Blaupunkt P-240 - Brak przeciwwagi

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Bobero

Post autor: Bobero »

W wyniku głupiego zbiegu okoliczności (szkoda gadać... :doh: ) posiadam gramofon Blaupunkt P-240 bez przeciwwagi. Czy istnieje możliwość zastosowania tego elementu z innego urządzenia, czy są one dedykowane do konkretnego ramienia? Ew. proszę o radę, gdzie można spróbować przeciwwagi szukać pasującej do mojego gramofonu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Przeciwwagi są z zasady dedykowane do danego ramienia.

Alternatywna przeciwwaga musi spełniać dwa warunki:
1) Musi dać się wkręcić na ośkę
2) Musi ważyć mniej więcej tyle samo co oryginał

Tak więc znalezienie odpowiednika byłoby dość trudne.

Opowiedz co się stało :) Wiem że przy zakupionym przez Ciebie gramofonie przeciwwaga była: http://allegro.pl/blaupunkt-p-240-at-at ... 55823.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Bobero

Re: Blaupunkt P-240 - Brak przeciwwagi

Wstyd taki :?

Przeciwwaga była gdzieś w rogu paczki, dość mocno schowana, rano dostałem paczkę z gramofonem, wiadomo nowa zabawka, chciałem szybko zobaczyć, a czasu mało. Zostawiłem porozwalane opakowanie, ktoś inny przyszedł posprzątał, a panowie śmieciarze akurat odwiedzili mój śmietnik w czasie moich 2 godzin nie obecności. Więc przeciwwaga jest prawdopodobnie w drodze do sortowni...

Edit:
Czyli rozumiem, że raczej ratunku nie ma?
Bobero

Przepraszam za post pod postem, ale proszę o szybką radę

http://allegro.pl/gramofon-blaupunkt-p- ... 23840.html

Byłbym skłonny wydać tyle na kupno przeciwwagi - zawsze to mniej niż nowy gramofon...

Czy jest tu ktoś kto miał styczność z oboma gramofonami i byłby w stanie stwierdzić czy przeciwwagi są kompatybilne? Ramię wydaje się być bardzo podobne
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pechowo.

P-60 ma jednak inne ramię. Tylko kształt rurki jest podobny. Po zdjęciach widać że przeciwwaga to nie to samo co w P-240. Tak więc ryzyko niekompatybilności jest mocne.

Takie samo ramię (i przeciwwagę) miały modele P-110 i P-150. To była cała seria z roku 1979, poza modelem XP-240, który był inną konstrukcją.
Możliwe że oryginalny producent tych Blaupunktów wykorzystał to ramię jeszcze w gramofonach innych marek, ale szukanie klonów bez jakichś wskazówek byłoby karkołomne, chyba że ktoś akurat kojarzy to ramię.

Widzę jednego P-110: http://allegro.pl/blaupunkt-p-100-belt- ... 79183.html

Generalnie współczuję bo nawet gdyby sprzedać to bez przeciwwagi sprzęt traci mocno na wartości. Praktycznie nadaje się bardziej "na części" niż jako pełnoprawny sprzęt.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Niesamowity pech :( http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw= ... t&_sacat=0
Nie mam pojęcia czy pasowałaby od Technicsa.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Może by pasowała, ale to raczej nie ta masa. Zresztą, nie wiemy ile ważył oryginalny ciężarek więc nawet ciężko coś dobrać po samej wadze. Trzeba by ew. prosić sprzedawców czy innych użytkowników by zważyli swoje części.

Można też zmierzyć suwmiarką średnicę rurki na którą przychodzi przeciwwaga.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Bobero jeżeli okaże się, że pasuje od Technicsa to służę pomocą, na brytyjskim ebay jest tego od groma. Na ebay koleś z Niemiec sprzedaje identyczny gramofon. Może napisać do niego żeby zważył przeciwwagę? Napisałem, zobaczymy co odpisze.
Bobero

Wojtek dziękuje bardzo za informację. Staram się namówić kogoś z Blaupunktem z takim ramieniem, aby zważył tą przeciwwagę.

Zelazny, dziękuję , u mnie z niemieckim słabo ;) Czekam niecierpliwie na odpowiedzi, mam nadzieję, że znajdzie się ktoś kto pomoże.
Bobero

Piszę z, mam nadzieję, ostatnią prośbą w tym temacie.

Jeśli jest tu ktoś kto dobrze posługuje się niemieckim, mógłby potwierdzić, że w poniższym gramofonie do wymiany jest igła, a poza tym jest sprawny? Tak to zrozumiałem ;)

http://www.ebay.pl/itm/Blaupunkt-P-150- ... e#shpCntId

Z góry dzięki! :)
Awatar użytkownika
zelazny

Stary ja niemieckiego nie znam, do kolesia napisałem po angielsku. Ale coś nie odpowiada. Pewnie mu się nie chce.
Bobero

Ja pisałem do kilku osób, które mają ten nieszczęsny odważnik, ale nie doczekałem się odpowiedzi. Już się pogodziłem z kupnem "dawcy narządów". Ale jak już mam wydać dodatkowe pieniądze, zawsze lepiej kupić sprawny gramofon ;)

Ps. Nie wiem czy na tym forum, czy gdzieś indziej, ale spotkałem się z określeniem, że muzyka analogowa to hobby "pieniądzochłonne". No ale tego, że po tygodniu będę kupował już drugi odtwarzacz, to się nie spodziwałem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ja za to znam niemiecki :)
Bobero pisze:Jeśli jest tu ktoś kto dobrze posługuje się niemieckim, mógłby potwierdzić, że w poniższym gramofonie do wymiany jest igła, a poza tym jest sprawny? Tak to zrozumiałem ;)
Wedle opisu, tak jest :)

Kiedyś może uda Ci się tanio zdobyć drugą przeciwwagę osobno to będziesz miał dwa kompletne Blaupunkty :morda:
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ