Altus 200 - ciche granie

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
CarpeDi3m

Altus 200 - ciche granie

Post autor: CarpeDi3m »

Witam. Parę dni temu przyszedł mi głośnik niskotonowy po przylutowaniu i po podłączeniu kolumna gra na jakichś 20%, gdy volume wzmacniacza jest na maksymalnej możliwości. Przy czym bass jest strasznie dudniący bądź w cale go nie ma. Wzmacniacz posiada wystarczającą moc, zwrotnice również są sprawne. Dodam, ze przed lutowaniem nowego głośnika sprawdzałem kolumnę na słabszym wzmacniaczu pomimo całej rozwalonej membrany niskotonowej (nie ma nawet 1mm pianki) niski tony były mocniejsze, wysokotonowy również grał "normalnie" czyt. głośno.. Co może być tego przyczyną, czekam na wasze sugestie. Z góry dziękuje za pomoc! :)
Awatar użytkownika
chudy_b

Altus 200 - ciche granie

Post autor: chudy_b »

Nowy głosnik sprawny? Podłacz sam głosnik bezpośrednio do wyprowadzeń wzmacniacza. Powinien normalnie grać.
jdas

Re: Altus 200 - ciche granie

Post autor: jdas »

A nie podłączyłeś przypadkowo głośnika w przeciwfazie? Wtedy bywają takie efekty.
CarpeDi3m

chudy_b pisze:Nowy głośnik sprawny? Podłącz sam głośnik bezpośrednio do wyprowadzeń wzmacniacza. Powinien normalnie grać.
Nowy głośnik jest sprawny, przynajmniej tak mi się wydaje. W jaki sposób mam to zrobić?
jdas pisze:A nie podłączyłeś przypadkowo głośnika w przeciwfazie? Wtedy bywają takie efekty.
Bardzo możliwe! Ponieważ bass za samą kolumną jest o wiele mocniejszy i bardziej dudniący. W jaki sposób mogę to naprawić?
Awatar użytkownika
chudy_b

Altus 200 - ciche granie

CarpeDi3m pisze:W jaki sposób mam to zrobić?
Podłącz za pomocą przewodów głosnikowych głosnik bezpośrednio do gniazd głosnikowych wzmacniacza.
CarpeDi3m pisze:W jaki sposób mogę to naprawić?
Watpię by przeciwfaza aż tak mocno stłumiła dzwięk, ale zawsze możesz spróbować zamienić przewody przy głosniku miejscami.
jdas

Post autor: jdas »

Jeżeli całą kolumnę podłączyłeś w przeciwfazie to wówczas wystarczy zamienić ze sobą końcówki kabla głośnikowego. Jeżeli natomiast źle podłączyłeś sam głośnik, czyli basowy ma inną fazę niż średnio i wysokotonowy, to wówczas trzeba przelutować końcówki przy samym głośniku.

Sprawdzenie fazy jest bardzo proste. Weź bateryjkę 1,5 V, najlepiej zużytą i dotknij na chwilę końcówek kabla głośnikowego. Jeżeli obie membrany (tzn. nisko i średniotonowa) wychylą się w tą samą stronę to podlutowałeś głośnik dobrze, jeżeli w przeciwne to musisz przelutować. Przy podłączaniu kolumn trzeba podłączyć czerwoną końcówkę we wzmacniaczu z czerwoną końcówką w kolumnie oczywiście osobno dla każdego kanału.
CarpeDi3m

jdas pisze:Jeżeli całą kolumnę podłączyłeś w przeciwfazie to wówczas wystarczy zamienić ze sobą końcówki kabla głośnikowego. Jeżeli natomiast źle podłączyłeś sam głośnik, czyli basowy ma inną fazę niż średnio i wysokotonowy, to wówczas trzeba przelutować końcówki przy samym głośniku.

Sprawdzenie fazy jest bardzo proste. Weź bateryjkę 1,5 V, najlepiej zużytą i dotknij na chwilę końcówek kabla głośnikowego. Jeżeli obie membrany (tzn. nisko i średniotonowa) wychylą się w tą samą stronę to podlutowałeś głośnik dobrze, jeżeli w przeciwne to musisz przelutować. Przy podłączaniu kolumn trzeba podłączyć czerwoną końcówkę we wzmacniaczu z czerwoną końcówką w kolumnie oczywiście osobno dla każdego kanału.
Dzięki wielkie za pomoc! :) Udało mi się rozwiązać owy problem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

chudy_b pisze: Watpię by przeciwfaza aż tak mocno stłumiła dzwięk, ale zawsze możesz spróbować zamienić przewody przy głosniku miejscami.
I tu pełna zgoda.

Jaki głosnik kupiłeś ? Czy jest to ten sam model co był w oryginale? Jeżeli tak to obstawiam źle podłączoną zwrotnicę. Jak podłączyłeś niskotonowy tu gdzie wysokotonowy to ma odcięte całe niskie pasmo, a wysokotonowy odciętą całą górę, więc nie ma prawa grać poprawnie ;) . Chudy_b pisał o sprawdzeniu samego głośnika i nic z tym nie zrobiłeś. :(
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
chudy_b

Altus 200 - ciche granie

CarpeDi3m pisze:Udało mi się rozwiązać owy problem.
Pochwal się co było źle. Dla potomnych.
Pawelec pisze: wysokotonowy odciętą całą górę,
W prostych zwrotnicach na głosnik niskotonowy idzie całe pasmo. Jest bezpośrednio podłaczony do terminali kolumny. Dlatego pisałem o podłączeniu bezpośrednio do wzmacniacza. Za to podpięcie wysokotonowego w taki sposób szybko zakończyłoby jego zywot.
CarpeDi3m

Altus 200 - ciche granie

Korzystając z sytuacji, żeby już nie spamić w nowym poście.. Wygrzewanie głośnika ma sens? Jak wspominałem doszedł mi nowy gdn 25/80/1 i oddaje on dosłownie 4/5 razy gorzej niskie tony niż identyczna 7 letnia sklejona membrana.. Elastyczność mogła by mieć tak duże znaczenie?
andre

Post autor: andre »

Do regeneracji daje się zawsze dwa głośniki.Jasne że będzie różnica między starym z wypracowanym zawieszeniem a nowym.No i po drugie czy ta nowa membrana to chińska czy polska?
CarpeDi3m

andre pisze:Do regeneracji daje się zawsze dwa głośniki.Jasne że będzie różnica między starym z wypracowanym zawieszeniem a nowym.No i po drugie czy ta nowa membrana to chińska czy polska?
Nie miałem możliwości dać dwóch głośników.. :D Dlatego staram się ciągle słuchać na jednej kolumnie. Membrana jest ze strony Tonsila.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

CarpeDi3m pisze:Korzystając z sytuacji, żeby już nie spamić w nowym poście.. Wygrzewanie głośnika ma sens? Jak wspominałem doszedł mi nowy gdn 25/80/1 i oddaje on dosłownie 4/5 razy gorzej niskie tony niż identyczna 7 letnia sklejona membrana.. Elastyczność mogła by mieć tak duże znaczenie?
Nie ma w sensie dosłownym czegoś takiego jak "wygrzewanie" głośników, ale przez pierwsze kilkadziesiąt godzin głośniki powinny pracować bez dużych obciążeń, żeby wszystkie elementy zawieszenia się "dotarły". Nie wiem z czego to wynika, ale ja zawsze po podłączeniu świeżego głośnika mam negatywne odczucia wobec jego pracy. Dopiero jak się trochę "rozegra", to zaczyna pracować w pełni swoich możliwości. Niby teoretycznie nie powinno takie zjawisko mieć miejsca, a jednak ma.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
CarpeDi3m

Obywatel pisze: Nie wiem z czego to wynika, ale ja zawsze po podłączeniu świeżego głośnika mam negatywne odczucia wobec jego pracy. Dopiero jak się trochę "rozegra", to zaczyna pracować w pełni swoich możliwości. Niby teoretycznie nie powinno takie zjawisko mieć miejsca, a jednak ma.
Aktualnie niskotonowy przypomina średniotonowy, więc niezaciekawie.. :/
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Altus 200 - ciche granie

Post autor: Obywatel »

CarpeDi3m, tak jak bylo doradzane wcześniej, podepnij sam głośnik niskotonowy bezpośrednio pod wzmacniacz, a przekonasz się czy wina leży po stronie samego głośnika czy połączeń w kolumnie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ