Wita,
Z przyczyn bliżej mi nie znanych lewy kanał w amplitunerze przestał być słyszalny (nagle).
Dodam, że cisza występuje tylko w torze tunera (kolumny i słuchawki), czy może potencjometr równowagi do przeglądu?
Yamaha RX-385RDS - lewy kanał milczy
- chudy_b
Yamaha RX-385RDS
A co to jest potencjometr równowagi?kama3 pisze:potencjometr równowagi
Najbardziej podejrzany jest selektor wejść w tym wypadku, ale na odległość nikt Ci tego dokładnie nie powie.
-
Yamaha RX-385RDS
brzmi groźnie
, czy powodem mogło być podpięcie gramofonu (tego ze stojącym spindlem)??
...gdzieś czytałem, że podpięcie nowego źródła może powodować uszkodzenie tego cuda.

...gdzieś czytałem, że podpięcie nowego źródła może powodować uszkodzenie tego cuda.
- chudy_b
Yamaha RX-385RDS
Ale nie jest groźnie. Jesli wzmacniacz gra normalnie przynajmniej na jednym źródle to nie jest tak źle. Zasadnicze elementy są sprawne. Jednak by zlokalizować usterkę, potrzeba trochę orientacji i narzędzi. Masz jakieś doświadczenie elektroniczne?
Podpięcie gramofonu nie mogło uszkodzić wzmacniacza. Co Ty czytasz?
Podpięcie gramofonu nie mogło uszkodzić wzmacniacza. Co Ty czytasz?
-
Yamaha RX-385RDS
Tak jak pisałem padło tylko na tunerze.
Doświadczenie raczej słabe, ale jestem odważny i szybko się uczę (różne rzeczy w życiu już robiłem) - w domu mam wszystko prócz miernika
(mam gdzie pożyczyć)

Doświadczenie raczej słabe, ale jestem odważny i szybko się uczę (różne rzeczy w życiu już robiłem) - w domu mam wszystko prócz miernika

Wyczytałem na elektrodziechudy_b pisze:Podpięcie gramofonu nie mogło uszkodzić wzmacniacza. Co Ty czytasz?

- chudy_b
Yamaha RX-385RDS
Sorry, to ja nie doczytałem. Wydawało mi się, że tylko na tunerze chodzi. W takim razie mógł paść tuner, ale nie musiał. Naprawdę bez pomiarów nie wiele da się powiedzieć.
A podasz link? Też bym poczytałkama3 pisze:Wyczytałem na elektrodzie
-
Re: Yamaha RX-385RDS
Zrozumiałe, diagnozę na odległość może dać tylko Jackowski.
Sprawdziłem raz jeszcze i o dziwo ten kanał lewy na tunerze gra, tylko cicho. Słychać go jakieś 1/2 - 1/3 tego co wydobywa się z kanału prawego.
W sumie to i tak mało ważne, byłem dziś u "speca" i kazał przynieść na jutro.
Sprawdziłem raz jeszcze i o dziwo ten kanał lewy na tunerze gra, tylko cicho. Słychać go jakieś 1/2 - 1/3 tego co wydobywa się z kanału prawego.
W sumie to i tak mało ważne, byłem dziś u "speca" i kazał przynieść na jutro.
Ciężko mi znaleźć sporo tego przewertowałem...jak znajdę to podeślę.chudy_b pisze:A podasz link? Też bym poczytał