Gramofon do wz. lampowego
-
Cześć. Witam pasjonatów i znawców brzmienia analogowego. Potrzebuję porady
Chciałbym sobie złożyć sprzęt w poniższej konfiguracji
........ TV---->przetwornik C/A .................------wejście liniowe-------> wzmacniacz lampowy ------wyjście--------> urządzenie głośnikowe (R)
Gramofon --->przedwzmacniacz gramofonowy ------wejście liniowe------->.......................... ------wyjście--------> urządzenie głośnikowe (L)
1. Proszę o poradę jaki dobrać gramofon w cenie 1000-1500zł (myślałem o Technics SL 1200,1300, 2000 może być inny, sprzęt używany)
2. Proszę o poradę jaki dobrać przedwzmacniacz gramofonowy
3. Czy TV po podłączeniu do przetwornik C/A i do wzmacniacza lampowego będzie działać (TV służy tylko do oglądania filmów)
4. Proszę o poradę jaki dobrać wzmacniacz lampowy w cenie do 10 000zł (myślałem o Unitra Edward może być inny, sprzęt nowy lub używany)
5. Urządzenia głośnikowe w cenie do 2000zł (sprzęt nowy)
Potrzebuję jakiegoś dobrego rozwiązania jakość/ceny a najlepiej dopasowania do wzmacniacza lampowego Unitra Edward pozostałych elementów toru. (bez słabego ogniwa)
Chciałbym sobie złożyć sprzęt w poniższej konfiguracji
........ TV---->przetwornik C/A .................------wejście liniowe-------> wzmacniacz lampowy ------wyjście--------> urządzenie głośnikowe (R)
Gramofon --->przedwzmacniacz gramofonowy ------wejście liniowe------->.......................... ------wyjście--------> urządzenie głośnikowe (L)
1. Proszę o poradę jaki dobrać gramofon w cenie 1000-1500zł (myślałem o Technics SL 1200,1300, 2000 może być inny, sprzęt używany)
2. Proszę o poradę jaki dobrać przedwzmacniacz gramofonowy
3. Czy TV po podłączeniu do przetwornik C/A i do wzmacniacza lampowego będzie działać (TV służy tylko do oglądania filmów)
4. Proszę o poradę jaki dobrać wzmacniacz lampowy w cenie do 10 000zł (myślałem o Unitra Edward może być inny, sprzęt nowy lub używany)
5. Urządzenia głośnikowe w cenie do 2000zł (sprzęt nowy)
Potrzebuję jakiegoś dobrego rozwiązania jakość/ceny a najlepiej dopasowania do wzmacniacza lampowego Unitra Edward pozostałych elementów toru. (bez słabego ogniwa)
-
Re: Gramofon do wz. lampowego
Jak masz do wydania 10k na wzmacniacz lampowy to bierz Lebena:
http://allegro.pl/wzmacniacz-leben-cs30 ... 17444.html
albo Quada:
http://allegro.pl/quad-ii-classic-nauti ... 26022.html
Nie zawracaj sobie głowy jakimś Edwardem.
Przy czym, jakbym miał 13k na zestaw z gramofonem, to bym inaczej podzielił budżet.
http://allegro.pl/wzmacniacz-leben-cs30 ... 17444.html
albo Quada:
http://allegro.pl/quad-ii-classic-nauti ... 26022.html
Nie zawracaj sobie głowy jakimś Edwardem.
Przy czym, jakbym miał 13k na zestaw z gramofonem, to bym inaczej podzielił budżet.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2016, 17:07 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- chudy_b
W szczegółach Ci nie pomogę, ale spróbujmy uściślić Twoje wymagania.
Co to jest urządzenie głośnikowe? Chodzi Ci o kolumnę?
Chcesz grać lewym kanałem z gramofonu, prawym z telewizora? Trochę to słabe.
10k na wzmacniacz i 2k na kolumny? Lekko spora dysproporcja. Nie wiem czy to ma sens.
Nie twierdzę że Untra Edward nie jest wart swojej ceny, ale mam spore podejrzenia. To sprzęt dla ludzi z kieszeniami bez dna gotowymi zapłacić dowolną kwotę od tak dla kaprysu. Ale to moje zdanie.
Telewizor podłączony przez C/A do wzmacniacza będzie grać. Też mam ten problem, bo nie wiedzieć czemu, większość współczesnych telewizorów wyprowadza sygnał audio tylko po optycznym złączu cyfrowym. Zakupiłem stosowny przetwornik, ale jeszcze nie podłączyłem.
Co to jest urządzenie głośnikowe? Chodzi Ci o kolumnę?
Chcesz grać lewym kanałem z gramofonu, prawym z telewizora? Trochę to słabe.
10k na wzmacniacz i 2k na kolumny? Lekko spora dysproporcja. Nie wiem czy to ma sens.
Nie twierdzę że Untra Edward nie jest wart swojej ceny, ale mam spore podejrzenia. To sprzęt dla ludzi z kieszeniami bez dna gotowymi zapłacić dowolną kwotę od tak dla kaprysu. Ale to moje zdanie.
Telewizor podłączony przez C/A do wzmacniacza będzie grać. Też mam ten problem, bo nie wiedzieć czemu, większość współczesnych telewizorów wyprowadza sygnał audio tylko po optycznym złączu cyfrowym. Zakupiłem stosowny przetwornik, ale jeszcze nie podłączyłem.
-
A można wiedzieć ja byś to podzieliłzbyszek1982 pisze: Przy czym, jakbym miał 13k na zestaw z gramofonem, to bym inaczej podzielił budżet.
-
Tak chodzi o kolumnęchudy_b pisze:Co to jest urządzenie głośnikowe? Chodzi Ci o kolumnę?
Nie. Chodzi o to że na wejściu chce podłączyć co najmniej 2 urządzenia do wzmacniacza a na wyjściu jest kolumna (R i L)chudy_b pisze:Chcesz grać lewym kanałem z gramofonu, prawym z telewizora? Trochę to słabe.
-
maeo84 pisze:A można wiedzieć ja byś to podzielił
3-4k na źródło (gramofon + wkładka)
5-6k na wzmacniacz (+ preamp gramofonowy)
2-4k na kolumny
To oczywiście orientacyjny podział. I lepiej wtedy iść w sprzęt używany.
Pytanie jeszcze czego słuchasz i jakie masz wymagania.
Dlaczego "wzmacniacz lampowy"?
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
a dlaczego wzmacniacz lampowy???
można kupić gramofon za całą kwotę tylko co położysz na talerzu ???
(i nie pytam o jedzenie)
moja propozycja
Gramofon 1000zł(gramofon, wkładka, pre)
Wzmacniacz 1000zł
Kolumny 1000zł
A reszta naprawdę na płyty
(i nie pytam o jedzenie)

moja propozycja
Wzmacniacz 1000zł
Kolumny 1000zł

-
Jaki gramofon i jaka wkładka ?zbyszek1982 pisze: 3-4k na źródło (gramofon + wkładka)
Jaki wzmacniacz i jaki przedwzmacniaczzbyszek1982 pisze: 5-6k na wzmacniacz (+ preamp gramofonowy)
Jakie kolumnyzbyszek1982 pisze: 2-4k na kolumny
Słucham: Aerosmith, AC/DC, Gun's N' Roses, Led Zeppelin, Queen, Rolling Stones, The Doors itd, Vivaldi, Beethoven, ogólnie to wszystko co ładnie brzmi i uspokajazbyszek1982 pisze: Pytanie jeszcze czego słuchasz i jakie masz wymagania

Bo już bliżej do piachu niż dalej i chciałbym posiadać coś co daje ładny dźwięk i ładnie wygląda w saloniezbyszek1982 pisze: Dlaczego "wzmacniacz lampowy"?

- Myszor
- Gramofon: PD-300
Dawno temu postanowiłem uczyć sie jazdy na nartach. Wszyscy mówili - kup najtańsze i tak nie umiesz jeździć.MISSE pisze:a dlaczego wzmacniacz lampowy???
(i nie pytam o jedzenie)![]()
moja propozycja
Wzmacniacz 1000zł
Kolumny 1000zł
Kupiłem i się zniechęciłem. Wywaliłem wszystko do śmieci.
Rok potem mój przyjaciel zabrał mnie na prawdziwe zakupy - super narty i najmodniejszy strój (bo, jak powiedział, "nikt cię nie widzi jak jeździsz po stoku ale w kolejce do wyciągu to każdy").
Byłem tak dumny ze sprzętu i stroju, że pilnie trenowałem z instruktorem kilkadziesiąt godzin i pokochałem ten sport.
Zatem jak masz teraz kasę na sprzęt to kupuj od razu najlepszy ! Płyty się potem dokupi po troszeczkę na ile siana starcza co miesiąc. Budowanie kolekcji jest wciągające i fajnie rozłożyć to w czasie.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- ojcie_c
- Gramofon: Technics SL-1200GR
@maeo84, mając taki budżet jak Ty szarpnąłbym się na jakiegoś stylowego Luxmana, np. PD-282 lub podobnego. Z lampą spasuje się idealnie.
A jeśli "84" w ksywie to Twój rocznik, to Cię pocieszę: ja mam bliżej do tego "piachu"

A jeśli "84" w ksywie to Twój rocznik, to Cię pocieszę: ja mam bliżej do tego "piachu"

Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
złośliwie napisze
20k zł to mało na docelowy sprzęt i tylko wyobraźnia ogranicza kupującego
skoro ktoś produkuje wkładki za 20k zł i droższe to gdzie reszta
Jeśli zaczynać od czegoś naj proponuje drugi kredyt hipoteczny
i najfajniejsza sytuacja gramofon za 20K i dwie płyty na półce
Sam musisz rozważyć logikę zakupów
To nie stok i nie musisz się lansować
-
Dokładnie tak. Wczoraj kumpel wykonywał jakąś pracę u pewnego zleceniodawcy w domu i cyknął fotkę sprzętu audio. Trochę tego było, a mnie zaciekawił gramofon. Okazało się, że to Avid Acutus... Nie wiem tylko jaka wersja. W każdym razie podstawowy kosztuje 60 000 zł, a w wersji Reference 90 000 zł. Nie wnikałem ile kosztowały pozostałe sprzęty. To tego była tam całkiem spora kolekcja płyt...MISSE pisze:20k zł to mało na docelowy sprzęt
Sorki za OT

-
.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:43 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
MISSE nie zrozumiałeś przypowieściMISSE pisze:złośliwie napisze

Po pierwsze primo- bez sensu jest kupować wzmak za 1000 jak się ma budżet 10k.Wzmak to serce systemu i jego podwalina. Jak podwaliny są słabe to potem możesz kupić najlepsze płyty i wkładkę, a i tak będzie lipa.
Po drugie primo - na płytę zawsze parę groszy miesięcznie się uzbiera. Szkoda jednak większego kapitału rozmieniać na drobne. A bo to wiadomo kiedy znów flota łaskawą będzie?
Po trzecie primo - z czasem słaby wzmak i tak trzeba będzie pogonić i kupić coś sensownego. W rozliczeniu wyjdzie drożej bo przeważnie sprzedaje się ze stratą. Jak moje budżetowe narty

Ale szanuję Twoje podejście ilościowe

I jeszcze po czwarte primo - na początku skok jakościowy vs kasa jest olbrzymi. Potem się wypłaszcza. Czyli różnica między 1 a 10 jest większa niż między 10 a 20.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Widzę że co niektórzy pogubili wątek.......
A ja potrzebuje konkretnego waszego pomysłu lub marzenia "masz 15k co byś kupił" lub "masz 5k i posiadasz legendarny wzmacniacz lampowy od dziadka co byś dokupił"
odpowiedzi w stylu:
Ja polecam coś takiego
Dzięki kilku propozycjom dojdzie do bumu myślowego kilku zainteresowanych i do wyłonienia 2-3 urządzeń z każdego rodzaju
A ja potrzebuje konkretnego waszego pomysłu lub marzenia "masz 15k co byś kupił" lub "masz 5k i posiadasz legendarny wzmacniacz lampowy od dziadka co byś dokupił"
odpowiedzi w stylu:
Ja polecam coś takiego
Ja natomiast polecam takie rozwiązanieojcie_c pisze:Technics SL-1610mk2 +SL-PG42A +ST-610 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
itd.....wolfrl pisze: Technics SL-D2 + Audio-Technica AT440MLb --> ART DJ PRE II --> Denon RCD-M39 --> Denon SC-M39
Dzięki kilku propozycjom dojdzie do bumu myślowego kilku zainteresowanych i do wyłonienia 2-3 urządzeń z każdego rodzaju