zawieszenie monitorków na ścianie

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maniek
Gramofon: Telefunken S600

Post autor: maniek »

Niestety z braku miejsca mogę zastosować tylko monitorki i niestety muszą one wisieć na ścianie (brak miejsca na standy). Mam 2 wyjścia albo małe półeczki pod kolumienki albo jakieś dedykowane uchwyty. Co radzicie, macie jakieś sprawdzone uchwyty?
Lux Kit PDK131, wzmacniacze lampowe od Misse, Nuda mini, JBL L166
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Z klubów z którymi czasami współpracuję, wiem że lepiej sprawdzają się uchwyty montowane na ścianie- ale o ile nie masz możliwości podwieszenia fabrycznego- będziesz musiał wiercić w kolumnie dziury. Półki sprawdzają się tako jako- trochę przaśne są i nie ustawisz kolumn tak jak chcesz, ale nie zniszczysz kolumn i dodatkowo możesz postawić nieco cięższe kolumny. Osobiście wybrałbym podwieszenie na uchwycie, oraz odpowiednie wytłumienie za kolumną.

Tak czy siak nie jest to rozwiązanie wskazane.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
kielek

Post autor: kielek »

Mam w domu dwie pary satelitek,jedne na uchwytach gdzie kolumna jest przytwierdzona wkrętami do uchwytu,a drugie bez wiercenia,które są bardzo podobne do tych z linku
http://allegro.pl/uchwyty-scienne-do-ko ... 98287.html
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Ja miałem kiedyś powieszone na ścianie B&W 686 i potem 685 na uchwytach Vogels'a.
Bardzo fajne uchwyty. Niestety nie mam zdjęcia bo sprzedałem. Uchwyty kupowałem w TOPHIFI.
Mają regulację lewo prawo i góra doł. Polecam.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
kielek

Tylko te uchwyty Vogels'a kosztują dwa razy tyle co te zalinkowane a też maja regulację góra/dół i prawo/lewo.
Awatar użytkownika
Myszor

Re: zawieszenie monitorków na ścianie

kielek pisze:Tylko te uchwyty Vogels'a kosztują dwa razy tyle co te zalinkowane a też maja regulację góra/dół i prawo/lewo.
Dokładnie nie pomnę ale płaciłem bodaj 160pln z upustem wtedy więc nie było tak źle. Miałem w życiu kilka urządzeń Vogel's i zawsze byłem bardzo zadowolony.
kielek

Dodam,że te zalinkowane i Vogel's zapewne też ,mają regulację odległości od ściany co ma znaczenie przy tylnym br.Nie jest to dużo,bo kilkanaście cm ,ale zawsze to coś.
Awatar użytkownika
decu
Gramofon: Sansui SR-212

Post autor: decu »

Te podlinkowane uchwyty na moje oko są bardzo liche- patrząc na zastosowane materiały nie odważyłbym się postawić na nich kolumn o wadze choćby zbliżonej do sugerowanych 20 kg. Przewiduję wibracje, oraz wypaczenie geometrii z czasem (patrz grubość blachy zastosowanej w elemencie mocowanym do ściany).
Nie daję atestu audiofilskiego ! :naughty:
kielek

Mam niemal identyczne ( przypuszczam że od tego samego chińczyka)od dwóch lat,wiszą na nich Tannoy M1 i do tej pory żadnych skutków ubocznych.
Awatar użytkownika
decu
Gramofon: Sansui SR-212

Post autor: decu »

Ile mogą ważyć te Tannoye? Mam wrażenie, że to raczej waga lekka. Nie wiem co Maniek chce dokładnie wieszać, ale przestrzegam na wszelki wypadek- ktoś może faktycznie położyć na tym 20kg...
kielek

Na pewno nie ważą 20 kg. Do takich info podchodzę jak do mocy niektórych wzmacniaczy,spalania niektórych aut itd. Mało który producent podaje faktyczne ''osiągi'' szczególnie ci z kraju środka i dlatego lepiej to podzielić na dwa. Ogólnid wykonanie nie jest tragiczne a cena znośna i te 10 kg z palcem w ... wytrzymają bez żadnych zmian. Zresztą założyciel wątku chyba nie określił się co tam chce powiesić.
P.S
Tannoye oficjalnie ważą 3 kg sztuka ,moje mam dociążone i myślę, ze te 5 kg. Kolega założyciel wątku coś tam wspomina o monitorkach i kolumienkach,więc to nie raczej 20 kg ;)
Awatar użytkownika
maniek

No właśnie i tu jest szkopuł bo na tą chwilę mam monitory Jamo s 60 sur co ważą ze 3 kg, ale nie są one dla mnie docelowe, szukam cały czas czegoś konkretnego (rozglądam się za Heco) co na pewno będzie cięższe niż te 3 kg. Mogą mieć max z 35 cm wysokości więc 20 kg raczej nie poważa ale z 7 pewnie już tak.
Awatar użytkownika
maniek

Wpadłem na pomysł alternatywny: Z jednej strony mogę postawić standa ale z drugiej byłby to stojak z półką (stand bez podstawy na dole), przykręcone albo do ściany albo do tyłu szafki, na której stoi sprzęt. Chyba nie będzie jakiejś skuchy, co myślicie?
Awatar użytkownika
Myszor

Pomysł spoko. Minusy to brak regulacji kierunku dzwięku w pionie (jak przykręcisz za wysoko to pójdzie ponad głową) oraz możliwe rezonanse.
ODPOWIEDZ