Gramofon JVC JL-A1 brak kabla do uziemienia
-
Witam, od wczoraj jestem posiadaczem gramofonu JVC JL-A1, który jest moim pierwszym sprzętem tego typu. Nie zwracalem na to uwagi ale dziś zauważyłem że ten gramofon nie ma kabla do masy. Czy to możliwe że nie ma go oryginalnie i tak ma być czy raczej ktoś się bawił w jakieś przeróbki?
- bluegi
- Gramofon: różne
Już masz tego JVC?
Szybciutko
A sygnał idzie po czinczach czy DINie? Jeżeli DIN, to normalne że nie ma uziemienia.

-
Przejechałem się po niego (140km miałem do Chrzanowa), gaz mnie wyszedł taniej niż przesyłka za którą chciał 70zl. Właśnie mam tylko chinch.
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Re: Gramofon JVC JL-A1 brak kabla do uziemienia
Możliwe, np. Onkyo stosowało taki myk w swoich gramofonach. W JVC nie natrafiłem na coś takiego.teh0lzon pisze: Czy to możliwe że nie ma go oryginalnie i tak ma być czy raczej ktoś się bawił w jakieś przeróbki?
Podłącz i zobacz, czy brumi. Jak będzie cisza, to zostaw, jak nie - odseparowanie i osobny kabelek.
-
Do połowy głośności na wzmacniaczu jest cisza a od połowy zaczyna buczeć, testowane bez płyty, po prostu włączony gramofon. Jestem laikiem w kwestii elektroniki, co mam odsepraowac?
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Toi zrób test z płytą, ja nie pamiętam, żebym słuchał ze wzmacniaczem odkręconym dalej niż na godz. 11 i wcale nie słucham po cichutku
Zmierzam do tego, że może grzebanie w kablach nie jest wcale potrzebne i przy normalnym słuchaniu brumienia nie będzie, ale jeśli się zdecydujesz, to wymieniłbym kable sygnałowe na np. Shulz DK 3 i poprowadził masę (czarny kabelek wychodzący z ramienia i ewentualnie drugi z samej plinty) osobnym przewodem. Jak lutownica Cię gryzie, niech zrobi to ktoś za Ciebie.

Zmierzam do tego, że może grzebanie w kablach nie jest wcale potrzebne i przy normalnym słuchaniu brumienia nie będzie, ale jeśli się zdecydujesz, to wymieniłbym kable sygnałowe na np. Shulz DK 3 i poprowadził masę (czarny kabelek wychodzący z ramienia i ewentualnie drugi z samej plinty) osobnym przewodem. Jak lutownica Cię gryzie, niech zrobi to ktoś za Ciebie.
-
Udało mi się załatwić jakieś winyle i faktycznie wyżej niż na 11 godzinie jest głośno. Z moich obserwacji wynika że nie słychać tego gdy leci piosenka ale na początku / końcu płyty już owszem (cały czas mówię o słuchaniu powyżej godz. 12), źle nie jest ale mogłoby być lepiej. Kable sygnałowe na pewno będę wymieniał bo są w kiepskim stanie. Jeśli nawet oryginalnie nie było uziemienia to i tak można w łatwy sposób dorobić, dobrze myślę?
- bluegi
- Gramofon: różne
Bardzo dobrze
Ja też bym mimo wszystko sobie go uziemił.
Edit: o tu się temat odświeżył (nie widziałem wczesniej), możesz sobie zerknąć http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=5961 poglądowo

Edit: o tu się temat odświeżył (nie widziałem wczesniej), możesz sobie zerknąć http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=5961 poglądowo