Waga Ortofon
-
Waga Ortofon
Witam,
Co sądzicie o zakupie takiej wagi:
http://allegro.pl/waga-ortofon-do-pomia ... 08792.html
Czy może w amatorskim zastosowaniu darować sobie kalibracje ramienia przy pomocy wagi?
Co sądzicie o zakupie takiej wagi:
http://allegro.pl/waga-ortofon-do-pomia ... 08792.html
Czy może w amatorskim zastosowaniu darować sobie kalibracje ramienia przy pomocy wagi?
-
Re: Waga Ortofon
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:30 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Waga Ortofon
Jak chcesz mieć wagę to sobie ją kup, ale nie oczekuj ode mnie przytaknięcia, że jest to zakup konieczny 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Waga Ortofon
Nie no stówka mnie nie świerzbi... Na czasie pisaliście o jubilerskich czyli coś takiego: http://allegro.pl/elektroniczna-waga-ju ... 64406.html pytanie czy nie będzie za gruba ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Waga Ortofon
I tak zawsze musisz robić tak by powierzchnia wagi była równa z powierzchnią maty gramofonu.
Jak położysz wagę na matę to pomiar wyjdzie siłą rzeczy z dupy

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Waga Ortofon
Wojtek, robiłem doświadczenie i obojętnie gdzie była waga, pomiar był taki sam. Pisałem o tym tutaj.Wojtek pisze:I tak zawsze musisz robić tak by powierzchnia wagi była równa z powierzchnią maty gramofonu.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Waga Ortofon
Bo pół litra postawione na stole i na podłodze waży tyle samo 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
- chudy_b
Waga Ortofon
Używam takiej samej wagi. Ona ma tę zaletę, że grubość "szalki" jest niewielka. Jakieś 3-5 mm. Myślę, że wprowadza bardzo niewielki błąd położona na macie gramofonu. Inna sprawa to prawidłowość jej wskazań. To chiński wynalazek i ufać pewnie nie wolno. Ale jak ją sprawdzić? Ktoś wie ile wazy 1grosz?
-
Waga Ortofon
Wiesz, ale miedzy wagą postawioną na plincie, a wagą postawioną na talerzu z matą jest już pewna różnica. Co do prawidłowości wskazań, to o dziwo jest dokładna. Sprawdzałem na odważnikach laboratoryjnych i kalibrowałem ją wzorcowanym odważnikiem kalibracyjnym, więc nie ma mowy żeby była niedokładnie skalibrowana. Jeśli chodzi o sprawdzanie wagi monetami, to w zależności od zużycia monety różnie bywa. Starta może ważyć mniej, brudna więcej. Tutaj możesz sprawdzić ile waży dana moneta. Przykładowo 1 zł waży 5 g.
- chudy_b
Waga Ortofon
A dlaczego masz ją stawiać na plinicie? Różnica między wagą ustawioną na poziomie płyty, a ustawioną na macie + grubość wagi to jakieś +5mm. Odległość spindle to pivot to z grubsza 250 mm No to jaki błąd wprowadza grubość wagi? 2% ?wolfrl pisze:Wiesz, ale miedzy wagą postawioną na plincie, a wagą postawioną na talerzu z matą jest już pewna różnica.
-
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Waga Ortofon
Monetami nie kalibrować. Tak się różnią, że czasemna parkingu 3 po kolei automat nie bierze.
Jeśli już to proponuję tabletkami. Mają dokładnie podaną wagę.
Jeśli już to proponuję tabletkami. Mają dokładnie podaną wagę.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Waga Ortofon
Jeśli dokładność wagi jest na poziomie dwóch cyfr po przecinku (lub nawet nie) to "se można" badać różnicewolfrl pisze:Ustawiałem w celu testowym, żeby sprawdzić czy będą różnice w pomiarze

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum