Remont Daniela ze wzmacniaczem czy Denon DP 300F
-
Jesteśmy z moją dziewczyną (nie)szczęśliwymi posiadaczami Daniela ze wzmacniaczem. Niestety w biedaczku coś padło (najprawdopodobniej wzmacniacz właśnie) i odtwarzanie płyt stało się niemożliwe w dotychczasowy sposób. Pytanie czy warto inwestować kasę w naprawę tego sprzętu i np. zakup lepszej wkładki czy lepiej kupić coś nowszego, np. Denona wymienionego w tytule? Nie mamy audiofilskich wymagań, ma po prostu grać przyzwoicie
Najchętniej coś ze zintegrowanym przedwzmacniaczem byśmy zakupili żeby już nie dokładać kolejnej skrzynki na półce ze sprzętem.

- bluegi
- Gramofon: różne
Moim zdaniem warto się pobawić Danielem. A skąd diagnoza, że przedwzmacniacz? Na jakimś "aux" we wzmacniaczu gra cichutko? Jeżeli tak, to można dokupić sam przedwzmacniacz (np art dj pre) I nową igłę czy całą wkładkę.
Lub sprawdzić na wejściu"phono" jeżeli masz.
Jeżeli wszystko nie, to zamiast denona jak dla Was wg mnie warto wybrać coś stąd: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1467673 i poprosić o przedwzmacniacz. Osobiście podchodzi mi yamaszka
Lub sprawdzić na wejściu"phono" jeżeli masz.
Jeżeli wszystko nie, to zamiast denona jak dla Was wg mnie warto wybrać coś stąd: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=1467673 i poprosić o przedwzmacniacz. Osobiście podchodzi mi yamaszka

-
Nie wiem czy dobrze rozumiem mechanizm działania, ale Daniel ma chyba nie tyle wbudowany przedwzmacniacz co po prostu wzmacniacz. Nie da się tego daniela podłączyć do innego sprzętu inaczej niż przez port słuchawkowy - ten sprzęt nie ma innego "wyjścia" ma tylko wejścia (na radio lub magnetofon) . Daniel przestał dawać dźwięk wzmocniony zarówno na słuchawki jak i na głośniki. Stąd pomysł, że padł wzmacniacz bo cała reszta sprzętu działa.
- chudy_b
Ominięcie wbudowanego w Daniela wzmacniacza to prosta sprawa. Ale wtedy będziesz potrzebował zewnętrznego wzmacniacza z wejściem PHONO. Rozumiem, ze talerz kręci i cała automatyka działa?
-
talerz kręci, ramię działa, chociaż pewnie nie poszkodziło by wymienić jakieś elementy eksploatacyjne. Sam gramofon też cicho "burczy" gdy jest włączone zasilanie...
On teraz jest podłączony do zewnętrznego wzmacniacza, ale wejścia phono to on raczej nie ma... (podłączone jest to kablem wyjście słuchawkowe (daniel) - aux (denon))
On teraz jest podłączony do zewnętrznego wzmacniacza, ale wejścia phono to on raczej nie ma... (podłączone jest to kablem wyjście słuchawkowe (daniel) - aux (denon))
-
Re: Remont Daniela ze wzmacniaczem czy Denon DP 300F
O ile mnie pamięć nie zawodzi to tego Daniela możesz połączyć do dowolnego wzmacniacza poprzez gniazdo magnetofonowe.
-
A to gniazdo nie sluzy przypadkiem do podlaczenia magnetofonu do wzmacniacza wbudowanego w Daniela?
-
- Gramofon: Dual CS500 Dual 704
Gniazdo magnetofonowe w Danielu ma wejście i wyjście ,nagrywałem w latach w dawnych czasach płyty pożyczane o znajomych.Więc można podłączyć pod AUX.
-
czyli wtedy potrzebowałbym jeszcze przedwzmacniacza?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Polecam przeczytać zawartość tej strony:
http://www.naprawagramofonow.pl/
Niestety nie ma tam dobrych wiadomości dla posiadaczy Danieli ze wzmacniaczem
http://www.naprawagramofonow.pl/
Niestety nie ma tam dobrych wiadomości dla posiadaczy Danieli ze wzmacniaczem

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- chudy_b
Nie. O ile ten wbudowany w Daniela jest sprawny. Oczywiście nie wypowiadam się o jakości tego modułu, bo nie mam pojęcia co sobą prezentuje. Pewnie szału nie ma.kemmner pisze:czyli wtedy potrzebowałbym jeszcze przedwzmacniacza?
-
Właściwie to nie ma tam żadnej wiadomości poza tym, że spec ze strony ich nie naprawia 

-
Spec jest tak wyspecjalizowany, że naprawia tylko jeden model gramofonu 
Do tego naprawdę nie potrzeba wiedzy tajemnej.

- kangie
Czy miales kiedys Daniela? To dosc upierdliwy w naprawach gramofon. Przydaje sie dostep do czesci zamiennych (dawcow). Z teco co wiem Jedrzej ma tego sporo.zbyszek1982 pisze:Spec jest tak wyspecjalizowany, że naprawia tylko jeden model gramofonu
Mialem przyjemnosc poznac tego goscia od Danieli. Naprawia je hobbystycznie. Dodatkowo zwiazany jest z realizacja nagran / dzwieku. Nie ma przymusu aby naprawiac wszystkie gramofony.
"Life is too short for boring HiFi..."
-
No to może zaryzykuje zakup kabelka za 10 zł i to sprawdzę...chudy_b pisze:Nie. O ile ten wbudowany w Daniela jest sprawny. Oczywiście nie wypowiadam się o jakości tego modułu, bo nie mam pojęcia co sobą prezentuje. Pewnie szału nie ma.kemmner pisze:czyli wtedy potrzebowałbym jeszcze przedwzmacniacza?
A co myślicie o tej ofercie?
http://olx.pl/oferta/thorens-td-170-gra ... 3ae8184a45