i obudowie z drewna.
Oj kryje się w tym gramcu troszkę więcej niż samo drewno, sama budowa platformy plus budowa całego tego łożyska powala.
Żebyś Ty wiedział ile gramofonów tak ma...zelazny pisze:W Luxmanie jest to dość rozbudowane, mamy pokrętła oddzielnie dla prędkości 33 i 45 rpm.
Potrzebne? Niekoniecznie. Przydatne? Pewnie.zelazny pisze:Ale czy to jest aż tak bardzo potrzebne
Gramofony paskowe bez regulacji pitch to swego czasu były bardzo niskie modele.zelazny pisze:przecież są gramce bez tego dwie prędkości i tyle
Tak. Masz po prostu realny wpływ na pracę napędu, bez konieczności ręcznego kombinowania z paskiem.zelazny pisze:Bez regulowania czy tu chodzi o bardzo dokładne ustawianie prędkości?
Na Jelco w Luxmanie nie widzę żadnego ciężarka na lince. Zgaduję że masz na myśli jakieś inne ramię. Pewnie chodzi o regulację antiskatinguzelazny pisze:Jeszcze jedno pytanko jaką rolę pełni ciężarek ten taki mały na lince?
To nie zależy od tegozelazny pisze:Czyli te gramofony bez dokładnej regulacji pitch nie są mniej dokładne od tych co je mają?
W jednej opcji naciągasz sprężynę przez pokrętło, przez co siła naciągu wpływa na ramię, a w drugiej to siła grawitacji działająca na ciężarek wywiera wpływ na ramię.zelazny pisze:Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić jak to działa grawitacyjnie
Każdy sposób realizacji AS ma swoje wady i zalety, ale generalnie chodzi o osiągnięcie tego samego celu, więc traktujemy je jednakowo.zelazny pisze:Które ramiona są lepsze, te z AS z pokrętłem czy te z ciężarkami? Czy po prostu trzeba je barć jedną miarą?