Obiecałem dokładnie przeczytać Twój wpis i to robię. Nie stawiam się w pozycji wszystko wiedzącego, bo nim nie jestem. Jestem amatorem. Ale tak jak pisałem, coś mi tu nie gra. No offens, skoro poświęciłeś tyle czasu na testy i napisałeś spory tekst, pewnie liczysz na odzew, a jak widać większość jakoś zamilkła.
Regsoft pisze:Własny mózg mnie oszukuje. Dlatego zaopatrzyłem się w przełączniki sygnałowe aby przełączenie pomiędzy badanymi elementami trwało poniżej sekundy
To prawda. Mózg z łatwością wychwytuje różnice. Ale do wolno zmieniających się warunków bardzo łatwo się przystosowuje. Dlatego nie czujemy smrodu w pomieszczeniu w którym przebywamy. ale jeśli wejdziemy z zewnątrz.... Także Twój pomysł na weryfikację zmian jest jak najbardziej słuszny.
Regsoft pisze:mogłem z pomocą rodziny zweryfikować tezy w "ślepych" testach.
No tak. Z pewnością nie informowałeś, w szczególności żony, o cenach poszczególnych elementów

Tak jak napisałeś, to właśnie ślepy test. Sam wiedząc o poniesionych kosztach pewnie słyszałbyś lepiej tam gdzie poszło więcej kasy.
Regsoft pisze:Kwestia ciężkiej wkładki Denon DL-103 w gramofonie DP-35F. Nie usłyszałem żadnych niewłaściwych efektów takiego połączenia.
No i tu już dupa. Nie słyszałeś bo nie porównałeś. Opierasz swoją opinię wyłącznie na wrażeniach. Nie porównujesz. Chyba że się mylę, ale z tekstu tak wynika. Czyli przeczysz założeniom testu.
Regsoft pisze:Przeciwwaga ma jeszcze zapas,
No to akurat o niczym nie świadczy. Ciężka wkładka, z tego co wiem, to nie jest kwestia jej wagi. Bardziej podatności. Nie jestem pewien tego co napisałem. Warto to uściślić.
Regsoft pisze:Transformatory dopasowujące. Próbowałem Empire ET-1 (Ortofon T-5) i oryginalny Denon AU-310. Moim zdaniem oba się sprawdzają choć Ortofon wydaje się minimalnie spłycać (wyszło tylko na paru utworach testowych). Nie jestem tego pewny (rodzina również) bo działa głośniej i do tego nie mogę ich przełączać dynamicznie. Nie widzę jednak żadnych przeciwskazań przed jego stosowaniem.
Doprecyzuj, bo nie bardzo rozumiem. Testowałeś dwa trafa. I piszesz że nie widzisz przeciwwskazań w JEGO stosowaniu. To znaczy co? Obydwa są dobre? W ogóle warto je stosować? Pisząc, ze nie widzisz przeciwwskazań, to ja to rozumiem, że nie przeszkadzają.. Pomagają? Który bardziej?
Regsoft pisze:3. Pro-Ject Phono Box MM/MC. Bardzo stara konstrukcja o której już wspominałem w innym wątku. Słabo wypadł w połączeniu z wkładkami MM Technics P24 oraz Denon DL-60. Behringer PP400 brzmiał lepiej a Art DJ II skasował go o klasę. O dziwo całkiem dobrze poradził sobie z DL-103 (MC LO) w połączeniu z transformatorem dopasowującym Denona. Nadal grał słabiej od Arta ale różnica była naprawdę niewielka (głównie bas).
OK, przyjmuję do wiadomości. To spójna informacja.
Dalej przechodzisz do porównania trzech wzmacniaczy: Sony, Onkyo i KD. Miałeś możliwość ich dynamicznego przełączania korzystając z tego samego źródła? No raczej nie. Pada pierwotne założenie testu. Oczywiście nawet jeśli podmiana zajmowała nie poniżej sekundy, a kilka minut, to i tak lepiej niż większość z nas może (chce się) zrobić.
Regsoft pisze:Sony TA-F555SE II....Kompletnie mi nie odpowiadał dźwiękowo. Mocno wycofane basy ale i nieco cofnięte wysokie tony (średnica czyściutko) .... Sprawdziłem mu tylko na szybko przedwzmacniacz Phono MC. Wydaje mi się, że jakość dźwięku jest bardzo dobra.
Cieszy mnie, że dobrze oceniłeś jakość wbudowanego pre. Też korzystam z wbudowanego pre w połączeniu z wkładką MC we wzmacniaczu tej samej firmy i z tej samej linii. I teoretycznie jest to najsłabszy element mojego toru. Skoro twierdzisz, że jest dobrze, to super. Ale jakim cudem Ci się to udało, skoro sam wzmacniacz gra do dupy?
Regsoft pisze:Onkyo A-8290....Świrował przełącznik wkładki, przełącznik kolumn i potencjometr głośności. Jakieś przydźwięki, okazjonalne szumy, czasem ściszał kanał itd. ..
Bez związku z testem. Większość starszych sprzętów trzeba wypsikać.
Regsoft pisze:A dźwięk był taki jak lubię czyli typowy jak dla ... Denonów serii AVR. Tak, tak. Nikomu z rodziny nie udało się wskazać który gra w ślepym teście przy szybkim przełączaniu pomiędzy nimi.
Nie wiem jak zrealizowałeś szybkie przełączanie. Ale Ok, przyjmuję.
Regsoft pisze:Jednak skoro mam zewnętrzne przedwzmacniacze i tak samo brzmiący nowy amplituner KD to nie widzę sensu aby trzymać ten antyk na chodzie.
Ja wybrałbym odwrotnie. Wywaliłbym plątaninę kabli i zostawił Onkyo, bo gra tak samo i ma wszystko "zabudowane". jedyny argument za KD to pilot.
Regsoft pisze:a. Zanim ktoś wpadnie na pomysł wymiany nowego topowego amplitunera KD na super wzmacniacz z minionej epoki licząc na cudowne ubarwienie dźwięku to radzę się zastanowić bo czasami można się rozczarować. Są tacy (np. ja) którzy na pewno nie będą dyskredytowali nowych wzmacniaczy od kina domowego.
Trzeba porównywać sprzęty z tej samej półki. Wymiana wypasionego KD za kilka tysięcy ma marnego Technicsa za dwie stówki oczywiście większego sensu nie ma. Ale jeśli poruszamy się w podobnych pieniądzach, to raczej wątpię by Twoją tezę dało się obronić.
Regsoft pisze:b. Nie doceniałem znaczenia przedwzmacniacza do gramofonu. Biję się w pierś. Ma faktycznie duży wpływ na jakość dźwięku.
Moim zdaniem podstawowy, oprócz samej wkładki. Dlatego w mojej konfiguracji wbudowany pre uważam za 'wąskie gardło" Nie wiem czy słusznie.
Regsoft pisze:Wejście gramofonowe MC w dobrym wzmacniaczu daje bardzo przyzwoity dźwięk. Nie gorszy niż układ Art Pre II + transformator dopasowujący. Spokojnie można brać pod uwagę. Wymiana wzmacniacza na taki z wejściem MC jest chyba najtańszym, przyzwoitym rozwiązaniem tego problemu. I jakże wygodnym.
No właśnie. A Ty zostawiłeś plątaninę KD z trafami i/lub przedwzmacniaczami.
Regsoft pisze:d. Albo problematyczność wkładki DL-103 jest demonizowana albo DP-35F jest super uniwersalną maszyną. Moim zdaniem poradził sobie z nią świetnie.
e. Może i jest coś na rzeczy w kwestii trafo 1:20 do DL-103 ale nie mogę powiedzieć, że to źle działa. Nawet przy takich mikrych zabawkach słucha się z dużą przyjemnością.
Nie mam zdania.
Regsoft pisze:f. Kupiłem gramofony trochę z nostalgii za starymi, minionymi czasami a okazało się, że dźwiękowo jest to całkiem fajna zabawa a cena nie powala
Chyba jak większość z nas
Regsoft pisze:PS. Chyba nabędę uniwersalny przedwzmacniacz bo zaczyna mi brakować wejść analogowych.
No tak jak pisałem, korzystam z końcówki Sony N77, ale wcześniej jest pre E77ESD. Wejść nie brakuje.
P.S. Nie zamierzam negować Twojego testu. Tak jak pisałem, to ciekawy i istotny tekst. Miałem z początku jakieś wątpliwości i tu je opisałem. Absolutnie nie twierdzę, że się mylisz.