Bardzo fajny ten Akai, aczkolwiek tak jak wcześniej pisałem na SB, bardziej interesowałby mnie GXC-760D albo GXC-750D .
Szkoda że nie jest w pełni sprawny, jak to obiecał sprzedawca.
Sindsoron pisze:przewijanie do przodu działa dobrze, ale do tyłu już nie - jest wolniejsze i zdarza mu się zwalniać/przyspieszać (choć po którymś razie trzyma już tempo);
Sprawdziłbym paski, bo przypuszczam że są do wymiany.
Można szukać paseczków oddzielnie albo kupić cały zestaw naprawczy w sieci
Sindsoron pisze:Dodatkowo czy to normalne że napęd cały czas chodzi jak tylko włączę deck?
W sensie że napęd "chodzi" mimo że taśma kasety nie jest w ruchu? Tak, to normalne.
Sindsoron pisze:Przy okazji postaram się wpaść z nim do kumpla i przetestować go na jego sprzęcie
Kumpel i jego tajemniczy, magiczny wręcz sprzęt?
Sindsoron pisze:...i jak ktoś by mógł mi wyjaśnić co daje "MPX Filter", "Dolby NR", jak działa i po co jest "Memory", po co jest "Cal Tone", jak mam rozumieć w nim funkcję monitor?

No to uczymy podstawowych rzeczy

Po kolei w takim razie.
Filtr MPX jest przydatny przy nagrywaniu stereofonicznych nagrań z tunera radiowego. Usuwa ton kontrolny przy 19kHz, by nie nanosić go na taśmę.
Jest to ważne szczególnie przy nagrywaniu z systemem Dolby.
Co lepsze tunery FM miały wbudowany filtr MPX, przydatny w wypadku kiedy magnetofon takowego nie posiadał.
Dolby NR, czyli Dolby Noise Reduction

System redukcji szumów, w tym przypadku jest to typ Dolby B.
Załączasz tą funkcję przy nagrywaniu, jeśli chcesz nagrać w systemie Dolby B, lub przy odtwarzaniu, jeśli jesteś pewien, że masz do czynienia z taśmą nagraną w tym systemie

W przeciwnym wypadku lepiej wyłączyć, gdyż dźwięk na tym straci.
Funkcja Memory działa na zasadzie takiej, że jak w danym momencie odtwarzania taśmy wciśniesz Memory to magnetofon zapamiętuje sobie to konkretne miejsce. Później jak cofasz taśmę to magnetofon zatrzyma się samoczynnie w tym miejscu. Ot przydatne do indeksowania niekoniecznie od początku taśmy
Cal Tone załącza wbudowany generator tonu 400Hz, wymaganego do kalibracji taśmy pod układ Dolby NR.
Bardzo ważna sprawa jeśli ktoś chce nagrywać z Dolby B. Robi się to przy każdym nowym typie taśmy (gdyż mają one różne charakterystyki).
Nie będę teraz objaśniał proces kalibracji, bo nie wiem czy w ogóle planujesz z tego skorzystać
Funkcja Monitor to nic innego jak nasłuchiwanie/monitorowanie źródła sygnałowego, puszczanego do wejść magnetofonu, zamiast słuchania taśmy

Potrzebne to jest chociażby do poprawnego nastawienia poziomu sygnału nagrywania, zanim w ogóle zaczniesz nagrywać dany materiał na taśmę.
Swoją drogą, myślę że przyda Ci się instrukcja obsługi od Akai GXC-760D dla lepszej rozkminy
http://wegavision.pytalhost.com/AkaiGXC-760D/