National Panasonic sg - 3090l - wymiary paska
-
Witam,
Stalem się posiadaczem NP sg- 3090l, poprzedni właściciel jak zauważyłem zamiast paska założył białą gumkę.Falowały obroty.
Miałbym pytanie do kogoś kto ma ten sprzęt albo wie jaki pasek kupić do tego modelu.
Na stronach sprzedawców znalazłem info ze będzie pasował pasek 185,0 x 0,70 x 5,00 mm, inny sprzedawca poinformował mnie o pasku 609 mm x 5 mm x 0,6 mm. Po obwodzie na talerzu tam gdzie jest miejsce na pasek wyszło 63 cm a razem z rolka na która nachodzi pasek 64,5 cm. Tak wiec mam dylemat.Czy ktoś mógłby mi pomoc? Ewentualnie również doradzić jaki producent.
Pozdrawiam Mariusz
Stalem się posiadaczem NP sg- 3090l, poprzedni właściciel jak zauważyłem zamiast paska założył białą gumkę.Falowały obroty.
Miałbym pytanie do kogoś kto ma ten sprzęt albo wie jaki pasek kupić do tego modelu.
Na stronach sprzedawców znalazłem info ze będzie pasował pasek 185,0 x 0,70 x 5,00 mm, inny sprzedawca poinformował mnie o pasku 609 mm x 5 mm x 0,6 mm. Po obwodzie na talerzu tam gdzie jest miejsce na pasek wyszło 63 cm a razem z rolka na która nachodzi pasek 64,5 cm. Tak wiec mam dylemat.Czy ktoś mógłby mi pomoc? Ewentualnie również doradzić jaki producent.
Pozdrawiam Mariusz
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zwróć uwagę, że pierwszy sprzedawca podał średnicę, a drugi obwód paskamariusz_jkn pisze:Na stronach sprzedawców znalazłem info ze będzie pasował pasek 185,0 x 0,70 x 5,00 mm, inny sprzedawca poinformował mnie o pasku 609 mm x 5 mm x 0,6 mm.

W tym pierwszym wypadku obwód to 580mm.
Ja na Twoim miejscu zamówiłbym pasek z north.pl: https://north.pl/karta/pasek-napedowy-1 ... 1-J2N.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki Wojtek za sugestie.
Ciekawe ze podają producenta Panasonic, czyżby jeszcze oryginał?
Zamówię i zobaczymy jak będzie się spisywał.Zauważyłem ze maja tez igły Eps 270 sd i Eps 270 Ed po zadaniu pytania sprzedawcy o to czy ta droższa koszt około 63 zł jest eliptykiem nie udzielono mi jednoznacznej odpowiedzi.Chyba wiec pozostaje mi zamówić gdzie indziej. Jakieś sugestie z Waszej strony. Moze tu:
https://www.thakker.eu/tonnadeln/tonnad ... au/a-5625/
Wkładka to National Panasonic 270C.
Ciekawe ze podają producenta Panasonic, czyżby jeszcze oryginał?
Zamówię i zobaczymy jak będzie się spisywał.Zauważyłem ze maja tez igły Eps 270 sd i Eps 270 Ed po zadaniu pytania sprzedawcy o to czy ta droższa koszt około 63 zł jest eliptykiem nie udzielono mi jednoznacznej odpowiedzi.Chyba wiec pozostaje mi zamówić gdzie indziej. Jakieś sugestie z Waszej strony. Moze tu:
https://www.thakker.eu/tonnadeln/tonnad ... au/a-5625/
Wkładka to National Panasonic 270C.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
ED = eliptyk. Jeśli wyślą Tobie coś innego to będzie to towar niezgodny z opisem 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam,
Pasek kupiony i zamontowany.To rzeczywiście original Panasonica.
Kupiłem tez igle Ed. Dziwnie zapakowana w jakieś zastępcze pudełko.
Mam jednak mały problem do rozwiązania.
Wyważyłem ramie.Ustawiłem nacisk na 1.75 gr według wagi.
Niestety występuje podobne zjawisko jak przy starej igle:
W pewnym momencie ramie z igła zatrzymuje się i fraza utworu jest powtarzana w kółko.Ciekawe ze występuje to zawsze w tym samych miejscach płyty.Czasami nawet nie może wystartować.Pierwsza fraza utworu i powtarza ją w kółko.Sprawdzałem na innych płytach i tak samo. Zmieniłem igle na stara i dokładnie to zjawisko występuję w tych samych miejscach. Sprawdziłem płyty na innym gramofonie który posiadam i wszystko o.k.
Co moze byc przyczyną?
Czyżby ramie wymaga jakiegoś smarowania?
A może kalibracja wkładki?
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Jakieś sugestie?
Gramofon jest w zestawie National Panasonic 3090l , nie posiada AS.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Pasek kupiony i zamontowany.To rzeczywiście original Panasonica.
Kupiłem tez igle Ed. Dziwnie zapakowana w jakieś zastępcze pudełko.
Mam jednak mały problem do rozwiązania.
Wyważyłem ramie.Ustawiłem nacisk na 1.75 gr według wagi.
Niestety występuje podobne zjawisko jak przy starej igle:
W pewnym momencie ramie z igła zatrzymuje się i fraza utworu jest powtarzana w kółko.Ciekawe ze występuje to zawsze w tym samych miejscach płyty.Czasami nawet nie może wystartować.Pierwsza fraza utworu i powtarza ją w kółko.Sprawdzałem na innych płytach i tak samo. Zmieniłem igle na stara i dokładnie to zjawisko występuję w tych samych miejscach. Sprawdziłem płyty na innym gramofonie który posiadam i wszystko o.k.
Co moze byc przyczyną?
Czyżby ramie wymaga jakiegoś smarowania?
A może kalibracja wkładki?
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Jakieś sugestie?
Gramofon jest w zestawie National Panasonic 3090l , nie posiada AS.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Oryginalnych już dawno nie produkująmariusz_jkn pisze:Kupiłem tez igle Ed. Dziwnie zapakowana w jakieś zastępcze pudełko.

Overhang musi się zgadzać, więc zakładam że masz to ustawione dobrzemariusz_jkn pisze:A może kalibracja wkładki?

To też jest pewnie źródłem problemów. AS jest, ale ustawione na sztywnomariusz_jkn pisze:Gramofon jest w zestawie National Panasonic 3090l , nie posiada AS.

Spróbuj zwiększyć nacisk na 2, 2.25 albo 2.5g.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtek pisze:Overhang musi się zgadzać, więc zakładam że masz to ustawione dobrze
Overhang ustawiony na 52mm, nie wiem ile powinno byc prawidłowo bo nie mam manuala.
Wojtek pisze:Spróbuj zwiększyć nacisk na 2, 2.25 albo 2.5g.
Wczoraj rzeczywiście próbowałem zwiększać nacisk i zjawisko znika jeśli jest 2.5 g.
Nie wiem czy nie będzie miało to jakiegoś złego wpływu na dźwięk i zużycie płyty, ale zaraz spróbuje jeszcze raz zwiększyć nacisk może stopniowo i przekaże wieści.
-
Zwiększanie nacisku do 2.5 g pomogło w przypadku starszej igły po pudelku wnioskuje ze poprzedni właściciel kupił ja w Wamacie.
Nowa igła Ed mniej więcej od polowy płyty szwankuje, powtarza frazę w kolko,czasami nawet od początku płyty, przy tym wkładka jest bardzo blisko płyty.Mam wrażenie ze zaraz będzie szorować po płycie.Przy nacisku 2,5 grama, przy 2g wcale nie jest lepiej.
Zauważyłem jednak różnice w długości igieł i zastanawia mnie dlaczego.Ze stara igła overhang wynosi 54mm a nowa 52mm
Zakupiona igła do wkładki National 270 C jest krótsza aż o dwa milimetry.Mierzyłem suwmiarka Overhang. Dodatkowo zamieszczam zdjęcie ilustrujące to zjawisko.
Igla z czerwona linia jest ED, zakupiona wczoraj. Może to w niej tkwi problem.
Może trzeba ja reklamować?
Prosiłbym o Wasze opinie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ty nie masz typowego ramienia Technicsowego, więc 52mm może nie być odpowiednie.mariusz_jkn pisze:Overhang ustawiony na 52mm, nie wiem ile powinno byc prawidłowo bo nie mam manuala.
Skorzystaj z szablonu do ustawiania overhang, pod geometrię Baerwald.
Co do wykonania igły to bym się nie martwił.
Ustaw pierw dobrze overhang, a potem zobaczymy co z tego wyniknie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dziękuję Wojtku, za cenne uwagi.
Zrobie jak napisałeś.Ustawie overhang i dam znać jakie efekty.
Zrobie jak napisałeś.Ustawie overhang i dam znać jakie efekty.
-
Sprawdziłem ustawienie overhang na podstawie dwóch szablonów proponowanych na naszym forum, jeden wg.Baerwalda.
Nie musiałem nic poprawiać.Wszystko ustawione w punkt.:-0
Sprawdziłem pod te dwie igły i rzeczywiście obydwie mieszczą się idealnie w skali.
Zmniejszyłem wiec nacisk igły do 2g i niestety znów to samo.Od początku płyty igła stoi w miejscu i powtarza się fraza utworu w kółko.
Ustawiłem nacisk na 2,5g przy igle sferycznej i na razie jest o.k.
Nadal nie sprawdziłem jak działa z nowa igła ED.
Więcej pomysłów nie mam.
Zauważyłem ze przy ramieniu tam gdzie zazwyczaj w innych gramofonach jest AS u mnie jest otwór a na dole jest śrubka regulacyjna. Może tutaj ktoś coś poprzestawiał? Nie wiem do czego służy ta regulacja.Może do ustawiania powrotu ramienia przy kończącej się płycie?
Mogę przesłać zdjęcie tego miejsca.
A może na forum jest jakiś właściciel National Panasonic 3090l i mógłby coś podpowiedzieć?
Nie musiałem nic poprawiać.Wszystko ustawione w punkt.:-0
Sprawdziłem pod te dwie igły i rzeczywiście obydwie mieszczą się idealnie w skali.
Zmniejszyłem wiec nacisk igły do 2g i niestety znów to samo.Od początku płyty igła stoi w miejscu i powtarza się fraza utworu w kółko.
Ustawiłem nacisk na 2,5g przy igle sferycznej i na razie jest o.k.
Nadal nie sprawdziłem jak działa z nowa igła ED.
Więcej pomysłów nie mam.
Zauważyłem ze przy ramieniu tam gdzie zazwyczaj w innych gramofonach jest AS u mnie jest otwór a na dole jest śrubka regulacyjna. Może tutaj ktoś coś poprzestawiał? Nie wiem do czego służy ta regulacja.Może do ustawiania powrotu ramienia przy kończącej się płycie?
Mogę przesłać zdjęcie tego miejsca.
A może na forum jest jakiś właściciel National Panasonic 3090l i mógłby coś podpowiedzieć?
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Podeślij zdjęcie, zobaczymy.
To może być ta regulacja, ale może też być regulacja punktu powrotu ramienia. Chociaż taką śrubę technics raczej umieszczał pod talerzami.
Zmiana o pół obrotu wyjaśni sprawę.
Dodam, że np. w gramofonach PE gdzie nie było pokrętła regulacji AS, pod ramieniem była prosta regulacja z ząbkami. Najpierw sprawdź tajemniczą śrubkę, później będziemy rozkręcać dalej
To może być ta regulacja, ale może też być regulacja punktu powrotu ramienia. Chociaż taką śrubę technics raczej umieszczał pod talerzami.
Zmiana o pół obrotu wyjaśni sprawę.
Dodam, że np. w gramofonach PE gdzie nie było pokrętła regulacji AS, pod ramieniem była prosta regulacja z ząbkami. Najpierw sprawdź tajemniczą śrubkę, później będziemy rozkręcać dalej

-
Dziekuje za info.
A wiec tak:pobawilem sie ta srubka i rzeczywiscie to regulacja powrotu ramienia.Zmienilem pozycje o pol obrotu.
Ramie podnosi sie w tym samym momencie, co wczesniej pod warunkiem odtwarzania od poczatku plyty.Jesli chce polozyc ramie na ostatnim utworze plyty to zanim zdaze to zrobic , ramie cofa sie i wylacza gramofon.
Oto zdjecia.
No wiec chyba szukamy dalej.
Dzisiaj mam wiecej czasu wiec zajrze do srodka.
Moge podesłac zdjecia, moze wspolnie cos znajdziemy.
A wiec tak:pobawilem sie ta srubka i rzeczywiscie to regulacja powrotu ramienia.Zmienilem pozycje o pol obrotu.
Ramie podnosi sie w tym samym momencie, co wczesniej pod warunkiem odtwarzania od poczatku plyty.Jesli chce polozyc ramie na ostatnim utworze plyty to zanim zdaze to zrobic , ramie cofa sie i wylacza gramofon.
Oto zdjecia.
No wiec chyba szukamy dalej.
Dzisiaj mam wiecej czasu wiec zajrze do srodka.
Moge podesłac zdjecia, moze wspolnie cos znajdziemy.
-
Zdjąłem talerz i znalazłem miejsce gdzie można potencjometrem wyregulować obroty 33,45 i jeszcze jedno z symbolami L i R niestety nie bardzo jest możliwość regulacji, ale czyżby to był AS?
Oto zdjęcia . Jeśli to As jak zabrać się do regulacji?
A może to tylko atrapa?
Oto zdjęcia . Jeśli to As jak zabrać się do regulacji?
A może to tylko atrapa?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
L i R to raczej nie AS
To bardziej dotyczy głośności chyba.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum