W sensie, że ustaliłem powód usterki - rozregulowana głowica FM.
Amplituner łapie stacje na manualu, zawsze 0,05 Mhz dalej niż rzeczywista częstotliwość danej stacji i bez stereo (tzn można je złapać jak się człowiek nagimnastykuje, ale w praktyce bez)
Elektronik, który kiedyś mi naprawiał jakieś sprzęta rzucił, że wg niego to rozregulowana głowica, ewentualnie może zmienić jakieś kondensatorki, niby groszowe sprawy.
A przydźwięk na aux generowany jest przez wyjście karty dźwiękowej kompa - yamahę miałem podłączoną przez optyka więc było dobrze, teraz podłączyłem przez analog i okazuje się, że kartę można o kant... potłuc.
Za "takie se" wrażenia wizualne i tę głowicę sprzedawca oddał mi 40 pln
Generalnie towar, który sprzedaje (przynajmniej w moim przypadku) pozostawia nieco do życzenia, ale sam sprzedający interesuje się tym co dalej dzieje się ze sprzętem, który wysyła.
Dzwonił, pytał co się dzieje, proponował zamianę na coś innego, naprawę, rekompensatę. W związku z tym, że akurat nic z jego oferty mnie nie przekonało, a naprawiać tu nie ma za bardzo co wybrałem to co wybrałem.
EDIT:
No i pilota kupiłem zamiennik do tego modelu obsługujący wszystko, a po wyczyszczeniu z całego bogactwa inwentarza pod pokrywą nawet się przestał tak grzać.
Więc da się żyć

Dźwiękowo jest to jakiś krok do przodu, bo pomijając przyjemną barwę, usłyszałem kolejne dźwięki instrumentów, chórki z tyłu, za wokalem prowadzącym, o których nie miałem pojęcia. I to na polskich płytach

1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100