Jak czyścić płyty winylowe?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
To dobry pomysł też sobie tak pomyślałem ale nie mam żadnego winylowego śmiecia w domu, a chciałbym jeszcze dzisiaj w wolny dzień posłuchać tej upapranej klejem. Wiesz jak to jest, człowiek jest niecierpliwy... dlatego pytam na forum
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Waluch
Może to zabrzmieć kuriozalnie, ale taki klej z plastiku zmywa się masłem, takim prawdziwym tłustym masłem w kostce
może warto spróbować, tylko potem dokładnie umyj płytę
może warto spróbować, tylko potem dokładnie umyj płytę
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak byś mył wodą z mydłem to pewnie też by Tobie "nie przeszkadzało". Tak naprawdę nie o to chodzi.Darek pisze:jakos prawie kazdy stosuje (detergent) i nikomu to nie przeszkadza.
Patrząc na Twoje wypowiedzi z forum to masz kilka tych "swoich mikstur", z których moją "ulubioną" jest metoda bazująca na alkoholu spożywczymDarek pisze:Umylem juz kilka tysiecy plyt moja mikstura,wiec chyba samo mowi za siebie

Używanie detergentu z wodą destylowaną jest prawie tak samo efektywne jak sama woda destylowana

Dodatkowo, trzeba uważać co do rodzaju stosowanego detergentu (jeśli chcemy być porządni to musi to być czysty środek, a nie Ludwik itp. taniocha z dodatkami).
W tzw. miksturze forumowej detergentem jest... Fotonal

Zaznaczam, że nie ma on żadnej roli czyszczącej w miksturze. Od tego jest roztwór izopropylu z miękką wodą.
Swoją drogą, trafiłem niedawno na ciekawą stronę ze zbiorem różnorodnych przepisów jak i faktów i mitów związanych z czyszczeniem płyt:
http://www.artsandmedia.com/lpclean.html
Waluch:
Zgadza się, ale nie smarowałbym płytę winylową masłem

JacK:
Jesteś niecierpliwy?

Benzynie ekstrakcyjnej mówimy kategoryczne nie. Pytanie tylko co można w takim razie bezpiecznie zastosować w Twojej sytuacji?
Odpowiedź: denaturat albo terpentyna, z czego ta druga daje lepszy efekt.
Płyn nanieś na resztki kleju jakimś miękkim pędzelkiem, a potem, po odczekaniu, zmyj delikatnie choćby papierowym ręcznikiem albo pędzelkiem.
Po usunięciu resztek kleju radzę gruntownie przemyć płytę w miksturze forumowej zanim wrzucisz ją na talerz.
Mam nadzieję, że to pomoże.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Ten dupiaty klej nie schodzi. Z w/w specyfików nie próbowałem terpentyny bo nie mam w domu. Chyba więc dzisiaj nie posłucham... 

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Czyli detergent to woda destylowana - ciekaweWojtek pisze:Używanie detergentu z wodą destylowaną jest prawie tak samo efektywne jak sama woda destylowana
Tutaj nie ma LUDWIKA, a stosuje tylko kilka kropel na okolo 2 litry. Mysle ze w Polsce tez mozna kupic inny.Wojtek pisze:Dodatkowo, trzeba uważać co do rodzaju stosowanego detergentu (jeśli chcemy być porządni to musi to być czysty środek, a nie Ludwik itp. taniocha z dodatkami).
Wiesz do czego sluzy Fotonal....Wojtek pisze:Fotonal
Nie mam tylko stosowalem i wybralem ta ktora mi najbardziej odpowiadaWojtek pisze:Patrząc na Twoje wypowiedzi z forum to masz kilka tych "swoich mikstur", z których moją "ulubioną" jest metoda bazująca na alkoholu spożywczym
A tak trafiles to jest moja ulubiona bo przynosi pozytywne efekty i NIGDY nie mialem z nia problemow, wiec nie widze powodu aby zmieniac. Powinienes dodac ze alkohol 3-4 krotnie destylowany. Zreszta gdy ktos stosuje alkohol w swojej miksturze to moze uzywac przemyslowy, brudny itd. itp to jest jego prywatna sprawa. Zastanawia mnie jedno czemu tak bardzo bronisz mikstury forumowej, czyzby byla najlepsza na swiecie i nikt inny nie powinien stosowac innej. kazdy moze stosowac do mycia co chce, moze nawet prac w pralce. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile plyt jest mytych zwykla kranowa nastepnie kupujesz uzywane w komisie lub na Allegro.
Mysle ze raczej powinnismy pomagac innym a nie komentowac co kto stosuje, bo tak naprawde to nie wiesz jaka jest prawda i co kto uzywa.
Poszukaj informacji na Amerykanskich stronach to dowiesz sie o jeszcze lepszej miksturze do mycia winyli ( opracowanej przez naukowcow ) i jakos nikt jej nie produkuje.
Mozesz sie zapytac dlaczego jej nie podam - bo jej nigdy nie stosowalem, swoje opinie moge tylko wtedy przedstawic kiedy osobiscie je stosowalem lub stosuje.
Nie jestem chemikiem.
-
Kupując igłę od wamada ,zakupiłem taki zestaw do czyszczenia - myslę ze tanio jak na tyle ''towaru''
Będę czyścił na co dzień winyle wodą destylowaną z kroplą płynu do mycia naczyń jak polecacie ,bo przejrzałem cały temat i już nie wiem który to konkretnie jest najlepszy płyn forumowy. Darek mnie przekonał prostotą wykonania i tym ze przeczyscił juz tą mikstura miliony płyt
A liczę ze z tego zestawu ,ta szmata do czyszczenia na mokro winyli jest ok. Co myslicie.
http://allegro.pl/zestaw-do-czyszczenia ... 30496.html
Będę czyścił na co dzień winyle wodą destylowaną z kroplą płynu do mycia naczyń jak polecacie ,bo przejrzałem cały temat i już nie wiem który to konkretnie jest najlepszy płyn forumowy. Darek mnie przekonał prostotą wykonania i tym ze przeczyscił juz tą mikstura miliony płyt

A liczę ze z tego zestawu ,ta szmata do czyszczenia na mokro winyli jest ok. Co myslicie.
http://allegro.pl/zestaw-do-czyszczenia ... 30496.html
- stones thrower
Nie wiem, czy ta kwestia była już poruszana, jeśli tak, proszę o odesłanie... Mi się zdarzyło ze dwa może razy trafić na płytę, która miała naklejony dwukrotnie label na jednej stronie, z tym, że ten drugi niekoniecznie na środku... a ściślej, naklejono go tak, że wychodził na ostatnie tracki na płycie. Pytanie za sto punktów brzmi: w jaki sposób to ściągnąć, nie niszcząc jednocześnie płyty? Domyślam się że zdjęcie źle naklejonego labelu wiąże się ze zniszczeniem naklejki naklejonej prawidłowo... chyba, że są jakieś magiczne sposoby, znane tylko wtajemniczonym 

st
- Krzyś
to było już gdzieś poruszanestones thrower pisze:Nie wiem, czy ta kwestia była już poruszana, jeśli tak, proszę o odesłanie... Mi się zdarzyło ze dwa może razy trafić na płytę, która miała naklejony dwukrotnie label na jednej stronie, z tym, że ten drugi niekoniecznie na środku... a ściślej, naklejono go tak, że wychodził na ostatnie tracki na płycie. Pytanie za sto punktów brzmi: w jaki sposób to ściągnąć, nie niszcząc jednocześnie płyty? Domyślam się że zdjęcie źle naklejonego labelu wiąże się ze zniszczeniem naklejki naklejonej prawidłowo... chyba, że są jakieś magiczne sposoby, znane tylko wtajemniczonym
czy na etykiecie źle naklejonej SĄ wytłoczone ścieżki?
jeśli są, to go prawie na pewno niczym nie ściągniesz, bo został wprasowany na gorąco przy tłoczeniu płyt - etykiety wprasowanej na gorąco nie da się zerwać.
Za to płyta nabiera pewnej wartości kolekcjonerskiej, bo bardzo rzadko zdarzało się coś takiego wypuścić.
I tego fragmentu absolutnie nie odtwarzaj - zniszczenie igły jest dość prawdopodobne.
ps. forum jest polskojęzyczne - label to po polsku etykieta, track to po polsku ścieżka albo utwór
(ja mam sporo płyt-niespodzianek

warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- marek_c4
- Kontakt:
Witam
Ja tak tylko gwoli upewnienia się na 100% - nie krzyczcie na mnie że już było - po prostu nie chcę czegoś spaprać
Czy ta właściwa mikstura forumowa do mycia płyt w myjce Knosti to:
- 4 części wody destylowanej
- 1 część izopropanolu
- 1 kapka fotonalu
Jeżeli to możliwe to prosiłbym o jakieś chociaż przybliżone zdefiniowanie pojęcia "kapka" powiedzmy na 1litr wody.
Czy może wie ktoś gdzie w Poznaniu można dostać w/w składniki ?
Ja tak tylko gwoli upewnienia się na 100% - nie krzyczcie na mnie że już było - po prostu nie chcę czegoś spaprać

Czy ta właściwa mikstura forumowa do mycia płyt w myjce Knosti to:
- 4 części wody destylowanej
- 1 część izopropanolu
- 1 kapka fotonalu
Jeżeli to możliwe to prosiłbym o jakieś chociaż przybliżone zdefiniowanie pojęcia "kapka" powiedzmy na 1litr wody.
Czy może wie ktoś gdzie w Poznaniu można dostać w/w składniki ?
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak, to jest właściwy skład
To coś jakby nalać wiadro wody z kranu, a potem wlać tylko 5 kropel płynu do mycia podłóg i się cieszyć

Nawet wódkę dostaniesz 4ro krotnie destylowaną. I co z tego?

Jest to poparte doświadczeniami masy ludzi jak i firm, które wytwarzają płyny.

"Poszukaj na amerykańskich stronach takiego samochodu, który jest fajny". Wystarczy wykształcony chemik, kit z "naukowcami". "Naukowcy" oznaczają ośrodki badawcze, a te raczej nie prowadzą badań pro publico bono.
Ja póki co wszędzie natrafiam na amerykańskich, niemieckich, brytyjskich czy japońskich stronach na "miksturę forumową "
Co najwyżej mogą różnić się proporcje, ale zawsze chodzi o ten sam skład: izopropyl (czyli czysty alkohol 99%), woda destylowana i czysty detergent.
Płyn do mycia naczyń, płyn do mycia okien, płyn do mycia podłóg itd. to nie są czyste detergenty, a detergenty z dodatkami.
Wystarczy spojrzeć na skład danego płynu. Wszelkie informacje o poszczególnych składnikach znajdziemy w internecie. Przyda się jedynie podstawowa wiedza chemiczna ze szkoły średniej.
Najmocniejszy alkohol spożywczy, na granicy zezwolenia, to chyba spirytus 80%. Wszystko inne co znajdziemy w monopolowych jest słabsze, przynajmniej o połowę w większości przypadków (wódka, whisky, rum, absynt, ...).
Zamiast izopropylu od biedy można użyć bardziej dostępny spirytus rektyfikowany (alkohol 95%). Cokolwiek słabszego jest za słabe na czyszczenie czegokolwiek.
Taką Finlandię czy inny Red Label lepiej wypić niż myć nimi okna, podłogi albo płyty
Możesz podać skład bez podawania własnej opinii. Może ktoś spróbuje?

Ja już kiedyś wypowiedziałem się, że tak naprawdę można myć płyty nawet i brudną skarpetą z mydłem pod kranem. Też będzie efekt. Co mi do tego?
Jednakże jak widzę/słyszę o poradach, gdzie patrząc na skład mikstury widać, że z perspektywy chemicznej nie jest to najlepszy pomysł to mówię o tym.
To też jest swego rodzaju pomoc, moim zdaniem.
Na pseudo-oszczędnych ludzi to i tak żadna dobra rada nie podziała
Płyty o zapachu whisky też mają swój klimat.
Kapka = naparstek = kilkanaście kropel = na przykład 15marek_c4 pisze:Jeżeli to możliwe to prosiłbym o jakieś chociaż przybliżone zdefiniowanie pojęcia "kapka" powiedzmy na 1litr wody.
Przecież nie jesteś półgłówkiem, to dlaczego tak piszesz?Darek pisze:Czyli detergent to woda destylowana - ciekawe
Kilka kropel na 2 litry? Za mała proporcja na jakiekolwiek działanie. Tak więc tym bardziej taki skład to praktycznie sama woda.Darek pisze:Tutaj nie ma LUDWIKA, a stosuje tylko kilka kropel na okolo 2 litry. Mysle ze w Polsce tez mozna kupic inny.
To coś jakby nalać wiadro wody z kranu, a potem wlać tylko 5 kropel płynu do mycia podłóg i się cieszyć

Wiem. Jakiś problem z tym związany?Darek pisze:Wiesz do czego sluzy Fotonal....
To nie ma znaczenia, skoro jest to alkohol spożywczy (czyli z definicji nieczysty), chyba że ktoś planuje się otrućDarek pisze:Powinienes dodac ze alkohol 3-4 krotnie destylowany.

Nawet wódkę dostaniesz 4ro krotnie destylowaną. I co z tego?
Bo jest najpewniejsza i daje najlepszy efekt, a zarazem żaden chemik nam głową nie pokręciDarek pisze:Zastanawia mnie jedno czemu tak bardzo bronisz mikstury forumowej, czyzby byla najlepsza na swiecie i nikt inny nie powinien stosowac innej.

Jest to poparte doświadczeniami masy ludzi jak i firm, które wytwarzają płyny.
Oczywiście, zgadzam się w zupełności, każdy stosuje to co chce. Przecież to jego/jej płytyDarek pisze:kazdy moze stosowac do mycia co chce, moze nawet prac w pralce.

Niestety, zawsze jest takie ryzykoDarek pisze:Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile plyt jest mytych zwykla kranowa nastepnie kupujesz uzywane w komisie lub na Allegro.

Z takimi wskazówkami to sobie mogę szukaćDarek pisze:Poszukaj informacji na Amerykanskich stronach to dowiesz sie o jeszcze lepszej miksturze do mycia winyli ( opracowanej przez naukowcow )

Ja póki co wszędzie natrafiam na amerykańskich, niemieckich, brytyjskich czy japońskich stronach na "miksturę forumową "

Płyn do mycia naczyń, płyn do mycia okien, płyn do mycia podłóg itd. to nie są czyste detergenty, a detergenty z dodatkami.
Wystarczy spojrzeć na skład danego płynu. Wszelkie informacje o poszczególnych składnikach znajdziemy w internecie. Przyda się jedynie podstawowa wiedza chemiczna ze szkoły średniej.
Najmocniejszy alkohol spożywczy, na granicy zezwolenia, to chyba spirytus 80%. Wszystko inne co znajdziemy w monopolowych jest słabsze, przynajmniej o połowę w większości przypadków (wódka, whisky, rum, absynt, ...).
Zamiast izopropylu od biedy można użyć bardziej dostępny spirytus rektyfikowany (alkohol 95%). Cokolwiek słabszego jest za słabe na czyszczenie czegokolwiek.
Taką Finlandię czy inny Red Label lepiej wypić niż myć nimi okna, podłogi albo płyty

Darek pisze:Mozesz sie zapytac dlaczego jej nie podam - bo jej nigdy nie stosowalem, swoje opinie moge tylko wtedy przedstawic kiedy osobiscie je stosowalem lub stosuje.
Możesz podać skład bez podawania własnej opinii. Może ktoś spróbuje?
Gdybyś nim był to szczerze mówiąc zdziwiłbym się dlaczego jeszcze jesteś w IRE. Także jest OKDarek pisze:Nie jestem chemikiem.

Ja już kiedyś wypowiedziałem się, że tak naprawdę można myć płyty nawet i brudną skarpetą z mydłem pod kranem. Też będzie efekt. Co mi do tego?
Jednakże jak widzę/słyszę o poradach, gdzie patrząc na skład mikstury widać, że z perspektywy chemicznej nie jest to najlepszy pomysł to mówię o tym.
To też jest swego rodzaju pomoc, moim zdaniem.
Na pseudo-oszczędnych ludzi to i tak żadna dobra rada nie podziała

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
ja bym raczej na litr nie dawał więcej niż 7-8 kropelWojtek pisze:Kapka = naparstek = kilkanaście kropel = na przykład 15
może to ma być taki homeopatyczny płyn do mycia winyli?Wojtek pisze:Kilka kropel na 2 litry? Za mała proporcja na jakiekolwiek działanie. Tak więc tym bardziej taki skład to praktycznie sama woda.

Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Może być i 10. Podałem tylko przykład a propos "co znaczy kapka"Sindsoron pisze:ja bym raczej na litr nie dawał więcej niż 7-8 kropel

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
Tutaj zyja nie tylko chemicy i jakos nie mysla o powrocie. Zalezy jak kto sobie zycie uklada. Tobie sie podoba w Polsce, a mnie tutaj.Wojtek pisze:Gdybyś nim był to szczerze mówiąc zdziwiłbym się dlaczego jeszcze jesteś w IRE. Także jest OK
W kazdym badz razie zakonczylem dyskusje z toba na temat czyszczenia plyt. Uzywaj swoja a ja swoja i kazdy bedzie zadowolony. Za bardzo jestes uszczypliwy. Forum raczej do tego nie sluzy, no chyba ze myslisz inaczej.
Napewno nie podam po twojej odpowiedzi. Jak chcesz to poszukaj w necie.Wojtek pisze:Możesz podać skład bez podawania własnej opinii. Może ktoś spróbuje?
- marek_c4
- Kontakt:
A ja mam jeszcze pytanko odnośnie mikstury do myjki (sorry że tak męczę)
Jeżeli kupił bym takie coś:
http://allegro.pl/plyn-zmiekczajacy-zwi ... 24863.html
to czy przed zapodaniem tych powiedzmy 10 kropli na 1 litr roztworu mam go rozcieńczyć (bo to jest koncentrat) tak jak to podane jest na etykiecie czyli - 5ml na 1 litr wody i z tak uzyskanego roztworu odmierzyć te 10 kropli, czy może dać 10 kropli takiego koncentratu od razu do litra wody przygotowanej do wykonania mikstury ?
I może jeszcze jedno i już nie będę męczył o miksturę
, a mianowicie - czy ten izopropanol to to z linku poniżej ?
http://allegro.pl/cleanser-ipa-1l-alkoh ... 94450.html
Będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania.
Jeżeli kupił bym takie coś:
http://allegro.pl/plyn-zmiekczajacy-zwi ... 24863.html
to czy przed zapodaniem tych powiedzmy 10 kropli na 1 litr roztworu mam go rozcieńczyć (bo to jest koncentrat) tak jak to podane jest na etykiecie czyli - 5ml na 1 litr wody i z tak uzyskanego roztworu odmierzyć te 10 kropli, czy może dać 10 kropli takiego koncentratu od razu do litra wody przygotowanej do wykonania mikstury ?
I może jeszcze jedno i już nie będę męczył o miksturę

http://allegro.pl/cleanser-ipa-1l-alkoh ... 94450.html
Będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania.
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
- JacK
Koncentrat fotonalu nie rozcieńczasz wcześniej, wlewasz po prostu naparstek tego płynu do wcześniej przygotowanego roztworu wody destylowanej i alkoholu izopropylowego (Ipa) w ten sposób rozcieńczając go. Ipa to alkohol dokładnie taki jak ten z Twojego linka. Można go bez problemu dostać w sklepach z częściami elektronicznymi zazwyczaj sprzedawany w litrowych pojemnikach. Ja robię tak - 400ml wody destylowanej, 100ml Ipa, 2,5ml fotonalu. Ten czeski fotonal z linka rewelacyjny nie jest ale chyba tylko taki można znaleść teraz w sklepach. Tyle wystarczy do zapełniania myjki knosti. Milego prania