Witam,
niedawno znalazłem na strychu stary sprzęt grający. Jest to radio z wbudowanym gramofonem i odtwarzaczami kaset firmy Phillips, model F-1463. Działa wszystko, tylko talerz obraca się zbyt szybko. I tu pytanie jak to uregulować? (jest ustawiony na zapadce na 33) a i tak minimalnie za szybko chodzi.
pozdrawiam
Philips F-1463 talerz za szybko się obraca
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie udało mi się w sieci znaleźć żadnego zdjęcia tego sprzętu 
Pewnie ma napęd paskowy. Podnieś talerz i zobacz co się tam święci.

Pewnie ma napęd paskowy. Podnieś talerz i zobacz co się tam święci.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Philips F-1463 talerz za szybko się obraca
Z paskiem zaraz się posiłuję, ale bardziej zaczęło mnie irytować przeskakiwanie nowej płyty :/ ma małe rysy ale nie powinny one wpływać na jakość. Sprzęt jest bardzo stary i ramię jest strasznie luźne. Nie wiem jak wygląda to w innych sprzętach, ale chyba tu jest coś nie tak. Ramię usztywnię dokręcając co się da? Racja? W załączniku mój sprzęt
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Szczerze mówiąc spodziewałem się gorszego sprzętu, ale ten i tak chyba należy zaliczyć do krajalnic.
Nie widzę tego dokładnie na zdjęciu, ale ramię chyba ma fabryczne ustawienie bez regulacji. Igła pewnie do wymiany
Nie widzę tego dokładnie na zdjęciu, ale ramię chyba ma fabryczne ustawienie bez regulacji. Igła pewnie do wymiany

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Philips F-1463 talerz za szybko się obraca
Tez uważam ze coś z ramieniem i igła jest nie tak. Tylko jest problem znaleźć igłę do tego modelu, chyba że da rade całe ramię wymienić, ale potrzebuje instrukcji co gdzie jak i czy mogę domontować dowolne ramię
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ramienia nie wymienisz, ale igłę znajdziesz
Poszukaj Sanyo ST 05D, na allegro chociażby.
Jednakże nie sądzę by to była opłacalna impreza. Lepiej byłoby zmienić gramofon na coś porządniejszego. Jest to realne, nawet do 200 złotych.

Jednakże nie sądzę by to była opłacalna impreza. Lepiej byłoby zmienić gramofon na coś porządniejszego. Jest to realne, nawet do 200 złotych.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum