Podwyżki na Poczcie Polskiej

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ida-pod ... 28333.html

Cennik za listy to jeszcze "jak cie mogę", ale przy paczkach to wzrost cen jest mocno konkretny.

Paliwo dla konkurencji (inPost, kurierzy).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
blackholesun

Post autor: blackholesun »

inPost zaraz pewnie też podniesie ceny na paczkomaty.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tylko, w imię czego, skoro firma ponoć dobrze prosperuje, a Poczta musi coś zrobić by wyjść co najmniej na zero?

Mogą tak zrobić, jasne, ale jakby tak każdy patrzył na ceny konkurencji jako wyznacznik pewnego progu to byłoby to dość słabe :)
Wsparcie finansowe forum
blackholesun

Re: Podwyżki na Poczcie Polskiej

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 19:42 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ups, a jednak.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

No z tymi Paczkomatami to już jakiś czas gadali że będzie drożej. Ale co tam, teraz mniej będzie żal dac kasę na kuriera :P
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ciekawe, że podwyżki przychodzą w momencie kiedy paliwo jest najtańsze od lat.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Tutaj InPost wykorzystuje sytuację. Gdyby PP nie zmieniała cennika to pewnie InPostu również pozostały bez zmian.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
BRob
Gramofon: SL 1710

Post autor: BRob »

Poczta zjeżdża z cen masowym nadawcom, bo chce wykosić konkurencje, więc na detalistach sobie odbija straty.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Oj tam oj tam PP nie jest jeszcze zła, przynajmniej mały kraj, zobaczcie lepiej to

https://tools.usps.com/go/TrackConfirmA ... 6038808324
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

inpost zapowiedział podwyżki wcześniej.

Z tego co wiem, sytuacja kurierów w tej firmie to dramat- bardzo niskie zarobki, przeładowanie obowiązkami i śmieszne kwoty za kilometrówki.

Poczta podnosi ceny jak sami piszą po 10 latach. Nie dziwi nie to bo przecież inflacja i wzrost płac (przecież co roku są strajki na poczcie o podwyżki) skądś muszą być finansowane.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Sytuacja pracowników w kurierowniach i w inpoście chyba jest nie do pozazdroszczenia. Ja zamawiam sporo przesyłek kurierem, czasem po kilkanaście miesięcznie i rzadko się zdarza żeby przyszedł ten sam gość.

Za to Pani listonoszka z Poczty od lat ta sama. Co się do mnie natargała:-)
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

Generalnie niewdzięczna praca. Muszą wyrabiać jakieś normy, przez co się non stop śpieszą. Ostatnio kilkukrotnie dostawałem paczkę ok. godz.21:00! Kurier podjeżdżał już po cywilnemu, prywatnym samochodem - masakra. Szanuję ich pracę jeżeli są w porządku i można się dogadać. Wiadomo zdarzają się też bufony. Kiedyś przywiózł mi kurier gramofon - Duala 704. Wiadomo trzeba sprawdzić dokładnie, a mu się śpieszy. Powiedziałem mu o co chodzi, że to gramofon, czuły sprzęt, że potrzebuję czasu żeby sprawdzić. Dałem mu napiwek za to, że moglem sobie spokojnie i skrupulatnie sprawdzić. Na odchodne powiedział, że jak gramofon okaże się jednak uszkodzony, to żebym zadzwonił to podjedzie po pracy i wypełnimy odpowiednie kwity o uszkodzeniu. Można? Można :D
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
piotrofff

Post autor: piotrofff »

pan_winyl pisze:inpost zapowiedział podwyżki wcześniej.
Z tego co wiem, sytuacja kurierów w tej firmie to dramat- bardzo niskie zarobki, przeładowanie obowiązkami i śmieszne kwoty za kilometrówki.
Nie tak dawno dostałem sms'a z paczkomatu w dzień świąteczny. Teoretycznie powinienem być zadowolony ale po głębszym zastanowieniu stwierdziłem że chyba nie ma się z czego cieszyć...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

pan_winyl pisze:inpost zapowiedział podwyżki wcześniej.
OK, no to ich nieco rozgrzesza, niemniej jednakowy termin wprowadzenia podwyżek jest nadal zastanawiający :)
pan_winyl pisze:Z tego co wiem, sytuacja kurierów w tej firmie to dramat- bardzo niskie zarobki, przeładowanie obowiązkami i śmieszne kwoty za kilometrówki.
Na czymś trzeba oszczędzać. Z kolei w poczcie jak to w budżetówce, wszyscy na UOP. Oczywiście nie znaczy to że jakoś staram się usprawiedliwić InPost :)
pan_winyl pisze:bo przecież inflacja
Gdzie ją widzisz? Od jakiegoś czasu mamy deflację.

Poczta Polska jak dla mnie działa OK. Wiadomo, zdarzają się tez nieciekawe sytuacje, ale chyba nie są to wszędzie rzeczy nagminne.

Jeden problem którego nie da się schować pod dywan to to, że Poczta Polska to moloch. Etatów jest niestety zbyt dużo, a zwolnić ludzi nie za bardzo się da, bo związki, itp. itd.
Takie warunki potrafią rozleniwiać.

Dwie skrajne sytuacje, dwie różne firmy, dwa różne podejścia do klienta:

a) Poczta Polska
Co jakiś czas zdarza się, że trafia do mnie przesyłka awizowana, tyle że awizo trafia do mojej skrzynki z mocnym opóźnieniem. Ostatnie takie zjawisko: priorytet szedł od nadawcy do mojej poczty 1 dzień, z 3. na 4. lutego.
Awizo znalazło się w mojej skrzynce 11. lutego, czyli tydzień później. Oczywiście na awizo widniała data 4. lutego, tak jakbym wcale nie sprawdzał skrzynki co dzień albo nie zauważał papierka przez tydzień.

Chcąc wyjaśnić sprawę na poczcie w podobnej sprawie w przeszłości zostałem odesłany do kierowniczki. Kierowniczkę musieli wołać, bo siedziała na zapleczu. Pojawiła się w okienku po 15 minutach. W między czasie utworzyła się za mną kolejka petentów do kierowniczki. Co tam, klient poczeka, szczególnie ten awanturujący się. Kierowniczka po wysłuchaniu problemu wzruszyła ramionami, odparła "zdarza się" i jeśli sobie życzę to mogę się wpisać do księgi skarg i zażaleń. Wpisałem się, ale nie widzę efektów. Możliwe że takich wpisów musiałoby się pojawić więcej by ktoś z góry zaczął interweniować.

b) InPost
Ta sytuacja przydarzyła się mojemu dobremu znajomemu w grudniu. Towar zakupiony online, przesyłka miała być dostarczona kurierem InPostu.
Po paru dniach od złożenia zamówienia, status przesyłki został oznaczony online jako dostarczony. Znajomy zadzwonił na infolinię by sytuację wyjaśnić, zgłosił że paczka raczej zaginęła niż została dostarczona.
Pani z infolinii zaczęła go przepraszać, że będą dochodzili co się stało i że generalnie należy mu się rekompensata, zgodnie z regulaminem usługi. Zadzwonią do niego jak coś się ustali.

Następnego dnia z "zaginioną" paczką pod pachą pojawiła się u znajomego jakaś obca Pani. Opowiedziała taką historię:

Kurier pojawił się na osiedlu. Ów Pani, mieszkająca na tym samym osiedlu podeszła do niego, oznajmiając że oczekuje właśnie kuriera InPostu i że to pewnie dla niej przesyłka.
Facet ponoć nie sprawdził w ogóle danych adresowych na przesyłce ani nie upewnił się kim tak właściwie jest ta Pani i po prostu dał jej przesyłkę.
Ona w domu skapnęła się, że to jednak nie do niej i postanowiła sama dostarczyć przesyłkę sąsiadowi.

Wyobrażacie to sobie? :)

Znajomy zadzwonił na infolinię, opowiedział o sytuacji. Spotkał się z przeprosinami i informacji że jak oficjalnie prześle im reklamację to zwrócą koszty wysyłki. Odpuścił.

Poza tym, moim zdaniem nieporozumieniem jest robienie z placówek pocztowych kiosków Ruchu, z prasą, zabawkami i dewocjonaliami, a do tego też agencjami finansowymi (bank i ubezpieczenia).
Ja wiem po co to robią, ale jest to zły kierunek. Poczta Polska powinna przede wszystkim skupiać się na usługach pocztowych.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ