Daniel g 1100 fs Przydźwięk po opuszczeniu windy
-
Witam. Ostatnio uruchomiłem mojego Daniela po wielu latach nieużywania. Wszystko w nim działa ale będzie potrzebował przeglądu i konserwacji. Jedno co mnie zaniepokoiło to to że po po opuszczeniu windy po chwili następuje przydźwięk w głośnikach zanim jeszcze igła dotknie płyty. Po chwili powtórzyłem czynność tyle że, przeciwwagę ramienia ustawiłem tak by ramię uniosło się wysoko i opuściłem samą windę. Zauważyłem że, winda opadła i zaczęło piszczeć w głośnikach. Czy ktoś może wie lub domyśla się co jest tego przyczyną? Uwalona masa może?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
chudy_b albo ktoś inny mnie pewnie poprawi, ale czy Daniel nie miał czasem jakiegoś systemu ściszającego sygnał wkładki podczas używania windy? Może ten układ niedomaga 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
Tak, Daniel ma dość specyficzny elektroniczny układ wyciszania wkładki, ale nim na razie bym się nie zajmował. Warto byś opisał sposób podłączenia gramofonu do wzmacniacza. Czy Daniel ma oryginalny przewód z wtyczką DIN? Jakiego wzmacniacza używasz? Wzmacniacz ma wejście DIN, czy RCA? Jesli RCA to jakiej przejściówki użyłeś?
- kaf
Słychać w ogóle sygnał z wkładki we wzmacniaczu jak płyta gra, czy tylko piszczenie/przydźwięk? Napęd ramienia chodzi prawidłowo, silnik chodzi cicho, nie ma oporów?
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
-
Re: Daniel g 1100 fs Przydźwięk po opuszczeniu windy
Tak, Daniel ma oryginalny kabel zakończony DIN. Podłączałem go pod amplituner Bang&Olufsen Beomaster 2400. Ma on wejście din więc przejściówka nie była potrzebna. Oprócz niego mam jeszcze integrę Sherwood AL-7010 i przedwzmacniacz Kenwood C2 z końcówką mocy Kenwood Basic M2 ale pod te sprzęty go nie podłączałem gdyż nie mam przejściówkichudy_b pisze:Tak, Daniel ma dość specyficzny elektroniczny układ wyciszania wkładki, ale nim na razie bym się nie zajmował. Warto byś opisał sposób podłączenia gramofonu do wzmacniacza. Czy Daniel ma oryginalny przewód z wtyczką DIN? Jakiego wzmacniacza używasz? Wzmacniacz ma wejście DIN, czy RCA? Jesli RCA to jakiej przejściówki użyłeś?
-
Re: Daniel g 1100 fs Przydźwięk po opuszczeniu windy
Słychać dźwięk z wkładki po opuszczeniu na płytę tyle że po chwili jest taki przydźwięk że wszystko zagłusza. Ramię wydaje się pracować dobrze. Jeżeli chodzi o napęd talerza to muszę zwiększyć obroty na potencjometrze o 2 żeby kreski na stroboskopie stały w miejscu, po za tym słychać pracę silnikakaf pisze:Słychać w ogóle sygnał z wkładki we wzmacniaczu jak płyta gra, czy tylko piszczenie/przydźwięk? Napęd ramienia chodzi prawidłowo, silnik chodzi cicho, nie ma oporów?
- kaf
Miałem na myśli pracę silnika od ramienia, niedoprecyzowanie.
Sprawdziłbym pewność połączenia na całej linii sygnału pod konektorów wkładki aż po styki we wtyku DIN. Tak dla porządku i pewności. Potem ewentualnie ominął układ tłumienia wkładki i podpiął sygnał bezpośrednio.
Sprawdziłbym pewność połączenia na całej linii sygnału pod konektorów wkładki aż po styki we wtyku DIN. Tak dla porządku i pewności. Potem ewentualnie ominął układ tłumienia wkładki i podpiął sygnał bezpośrednio.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
- chudy_b
Jest szansa, że to układ tłumienia generuje jakiś przydzwięk. Jego ominięcie jest proste. Z tego co pamiętam, trzeba odlutować dwa przewody, może cztery.kaf pisze:Potem ewentualnie ominął układ tłumienia wkładki
-
Nie pisałem dłuższy czas bo byłem zarobiony trochę. Z tym przydźwiękiem sama sprawa się rozwiązała. Podłączyłem Daniela do innego sprzętu i nic nie słychać, zero przydźwięku i wszystko gra jak na razie gra w tej materii.