Gramofon wzmacniacz komputer
-
Witam ! Mam pytanie. Buduje powoli swoje mini studio nagraniowe... Komputer, karta muzyczna, monitory odsluchowe. Kupilem gramofono Technics SLBD22. CZy jest sens podlaczenia tego droga: gramofon - wzmacniacz ( z przedwzmacniaczem), mikser, komputer? Czy moze po drodze wystarczylby tylko przedwzmacniacz? Podejrzewam, ze dla zawcow tematu pytanie nie jest zbyt madre. Ale lepij zasiegnac porady niz cos zjarac na popiol
Serdecznie pozdrawiam

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W zależności od tego co chciałbyś zrobić, nie wiem dlaczego miałoby to nie być sensownedarrich pisze:CZy jest sens podlaczenia tego droga: gramofon - wzmacniacz ( z przedwzmacniaczem), mikser, komputer?

W sensie że na przedwzmacniaczu kończysz połączenie czy chodzi o to, że przedwzmacniacz zamiast wzmacniacza?darrich pisze:Czy moze po drodze wystarczylby tylko przedwzmacniacz?
W drugim przypadku wyjdzie na to samo

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Gramofon wzmacniacz komputer
Witam! Naciagam Twoja cierpliwosc tymi glupimi pytaniami... Kupilem wzmacniacz technicsa SU-V300. Cienki jest podobno, ale nie wtym rzecz. Ma toto wejscie phono i wyjscie bezposrednio na gole kabelki do glosnikow. JA chcialbym to podlaczyc do mojego malego mikserka eurorack 1202, ktory z kolei podlaczam do karty dzwiekowej w kompie. Sa tu dwa wejscia wyjscia na Tape 1 i Tape 2. Mozna uzyc jednego z nich jako wyjscia wzmacniacza AN MIKSER. A moze uzyc wyjscia sluchawkowego , bo takowe istnieje? Serdecznie pozdrawiam
http://www.aukcjoner.pl/gallery/006989789-.html#I6
- Krzyś
podłącz do Tape Out (u Ciebie to nazywa się Tape 1 Rec (Out)). Powinno tam wystawiać sygnał aktualnie wybranego źródła.darrich pisze:Witam! Naciagam Twoja cierpliwosc tymi glupimi pytaniami... Kupilem wzmacniacz technicsa SU-V300. Cienki jest podobno, ale nie wtym rzecz. Ma toto wejscie phono i wyjscie bezposrednio na gole kabelki do glosnikow. JA chcialbym to podlaczyc do mojego malego mikserka eurorack 1202, ktory z kolei podlaczam do karty dzwiekowej w kompie. Sa tu dwa wejscia wyjscia na Tape 1 i Tape 2. Mozna uzyc jednego z nich jako wyjscia wzmacniacza AN MIKSER. A moze uzyc wyjscia sluchawkowego , bo takowe istnieje? Serdecznie pozdrawiam
ps. nie jestem pewien, czy wzmacniacz może pracować bez szkody dla siebie bez obciążenia (tj. bez głośników)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z tym to raczej nie będzie problemu, gdyż można po prostu odłączyć Speaker A i B na panelu czołowymKrzyś pisze:ps. nie jestem pewien, czy wzmacniacz może pracować bez szkody dla siebie bez obciążenia (tj. bez głośników)

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
-
Witam!
Odświeżę wątek, gdyż zwracam się z podobnym problemem.
Mam zamiar kupić gramofon Technics 1210 Mk2 oraz wzmacniacz Technics Su-7700K. Moim jedynym nagłośnieniem
głośniki komputerowe - Logitech 5.1, których chciałbym używać zarówno do odsłuchu płyt winylowych,
jak i muzyki z komputera. Dodam, że zamierzam również zgrywać muzykę z winyli na dysk.
Dopiero zaczynam wgłębiać się w te tematy i właściwie jestem laikiem, stąd moje pytanie
jak to wszystko połączyć by grało?
Odświeżę wątek, gdyż zwracam się z podobnym problemem.
Mam zamiar kupić gramofon Technics 1210 Mk2 oraz wzmacniacz Technics Su-7700K. Moim jedynym nagłośnieniem
głośniki komputerowe - Logitech 5.1, których chciałbym używać zarówno do odsłuchu płyt winylowych,
jak i muzyki z komputera. Dodam, że zamierzam również zgrywać muzykę z winyli na dysk.
Dopiero zaczynam wgłębiać się w te tematy i właściwie jestem laikiem, stąd moje pytanie
jak to wszystko połączyć by grało?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wg mnie najsensowniej byłoby połączyć wzmacniacz z komputerem. Minusem tego jest to, że musi być włączony komputer by móc słuchać winyli przez głośniki komputerowe.
Ewentualnie żeby pominąć komputer, trzeba by spiąć wzmacniacz z głośnikami bezpośrednio, ale czy i jak to jest możliwe, to już zależy od tego jaki to model sprzętu (czy ma jakieś wejście liniowe czy tylko tą jedną wtyczkę co się do komputera wkłada)
Ewentualnie żeby pominąć komputer, trzeba by spiąć wzmacniacz z głośnikami bezpośrednio, ale czy i jak to jest możliwe, to już zależy od tego jaki to model sprzętu (czy ma jakieś wejście liniowe czy tylko tą jedną wtyczkę co się do komputera wkłada)

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Czyli musiałbym podpiąć gramofon i głośniki pod taki wzmacniacz http://www.imagic.pl/files/24685/8%28226%29.jpg który podłącze pod komputer?Wg mnie najsensowniej byłoby połączyć wzmacniacz z komputerem. Minusem tego jest to, że musi być włączony komputer by móc słuchać winyli przez głośniki komputerowe.
Czy może głośniki i wzmacniacz do kompa? Może to głupie pytania ale jakoś jeszcze się w tym nie odnajduje.
Dodam że posiadam takie głośniki http://allegro.pl/glosniki-5-1-logitech ... 88373.html
-
jeżeli tak, to podłączasz to do kompa i słuchaszmyalman pisze:Mam zamiar kupić gramofon Technics 1210 Mk2 oraz wzmacniacz Technics Su-7700K.

(zakładając, że wzmacniacz Technics Su-7700K ma wejście "phono", czuli ma przedwzmacniacz?)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie sądziłem, że moje wyjaśnienie będzie takie niezrozumiałemyalman pisze:Czy może głośniki i wzmacniacz do kompa? Może to głupie pytania ale jakoś jeszcze się w tym nie odnajduje.

Powtarzam, wzmacniacz łączysz z komputerem. Głośniki, jak mniemam, już masz z komputerem podłączone.
Z tego powodu konieczne jest załączenie komputera, bo karta dźwiękowa w kompie będzie przekazywała dźwięk z wzmacniacza do głośników.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki wielkie za pomoc
, mam nadzieję że nie będę miał już żadnych problemów.