Jaki wzmacniacz/kolumny do Audio Technica AT-LP120

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
artifact

Re: Jaki wzmacniacz/kolumny do Audio Technica AT-LP120

Post autor: artifact »

Hehe, nie chodzi o to, że oszczędzam tylko o to, że faktycznie w takim śmiesznym budżecie można kupić coś co gra. Wcześniej chciałem wydać sporo więcej na wzmacniacz i kolumny ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu. Kupiłem póki co wzmacniacz za dwie stówy, kolumny muszą poczekać bo na razie nie mam miejsca, więc podepnę jakieś badziewie z wieży jvc ale będę mógł poskładać do kupy i pobawić się gramofonem. W przyszłym roku kupię dobre kolumny (może ktoś mi podpowie jakie) a w razie czego sprzedam wzmaka i kupię lepszego. Na start mam zabawki :)
Awatar użytkownika
feelgoodhit
Gramofon: Technics SL-D202

Post autor: feelgoodhit »

kielek pisze:Widzę,że jedziesz. ostro w dół w kazdym bądź razie z cenami. Jeśli chcesz w miarę ciepło i szczegołwo to rozejrzyj się za np. Pioneerem z serii A 6xx , najlepiej A 676 lub A 656 i do tego Tannoy'e z serii Mercury przy Twoim metrazu osobiście uderzył bym w conajmniej M3 i na start jak znalazł. Zawsze możesz odsprzedać z niedużą stratą a takie zestawienie powinno Ci przypasować. Pozostaje kwestia wkładki w tym Twoim gramofonie,bo znając życie może tam być najtańsza At 3600 a takowa w mlim odczuciu nie gra tylko jedynie odtwarza...
Wzmacniacz 400~500 zł ,kolumny chodzą po 700~800 zł( tylko nie te co są obecnie na Allegro,bo to złom)
a jak te Ci sie widzą?
http://allegro.pl/kolumny-tannoy-mercur ... 98543.html

pozowliłem sobie zapytać bo sam za niedługo też będę się przymierzał do zmiany kolumn:)
Technics SL-D202 + Ortofon 2M RED
CD Technics SL-PG470A
Quadral Odin Phonologue E
NAD 3020i
artifact

Kilka postów wcześniej Kielek mi polecał Tannoy Mercury M3 do pokoju 27m2. Te pewnie jeszcze fajniejsze ale ja tam się nie znam :oops:
kielek

Post autor: kielek »

Pisałem że M3 conajmniej ;) M4 będą miały zapewne trochę więcej basu,ale na 30 m² przy odpowiednim ustawieniu i w miarę zaadaptowanym akustycznie pokoju nie powinny stanowić żadnego problemu. Te konkretnie z linku bym nie brał. Skrzynki się rozpadają i chyba jeden tweeter jest lekko ''trącony''. Tych kolumn swego czasu sprzedano wiele i szukałbym raczej po ogłoszeniach lokalnych od pierwszych właścicieli bardziej zadbanych,z maskownicami a nie dowalonych od handlarzy.
P.S
Możesz popatrzyć za np. Dali ,które grają w większosci dość ciepło z nieco cofniętą góra ( wyjątkiem są 104 ,które są bardziej jasne na górze i dynamiczniejsze) ,poza tym jest tych kolumn pierdylion :) nie jestem takim fachowcem,by pisać i polecać wszystko co jest na rynku. Zestaw Pioneer A 676 + Tannoy przerabiałem u kolegi syna jakiś czas temu i wiem,że gra to przyjemnie dla ucha :-) .Sam jestem na etapie zakupu kolumn i przeleciało mi przez dom kilkanaście sztuk i dopiero porównywanie bezpośrednie w domu na własnym sprzęcie daje jakiś tam obraz tego czego się szuka. Takie polecanie na odległość komuś ,kto może mieć inne wyobrażenie dźwięku,w całkiem innym pomieszczeniu to jak z metodą na udo,czyli się udo albo nie.Nie raz i nie dwa miałem okazję przetestować ten sam zestaw w różnych warunkach akustycznych i różnice w brzmieniu potrafią być kolosalne,dlatego dobrać sobie fajnie grajacy sprzęt jest bardzo ciężko a co dopiero polecać coś komuś i brać za to odpowiedzialność by ten ktoś był zadowolony.
artifact

Słusznie, zestaw grający dobrze w jednym pomieszczeniu, w drugim może brzmieć słabo. Ja po prostu potrzebuję jakiegoś punktu zaczepienia. Nie wyobrażam sobie, że pójdę do sklepu i powiem "te proszę", bo, nie wiem, ładnie wyglądają ;) Z polecenia zawsze łatwiej. Pretensji mieć nie będę ;)
kielek

Post autor: kielek »

Wszystko się zgadza,ale wiesz jak jest .Jeden lubi rybki drugi akwarium ;) Obecnie mam w domu 6 wzmacniaczy i w sumie dwa odstają od pozostalych ( jeden na plus drugi na minus) a z tych czterech cięzko by mi było okreslić który najlepszy,bo to podobna klasa,ale każdy gra na swój sposób i choć to są niuanse to mimo to trudno by wskazać tego naj. Jeszcze gorzej jest z kolumnami,bo to one kształtują efekt końcowy i jest w nich największy wybór,dlatego Ci podałem przykład w miarę bezpiecznego zestawu,który moim zdaniem powienien zadowolić początkującego ''audiomaniaka'' :D
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

kielek pisze:Nie raz i nie dwa miałem okazję przetestować ten sam zestaw w różnych warunkach akustycznych i różnice w brzmieniu potrafią być kolosalne

To należy podkreślić wężykiem i oprawić w ramkę.
artifact

Koniec końców poleciałem i kupiłem to Onkyo za dwie stówy (nie lubię czekać). Podpiąłem gramofon i lipne kolumienki od wieży JVC (póki co) i powiem, że jestem w małym szoku. Sprzęt oczywiście aż krzyczy, żeby mu podpiąć konkretne kolumny ale nawet teraz czuć potencjał :) Nie zachwalam tu wzmacniacza, bo ten po prostu sobie gra ale barwa tego gramofonu to uczta dla ucha!
Nie mam na razie miejsca na duże kolumny ale coś czuję, że nawet jak trzeba będzie je na suficie zamontować to pewnie tak zrobię :)
ODPOWIEDZ