Instalacja gramofonu
- esdarek
- Gramofon: bambino
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Instalacja gramofonu
No to pardon, przy tak krótkim przewodzie masowym faktycznie coś tu było nie tak 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics sl-2000
Instalacja gramofonu
Wielkie dzięki chłopaki za pomoc,że zawsze próbujecie nas żółtodziobów wyratować z trudnej sytuacji i za to ślicznie dziękuję wam
A teraz przechodząc do rzeczy udało mi się zniwelować szumy wywoływane przez brak podpięcia uziemienia,tylko mimo że wszystko jest podłączone w minimalnym stopniu coś jeszcze szumi ;P i tu już nie wiem co,może wam uda się jakoś zaradzić.Szumy pojawiają się po włączeniu wzmacniacza Onkyo A-8250 ustawionego na PHONO i po tym jak nad przyciskiem właczającym zapali się zielona lampka przy napisie "Stereo operation" i wraz z podniesieniem głośności stają się głośniejsze,może przy nie włączaniu żadnej płyty uciązliwe nie są,ale jak ma wydobyć się dzwięk to wręcz nie da się słuchać,czasem jest dobrze,a czasem wręcz beznadziejnie.Szumu nasilają się lekko po włączeniu w gramofonie(Technics sl-2000) obrotów Myślę,że może tu chodzić trochę o wkładkę(National Panasonic 2700-II) i igłę,bo ich nie wymieniałem,a głośniki są sprawne (wiem bo podłączyłem do kompa i działały elegancko) tylko dziwnym może być dla was fakt że jest rzeczą że nie są to normalne kolumny tylko ja je podpiąłem do wejścia na słuchawki przez przejściówkę z Dużego na małego Jack'a.Głośniki to (cambridge soundworks creative sw320)
2.I kolejne pytanie,czasem gramofon(gdy grał normalnie) tracił z czasem obroty na prędkości 33 wtedy musiałem lekko docisnąć ustawienie prędkości na 33 i wracało do normy,możecie wiedzieć co jest tego przyczyną?
I pytanie nr.3 jaki poprawnie powinien być ustawiony w tym gramofonie ramię i anti-skating ?

2.I kolejne pytanie,czasem gramofon(gdy grał normalnie) tracił z czasem obroty na prędkości 33 wtedy musiałem lekko docisnąć ustawienie prędkości na 33 i wracało do normy,możecie wiedzieć co jest tego przyczyną?
I pytanie nr.3 jaki poprawnie powinien być ustawiony w tym gramofonie ramię i anti-skating ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Instalacja gramofonu
Czyli zrobiłeś bardzo głupio. To może być źródłem problemów.Muszka pisze:tylko dziwnym może być dla was fakt że jest rzeczą że nie są to normalne kolumny tylko ja je podpiąłem do wejścia na słuchawki przez przejściówkę z Dużego na małego Jack'a.Głośniki to (cambridge soundworks creative sw320)
Wyjście słuchawkowe nie jest wyjściem liniowym, a głośniki aktywne oczekują sygnału liniowego.
Przełącznik obrotów do przeczyszczenia. Nie styka dobrze i dlatego tak się zdarza.Muszka pisze:2.I kolejne pytanie,czasem gramofon(gdy grał normalnie) tracił z czasem obroty na prędkości 33 wtedy musiałem lekko docisnąć ustawienie prędkości na 33 i wracało do normy,możecie wiedzieć co jest tego przyczyną?
Trochę za bardzo naginasz dyskusjęMuszka pisze:I pytanie nr.3 jaki poprawnie powinien być ustawiony w tym gramofonie ramię i anti-skating ?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics sl-2000
Instalacja gramofonu
Czyli mówisz Wojtku,że gdybym podłączył normalne kolumny powinno być dobrze? Zaczynam mieć co mnie martwi lekkie obawy bo z początku grało całkiem nieźle,a teraz wręcz ciężko cokolwiek słuchać.,a droga jaką przybywam no usłana różami się nie wydaje,a przygoda z czarnymi płytami miała być tak piękna
.A tak na przyszłość znacie może jakiś zaufanych serwisantów w okolicach Warszawy? Wydaje mi się też,że problem jest z igłą, jutro postaram dać zdjęcie.
Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Instalacja gramofonu
Nie musisz kupować kolumn by się przekonać. Kup kabel gdzie z jednej strony będziesz miał 2xRCA, z drugiej mini-jack i wepnij w wyjście magnetofonowe wzmacniacza, a mini-jack po stronie głośników.Muszka pisze:Czyli mówisz Wojtku,że gdybym podłączył normalne kolumny powinno być dobrze?
Wtedy będzie faktycznie liniowo.
Daruj sobie zdjęcia i po prostu wymień igłę, skoro jeszcze tego nie zrobiłeś.Muszka pisze:Wydaje mi się też,że problem jest z igłą, jutro postaram dać zdjęcie.
Ja rozumiem, że tytuł tematu jest "wygodny", ale nie podoba mi się robienia z tego dyskusji "o wszystkim".
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Tarkus
Re: Instalacja gramofonu
Nie wiem, z czym to jest związane, ale u mnie ramię "ucieka" do środka nawet przy maksymalnej wartości antyskatingu. Być może wynika z to z działania windy ramienia - igła nie "ląduje" na płycie od razu z pełnym naciskiem?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przecież możesz posadzić igłę na płycie bez użycia windy, więc taki wpływ na "test" można porównać.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Tarkus
Spróbowałem i tak, ale bez zmian ucieka do środka. Igła przez moment wjechała mi na etykietkę płyty (zanim zdążyłem unieść ramię), mam nadzieję, że nic się jej nie stało.
To już sam nie wiem, dlaczego ramię leci do środka, może to kwestia wypoziomowania gramofonu?
To już sam nie wiem, dlaczego ramię leci do środka, może to kwestia wypoziomowania gramofonu?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Możliwe.
Zastosuj nowe spojrzenie całkiem.
Zrób wszystko od 0. Po prostu, lege art, krok po kroku poczynając od miejsce-poziom-full geo. I będzie dobrze.
Zastosuj nowe spojrzenie całkiem.
Zrób wszystko od 0. Po prostu, lege art, krok po kroku poczynając od miejsce-poziom-full geo. I będzie dobrze.
- Tarkus
Spróbuję, gdy kupię poziomicę. Na razie nie mam jak sprawdzić. Jak go w razie czego wypoziomuję, też nie wiem, chyba, że podkładając coś pod nóżki.
- KUTI
Od wypoziomowania bym zaczął.... Jeżeli nie masz możliwości regulacji na nóżkach, zacznij od stolika, napewno wstępnie pomoże.Tarkus pisze:Spróbuję, gdy kupię poziomicę. Na razie nie mam jak sprawdzić. Jak go w razie czego wypoziomuję, też nie wiem, chyba, że podkładając coś pod nóżki.
Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
Luxman PD-441/PD-121, Luxman M-03/C-03
- Tarkus
To nie stolik, lecz regał. A za poziomicą rozejrzę się w weekend. 

- KUTI
Faktycznie, no to z nim już raczej nie potańczysz 

Luxman PD-444, ANK / ASR Emitter I HD, KEF 107
-
Witam! Właśnie przyszedł do mnie kurierem gramofon. Dual 505-3, nie mam do niego jeszcze wzmacniacza i głośników, ale chciałam podłączyć go do prądu i sprawdzić czy w ogóle działa. Jednak zauważyłam kabel do uziemienia i zastanawiam się gdzie mogę podłączyć kabel do uziemienia? Czy mogę w ogóle go podłączać do prądu jeśli nie mam wzmacniacza? Boję się, że kopnie mnie prąd albo porazi 
Z góry dzięki za odpowiedź

Z góry dzięki za odpowiedź