Technics SU-V3 i Altus
-
Technics SU-V3 i Altus
Witam. Technics SU-V3 wykorzysta chociaż w połowie jeden głośnik Altus 200?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SU-V3 i Altus
Może nawet spalić głośnik więc raczej tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SU-V3 i Altus
Normalnym
Tak więc nie martw się, Technics podoła Altusom.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Technics SU-V3 i Altus
Oby, dzięki za pomoc..
Z ciekawości wszedłem na parametry techniczne tego wzmacniacza i widnieje, że przy 8Ohm ma moc wyjściową 40wat a w Altusie noc nominalna zaczyna się od 110Wat co jest prawie 1/3 mocą wzmacniacza..
W razie czego, mam jeszcze w zapasie Denona PMA 757, który teoretycznie też jest za słaby zaś jego moc w porównaniu do Technicsa przy 8ohm jest dwa razy większa.. Jak to będzie to się okaże
Pozdrawiam

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SU-V3 i Altus
Problem polega na tym, że nie bardzo wiesz o czym piszesz 
Jednakże tak jak już napisałem, Technics spokojnie napędzi Altusy.

Jednakże tak jak już napisałem, Technics spokojnie napędzi Altusy.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Technics SU-V3 i Altus
Mógłbyś mnie olśnić?Wojtek pisze:Problem polega na tym, że nie bardzo wiesz o czym piszesz.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SU-V3 i Altus
Chodzi o to że te wszystkie wartości mocowe nie są jedynym wyznacznikiem do zjawiska uszkodzenia.
Równie dobrze może zbyt słaby wzmacniacz uszkodzić kolumnę co zbyt mocny.
Nawet pozornie "idealnie spasowany" SU-V8 bez rozkręcania na maxa (bardziej do połowy) potrafił spalić głośniki (niskotonowy i średniotonowy) w Altusach 200. Autentycznie.
Nie pomaga też to że są to po prostu gówniane kolumny
Nawet pozornie "idealnie spasowany" SU-V8 bez rozkręcania na maxa (bardziej do połowy) potrafił spalić głośniki (niskotonowy i średniotonowy) w Altusach 200. Autentycznie.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jednakże w cenie 300 zł łamią inne głośniki jak chcą ;] Proszę również nie mylić starej serii Tonsila i nie porównywać ich do Altusów 200+. PozdrawiamWojtek pisze:Chodzi o to że te wszystkie wartości mocowe nie są jedynym wyznacznikiem do zjawiska uszkodzenia.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SU-V3 i Altus
Nie zgodzę się, w całej rozciągłości, chyba że zależy nam na brzmieniu "finezyjnym" jak na imprezie w remizie.
Radzę posłuchać jakichkolwiek innych sensownych kolumn, by mieć lepszy pogląd na sytuację.
Radzę posłuchać jakichkolwiek innych sensownych kolumn, by mieć lepszy pogląd na sytuację.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Technics SU-V3 i Altus
Takim samym jak 20 watowa Triawiata potrafiła spalić stare Altusy 140CarpeDi3m pisze:Jakim cudem taki wzmacniacz mógłby spalić taką kolumnę?

Cudu w tym nie ma, moc znamionowa wzmacniacza to nie wszystko na co go elektrycznie stać a co ważniejsze moc kolumny to tylko jej średnia wytrzymałość dla konkretnego sygnału a nie dowolnie asymetrycznego, ciągłego obciążenia poszczególnych głośników ...
Niestety najczęściej jednak najwyraźniej nie chcąCarpeDi3m pisze:Jednakże w cenie 300 zł łamią inne głośniki jak chcą ;]

Jedynie co im nieźle wychodzi to próba zakrzyczenia konkurencji głośnym i bardzo męczącym, nienaturalnym dźwiękiem ...
-
Porównywałem je z niejednymi kolumnami. Tymi z lat 90 jak i z tymi z 2015Wojtek pisze:Nie zgodzę się, w całej rozciągłości, chyba że zależy nam na brzmieniu "finezyjnym" jak na imprezie w remizie.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SU-V3 i Altus
W sensie że takie co nowe kosztują do 500 złotych? Brzmi jak głośniki komputerowe itp.CarpeDi3m pisze:Z jedynym z czym mogę się zgodzić to z faktem iż w większości przypadków są to budżetówki.

To chyba kwestia środowiskaCarpeDi3m pisze:Nie spotkałem się jeszcze z osobą, która posiadała owe głośniki i nazywała je gównianymi

Altus 200 i Altus 140.CarpeDi3m pisze:Że tak z ciekawości spytam, jaki model posiadałeś?
Do domu nikomu nie polecę, nawet jeśli ktoś słucha głównie łupaniny. Przykro mi. Trzeba iść do przodu zamiast grzęznąć w spuściźnie PRLu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Technics SU-V3 i Altus
Altus 200 miał już wysokotonowy na ferrofluidzie, którego kultura pracy była nieporównywalna z tradycyjnym tubowcem znanym z serii 75/110/140. Zgadzam się, że finezji się z tych kolumn nie wyciśnie, ale wyeliminowanie tego koszmarnego wysokotonowca to już był bardzo duży krok naprzód.
Jeśli chodzi o napędzenie Altusów, to one lubią naprawdę mocne wzmacniacze. Paradoksalnie Unitra nigdy nie zrobiła wzmacniacza zdolnego dobrze napędzić Altusy. Dopiero w latach '90 weszły WS-504 i WS-704.
Podłącz ten głośnik pod Technicsa i zobacz jak to gra. Ja mam Altusy 110 podłączone pod wzmacniacz 70W i niestety jest on dla nich za słaby. Przydałoby się coś bliżej 100W na kanał.
A, i jeszcze jedno: czasami słabym wzmacniaczem prędzej uwalisz głośnik niż mocnym
Kluczowa jest umiejętność obserwacji tego, co dzieje sie z głośnikiem w miarę jak podkręcasz głośność.
Jeśli chodzi o napędzenie Altusów, to one lubią naprawdę mocne wzmacniacze. Paradoksalnie Unitra nigdy nie zrobiła wzmacniacza zdolnego dobrze napędzić Altusy. Dopiero w latach '90 weszły WS-504 i WS-704.
Podłącz ten głośnik pod Technicsa i zobacz jak to gra. Ja mam Altusy 110 podłączone pod wzmacniacz 70W i niestety jest on dla nich za słaby. Przydałoby się coś bliżej 100W na kanał.
A, i jeszcze jedno: czasami słabym wzmacniaczem prędzej uwalisz głośnik niż mocnym

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII