Jaka to wkładka?
-
- Gramofon: Teleton P 100
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaka to wkładka?
Pozostaje ufać na słowoGeiser pisze:Igła ma dwa tygodnie.

Czyli wiedziałeś co masz zanim zapytałeś tutajGeiser pisze:Niby At10, tak mówił sprzedający gramofon.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jaka to wkładka?
Moja wiedza jest naprawdę mała, wolałem zapytać. DST 17 to wg googla AT10. To dobra wkładka czy od razu zbierać na nową?
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Jaka to wkładka?
wkładka to jedno, pytanie ile możesz przeznaczyć na igłę???
proponuję ATS 12S można nieraz spotkać na eBayu
Tu masz ściągę do twojej wkładki
http://www.stereoneedles.com/audio-technica.html
nawet najlepsza wkładka z słabą igłą nie zagra
proponuję ATS 12S można nieraz spotkać na eBayu
Tu masz ściągę do twojej wkładki
http://www.stereoneedles.com/audio-technica.html
nawet najlepsza wkładka z słabą igłą nie zagra

-
- bluegi
- Gramofon: różne
Re: Jaka to wkładka?
Witam Wszystkich:) Kontynuując temat z shoutboxa
Kilka dni temu zakupiłem sobie CEC'a z wkładeczką, której nie potrafię zidentyfikować. Po zdjęciach nie potrafiłem i obecnie nadal nie potrafię, bo kompletnie nic nie jest na niej napisane. Nic a nic. Brzmieniem jestem baaardzo pozytywnie zaskoczony. Cieplutkie z równym pasmem. Super. Zupełnie inne niż AT100, 270C, AT95 na technicsie, ale co ciekawe i AT100 na samym CEC'u brzmi inaczej. Za chwilkę do kolekcji sprzętowych dodam filmik, który jakiś tam pogląd może zarzucić. Jakości nie ocenimy, wiadomo.
Wie ktoś co to jest?

Wie ktoś co to jest?
-
Jaka to wkładka?
Acutex M 310 III, Acutex M 312 III, Acutex M 315 III, Acutex M 320 III, Akai RS 84, Blaupunkt 305 M, Empire S 15 C, Empire S 25 E, Excel S 75 SR, NEC LP 305, Osawa OS 1001, Osawa OS 3001, Pfeifer 11427, Pioneer PNK 65, Pioneer PNK 75, Sanyo ST 37 D, Sanyo ST 37 LD, AIWA AN 60
We wszystkich z nich siedzi ta sama igła
We wszystkich z nich siedzi ta sama igła

- bluegi
a o tu bez igły
Po prostu nie wiem czy to jakaś serio w miare sensowna wkładeczka czy póki co mi się wydaje i gramofon fajnie brzmi. Bo na innych wkładkach też brzmi inaczej i bardzo przyjemnie.
Bo jak rozumiem w razie chęci nowej igły szukać do czegoś z powyższych?:D

-
Jaka to wkładka?
Miałem to w wersji jako Osawa 1001/2001/3001 i na początku bardzo mi się podobało,później już mniej
Teraz mogę stwierdzić,że to klasa mniej więcej AT 95 .Zamienniki igieł chodziły coś w okolicach 60 pln są to te które podałem,w różnych kolorach body ale to wszystko chyba jeden czort( dokupiłem tą białą jak u Ciebie).

Teraz mogę stwierdzić,że to klasa mniej więcej AT 95 .Zamienniki igieł chodziły coś w okolicach 60 pln są to te które podałem,w różnych kolorach body ale to wszystko chyba jeden czort( dokupiłem tą białą jak u Ciebie).
- bluegi
Jaka to wkładka?
Super, bardzo dziękuję za info
Ja sobie jej trochę poużywam... coś tak czuję, tylko właśnie igłę nową sobie sprawię. Nie chcę przesadnie fisiować, ale póki co (kilka godzin słuchania) podchodzi mi bardziej niż AT100, która z kolei ma wnerwiającą górę wg mnie. AT95 wg mnie jest taka po prostu. A'la płyta CD. A ta jest inna, fajna.. analogowa
a góra wcale nie mniej detaliczna. Dzięx raz jeszcze za rozpoznanie.

-
Jaka to wkładka?
Nie wiem jaki masz konkretnie przetwornik,ale w moim przypadku góra była dość ostra i szczegółowa ,ale przy ówczesnym pre i końcówce Kenwooda to się sprawdzało,gdyż zestawowi brakowało nieco góry. Pisząc że to klasa AT 95 miałem na mysli bardziej poziom wkładki(dość podstawowa) niż walory dźwiękowe,co nie znaczy że w Twoim przypadku będzie tak samo. Spróbować można i samemu wyrobić sobie opinię,bo powtórzę to setny raz-gra cały system a nie pojedyńczy element toru.
- decu
- Gramofon: Sansui SR-212
Dwa pytania:
Jaki to za model AT ?
Czy to normalne że śruby mocujące wkładkę nie są wkręcone równolegle, tylko w odwrócone delikatne "V" ?
Jaki to za model AT ?
Czy to normalne że śruby mocujące wkładkę nie są wkręcone równolegle, tylko w odwrócone delikatne "V" ?
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Jaka to wkładka?
Audio Technica AT 10/11/12, jak odkręcisz śruby, to na dachu powinna być informacja, która to dokładnie wkładka.
Śruby są za długie, blokują się na oprawce igły. Ktoś to wkręcił na sztukę. Śruby do wymiany/skrócenia, albo opcja na teraz: przykręcić je odwrotnie - nakrętka na górze headshell'a.
Śruby są za długie, blokują się na oprawce igły. Ktoś to wkręcił na sztukę. Śruby do wymiany/skrócenia, albo opcja na teraz: przykręcić je odwrotnie - nakrętka na górze headshell'a.
- decu
- Gramofon: Sansui SR-212
Dzięki Dante. Czyli wkładka szału nie robi a do tego jest źle zamontowana:) W takim razie pomyślę o jej wymianie. Igła jest podobno niedawno wymieniana, ale skoro nie wszystko jest tu po bożemu, to możliwe, że i ta informacja jest nieprawdziwa. Poza tym byłem przekonany, że wkładka jest ustawiona dobrze, ale skoro serwisanci (info od poprzedniego właściciela) uznali, że pasek w 40 letnim gramofonie jest ok i nie trzeba go wymieniać (jeszcze nie spadał
, ale był bardzo luźny w porównaniu z nowym), nie widzieli nic złego w za długich śrubach w headshellu, to każe mi to kwestionować ich wiedzę/umiejętności. Dodatkowo niepokoi mnie fakt, że skoro śruby są za długie to i być może cięższe niż powinny. Muszę się dokształcić w temacie ustawień ramienia i wkładki.

- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Szału nie robi, ale kiepska też nie jest, z dobrą igłą potrafi zaskoczyć.decu pisze:Dzięki Dante. Czyli wkładka szału nie robi a do tego jest źle zamontowana:)
Wygląda na eliptyczny zamiennik z wamatu/north'a. Tylko gdzieś przepadła osłona igły.decu pisze: W takim razie pomyślę o jej wymianie. Igła jest podobno niedawno wymieniana,
Dobry serwis, nie ma codecu pisze: ale skoro nie wszystko jest tu po bożemu, to możliwe, że i ta informacja jest nieprawdziwa. Poza tym byłem przekonany, że wkładka jest ustawiona dobrze, ale skoro serwisanci (info od poprzedniego właściciela) uznali, że pasek w 40 letnim gramofonie jest ok i nie trzeba go wymieniać (jeszcze nie spadał, ale był bardzo luźny w porównaniu z nowym), nie widzieli nic złego w za długich śrubach w headshellu, to każe mi to kwestionować ich wiedzę/umiejętności. Dodatkowo niepokoi mnie fakt, że skoro śruby są za długie to i być może cięższe niż powinny. Muszę się dokształcić w temacie ustawień ramienia i wkładki.

Śruby to chyba aluminium, o wagę aż tak bardzo bym się nie martwił. Obciąć, podpiłować i z głowy. Chyba, że Ci gwintu zabraknie po obcięciu, bo takie też się trafiają. Gwint jest tylko do 1/2 lub 1/3 śruby. Póki nie odkręcisz, to się nie dowiesz.