Dual 750-1 czy nadaje się do MC?
-
Re: Dual 750-1 czy nadaje się do MC?
Dual i nowoczesne MCLO nie zgra się ze sobą.
Masz u Thakkera serię 500 Ortofona (MMki). Fajnie to gra i pasuje do ramion.
To nie tyle gramofon ile ramię musi pasować do wkładki i odwrotnie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po pierwsze: skąd wiedza?Dualek pisze:Nie był bym sobą kupując wkładkę MM wiedząc że jest coś co zagra lepiej.

Era wkładek MC pod lekkie ramiona minęła, więc pod kątem ramienia Duala masz pewien wybór, ale jest to polowanie za starszymi wkładkami i igłami NOS.
Dział zakupowy stoi otworem.Dualek pisze:Czyli prośba,.. podajcie jakieś propozycje od 1tyś do 2 tyś.gramofonów pod MC.(rynek wtórny)..
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To może rzeczywiście zdam się Ahaja na Twoje doświadczenie i nie będę kombinować jeśli ten mój Dual w ładnym stanie to dokupić do niego tę 540mk2.Biorąc pod uwagę że nowa,pasująca pod to ramię i chyba już niezły model to można się spodziewać że zagra lepiej niż stary,nie wiadomo jak wysłużony DN120 ?..ahaja pisze:Dual i nowoczesne MCLO nie zgra się ze sobą.
Gdyby zagrało nawet ciut lepiej od tego co jest to to już wystarczający i zadawalający mnie pułap.
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten wymóg akurat bardzo łatwo spełnić, zważając na to że jedziesz ciągle na starej fabrycznej igleDualek pisze:Gdyby zagrało nawet ciut lepiej od tego co jest to to już wystarczający i zadawalający mnie pułap.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Masz na myśli tę igłę z MCC 120?..Myślę o retippingu..warto coś takiego przeprowadzić?Wojtek pisze:Ten wymóg akurat bardzo łatwo spełnić, zważając na to że jedziesz ciągle na starej fabrycznej igle
No i jeszcze rozmyślam co z tym AS,jest na zero a delikatnie ciągnie do stopki,nacisk igły na dociążeniu 1,2 - 1,5 gubi trochę ślad i słychać zniekształcenia w wysokich tonach.Optymalnie jest w granicach dop.max. 1,7 - 1,8 choć ustawiam to bez wagi,więc może być niedokładnie.W każdym razie nie ma mowy o ustawieniu AS na "1" nie mówiąc już o 1,7..Gdzie problem?
Lenco l75 - Jelco750, Telefunken s600 - Ortofon Quintet Bronze; Dual Cs 741Q - Shure V15III;Nuda MM/MC;Philips CD630; Amplifon Set 42; Focal Zoller Expresion
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
I o tej i o DN 750, przynajmniej tak zrozumiałem z tego co pisałeś.Dualek pisze:Masz na myśli tę igłę z MCC 120?
Po co skoro oryginalne igły są jeszcze do nabycia?Dualek pisze:Myślę o retippingu..warto coś takiego przeprowadzić?
Z VTA sobie poradziłeś?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak,jeśli to VTA to tak.Ja myślałem że VTA to regulacja góra-dół całej podstawy ramienia a ta regulacja to tylko zmiana kąta,więc podniosłem nieco ramię,by móc podłożyć jeszcze jedną podkładkę filcową i teraz jest równolegle do płyty. Tak sobie poradziłem z VTAWojtek pisze:Z VTA sobie poradziłeś?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na jedno wychodzi, szczerze mówiąc.Dualek pisze:Ja myślałem że VTA to regulacja góra-dół całej podstawy ramienia a ta regulacja to tylko zmiana kąta
Tu nie chodzi o przykładanie kątomierza do igły tylko o to by rurka ramienia była równoległa do płaszczyzny talerza podczas odtwarzania płyty (ważne!).Dualek pisze:chociaż nie wiem jak powinno być,jaki powinien być kąt między igłą a płytą?
Upewnij się czy gramofon w ogóle trzyma poziom.
Oczywiście teoria że AS jest walnięte też jest prawdopodobna.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak? to wytłumacz mi to:Wojtek pisze: Dualek pisze:
Ja myślałem że VTA to regulacja góra-dół całej podstawy ramienia a ta regulacja to tylko zmiana kąta
Na jedno wychodzi, szczerze mówiąc.
Na co się zda taka regulacja?.Jeśli wysokość wkładki jest mniejsza od oryginalnej DN750 to zostaje tylko dodatkowa podkładka na talerz lub między headshel a wkładkę a jeśli jest wyższa to już nie ma manewru,chyba że niższy talerz.. a zmiana kąta umożliwi nam tylko to że będziemy mogli wkładkę przenieść nad płytą przy podniesionej windzie,o równoległym ustawieniu wtedy nie ma mowy (zostaje podłożyć podkładkę w przedniej części headshela a wkładką).Zmiana wysokości całej podstawy by problem rozwiązała, czyli NIE na jedno wychodzi..No chyba że jest gdzieś taka tajemna regulacja w 750..Trochę do kitu żeby dość wysoki model gramofonu nie miał takiej opcji..
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Owszem, wychodzi. Musisz zrozumieć teorię i zależności geometryczne.Dualek pisze:Zmiana wysokości całej podstawy by problem rozwiązała, czyli NIE na jedno wychodzi.
To czy dasz wyższą/niższą matę czy podłożysz coś między dach wkładki, a headshell by zwiększyć jrj wysokość czy podniesiesz lub obniżysz podstawę ramienia - to wszystko zmienia kąt VTA igły.
Tylko o to w tym chodzi.
O istnieniu regulacji pisałem już parę postów temu, tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?p=113234#p113234Dualek pisze:No chyba że jest gdzieś taka tajemna regulacja w 750..Trochę do kitu żeby dość wysoki model gramofonu nie miał takiej opcji..
Od razu dodam, że wysokość podnoszenia się windy również podlega regulacji, gdyby była taka potrzeba.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku..ta śrubka nr.19 to właśnie wysokość podnoszenia windy.Przy ustawieniu ,które było nie mogłem podłożyć drugiej maty gdyż igła już wadziła płyty przy podniesionej windzie.Zabrałem się za podkręcenie jej,zwiększyłem kąt podniesienia i teraz mogę użyć drugiej maty.Przy tej kombinacji z dwoma matami ramię jest równoległe podczas odtwarzania do płyty.Lecz kolega z salonu ,który ustawił mi teraz wszystko na przyrządzie ProJecta stwierdził że dwie maty absolutnie nie mogą być,że już lepiej niech ramie będzie troche nachylone względem płyty.Teraz jest tak że gdy uniosę windę to wtedy ramię jest równolegle a igle do płyty brakuje jakieś 3-5mm.Po świętach jestem umówiony z nim na bezpośrednie porównanie mojego grajka uzbrojonego w tą MCC120 z ich gramofonem podobnej klasy uzbrojonego w MM.Będę miał odniesienie.Wojtek pisze: O istnieniu regulacji pisałem już parę postów temu, tutaj: Wojtek @ Dual 750-1 czy nadaje się do MC?
Od razu dodam, że wysokość podnoszenia się windy również podlega regulacji, gdyby była taka potrzeba.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eh te instrukcje. Czytam w papierach "ustawienie wysokości ramienia", a to dla mnie nie jest tożsame z wysokością podnoszenia windyDualek pisze:Wojtku..ta śrubka nr.19 to właśnie wysokość podnoszenia windy.

Z kolei wg instrukcji serwisowej, od regulacji podnoszenia windy jest inna śruba, dostępna od wewnątrz, a nie z zewnątrz.
Dziwacznie

Tak czy siak, przypomniało mi się że 750tka różniła się od CS 5000 m.in. tym że nie ma regulacji VTA w ramieniu.
Rozwiązaniem Duala był specjalny headshell który pozwala obniżać/podwyższać wkładkę w pewnym zakresie.
Jak można się domyślić, headshell ten jest dziś dość rzadki.
No to ten problem mamy innymi słowy rozwiązanyDualek pisze:Przy tej kombinacji z dwoma matami ramię jest równoległe podczas odtwarzania do płyty

W salonie czy u Ciebie w domu? Co konkretnie ustawiał? Overhang?Dualek pisze:Lecz kolega z salonu ,który ustawił mi teraz wszystko na przyrządzie ProJecta
Myślałem że poradziłeś sobie już z tym.
A powiedział dlaczego?Dualek pisze:stwierdził że dwie maty absolutnie nie mogą być
Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale to jest bez sensu. Nie wiem co chcecie w ten sposób udowodnićDualek pisze:Po świętach jestem umówiony z nim na bezpośrednie porównanie mojego grajka uzbrojonego w tą MCC120 z ich gramofonem podobnej klasy uzbrojonego w MM.

Nie sądzę by salon miał na składzie cokolwiek z ramieniem o zbliżonych parametrach do ramienia Duala, stąd jakiekolwiek porównanie brzmienia wkładek mija się z celem.
Boję się też co salon wystawi jako gramofon i wkładkę "podobnej klasy", nie mając przy tym za bardzo pojęcia o Twoim sprzęcie.
Może udałoby się Tobie załatwić wypożyczenie wkładki? Nie wiem jaki mają wybór, ale jakiś Ortofon, Audio-Technica czy Shure. Oczywiście tylko MM.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Szablon szablonem a na przyrządzie masz pewne-powiedział,więc co mi tam nic do stracenia.Pojechałem do niego,okazało się że wkładka o 2mm dalej od osi obrotu ramienia powinna być i tak ustawił,nacisk 1,5g,AS 1,5 i po robocie.Wojtek pisze:W salonie czy u Ciebie w domu? Co konkretnie ustawiał? Overhang?
Myślałem że poradziłeś sobie już z tym.
W domu wypoziomowałem i na pewno nie gra gorzej a czy lepiej?..niech będzie że tak,przynajmniej mam pewność że ustawienie prawidłowe.
Nie pytałem.Wojtek pisze:A powiedział dlaczego?
Nie obrażę,pomysł tego porównania wyszedł ode mnie a ma na celu porównanie nówki sztuki igły w stosunku do moich używanych.Obie mam z rynku wtórnego,nie wiem w jakim są stanie.Nie wiem jak gra nowa?ot to cały sens.Wojtek pisze: Mam nadzieję, że się nie obrazisz, ale to jest bez sensu. Nie wiem co chcecie w ten sposób udowodnić
Nie sądzę by salon miał na składzie cokolwiek z ramieniem o zbliżonych parametrach do ramienia Duala, stąd jakiekolwiek porównanie brzmienia wkładek mija się z celem.
Nie,wypożyczyć wkładki nie chcą.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jeśli nic nie płaciłeś to pewnieDualek pisze:Szablon szablonem a na przyrządzie masz pewne-powiedział,więc co mi tam nic do stracenia.

Zbyt mocne słowo. Wszystko zależy od założonej geometrii. W przypadku narzędzia PJ jest to Baerwald.Dualek pisze:powinna być
Ja Tobie wcześniej poleciłem geometrię Stevensona, bo napisałeś że nie jesteś pewien ustawienia overhang.
Nie ma jednego jedynego poprawnego sposobu, ale są lepsze i gorsze pod dany typ ramienia

MożeDualek pisze:przynajmniej mam pewność że ustawienie prawidłowe.

No to możesz go śmiało olać i zrobić tak by VTA było OK.Dualek pisze:Nie pytałem.
Dualek pisze:a ma na celu porównanie nówki sztuki igły w stosunku do moich używanych.
Nie igły. Wkładki. Wątpię by mieli Twój model wkładki i igły na stanieDualek pisze:Nie wiem jak gra nowa?ot to cały sens.

Właśnie dlatego zdrowo jest założyć, że są w stanie agonalnym i dlatego zaleca się wymianę igły po zakupie używanego gramofonu bądź samej wkładki.Dualek pisze:Obie mam z rynku wtórnego,nie wiem w jakim są stanie.
Ten kłopot z ustawieniem AS jest nadal aktualny czy już nie? Dual MCC 120 już brzmi tak jak na 741?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Tak. Myślę o retippingu MCC 120, bo pisałeś o dostępnych nowych w sprzedaży czyli pewnie chodzi o AT 30e?..Mam kontakt z jednym z forumowiczów i twierdzi że AT 30e to nie to.Że nie gra tak jak MCC120.Wojtek pisze: Właśnie dlatego zdrowo jest założyć, że są w stanie agonalnym i dlatego zaleca się wymianę igły po zakupie używanego gramofonu bądź samej wkładki.
Hmm..moje wyobrażenie o AS było takie że przy ustawieniu takim jaki jest nacisk na igłe to ma lewitować a prawidłowo ma ciągnąć do stopki..tak?.Przy ustawieniach 0-0 można powiedzieć że u mnie lewituje..a teraz na 1,5 ciągnie do stopki.Chyba jest dobrze.Wojtek pisze:Ten kłopot z ustawieniem AS jest nadal aktualny czy już nie?
Chyba nawet trochę lepiej.Wojtek pisze: Dual MCC 120 już brzmi tak jak na 741?
Prawdopodobnie zdecyduję się też na te wkładki ortofona serii 500,które polecił Ahaja,myślę że warto spróbować ,nie zginą.