SL-3310 automatyka ramienia
- polaff
Zarówno o zasadach jak i tym, że to dość proste.
Muszę jednak przywyknąć do tego, że gramofon to wybitnie delikatny i czuły sprzęt - to sprawia, że tym bardziej boję się przy nim kombinować...
Muszę jednak przywyknąć do tego, że gramofon to wybitnie delikatny i czuły sprzęt - to sprawia, że tym bardziej boję się przy nim kombinować...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na przyszłość, proszę nie baw się w "sądzenie" kiedy nie wiesz za bardzo o czym piszesz 
Po filmiku widać, ze winda ewidentnie była za wysoko ustawiona. Dobrze że udało się to wyregulować.
I tak nikt za Ciebie tego nie zrobi 
Instrukcja obsługi Twojego gramofonu również to objaśnia.
Zerknąłem na aukcję którą wygrałeś. Twoja wkładka to Audio Technica AT-71L. Zalecany nacisk to 2g.
Igła jest oryginalna, a więc najprawdopodobniej bardzo stara. Radzę niedługo wymienić igłę albo całą wkładkę.

Po filmiku widać, ze winda ewidentnie była za wysoko ustawiona. Dobrze że udało się to wyregulować.
Dasz sobie radępolaff pisze:Muszę jednak przywyknąć do tego, że gramofon to wybitnie delikatny i czuły sprzęt - to sprawia, że tym bardziej boję się przy nim kombinować...

Instrukcja obsługi Twojego gramofonu również to objaśnia.
Zerknąłem na aukcję którą wygrałeś. Twoja wkładka to Audio Technica AT-71L. Zalecany nacisk to 2g.
Igła jest oryginalna, a więc najprawdopodobniej bardzo stara. Radzę niedługo wymienić igłę albo całą wkładkę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- polaff
dzięki za radę - każdy musi się kiedyś nauczyć.Wojtek pisze: proszę nie baw się w "sądzenie" kiedy nie wiesz za bardzo o czym piszesz
ja nawet nie wiedziałem, że to sie ustawia.Wojtek pisze:Po filmiku widać, ze winda ewidentnie była za wysoko ustawiona
Jeszcze koło południa szukałem takiej osoby, teraz zastanawiam się nad zakupem polecanej na forum wagiWojtek pisze:nikt za Ciebie tego nie zrobi
Dziękuję skoryguję.Wojtek pisze:Zalecany nacisk to 2g.
tego też pewnie będę musiał się nauczyć. Może napisz od razu jaką polecasz do tego gramofonu.Wojtek pisze:Radzę niedługo wymienić igłę albo całą wkładkę.
Byo warto bo gramofon jest w genialnym stanie wiualnym a co za tym idzie mechanicznym pewnie też tym bardziej, że teraz działa tak:Wojtek pisze:Zerknąłem na aukcję którą wygrałeś.
Bardzo dziękuję za pomoc PANOWIE!!!
- chudy_b
Wygląda na to że wszystko jest Ok. Fajnie, że łatwo poszło.polaff pisze:teraz działa tak:
Zastanawiające, że dotarł do Ciebie tak totalnie rozregulowany. Może ktoś coś próbował zdziałać, ale nie miał bladego pojęcia jak się za to zabrać.polaff pisze:Byo warto bo gramofon jest w genialnym stanie wiualnym a co za tym idzie mechanicznym pewnie też tym bardziej
To zależy ile kasy chcesz wydać. Na początek na Twoim miejscu kupiłbym AT 95E z oryginalną igłą. Uważaj, bo bardzo popularny na Allegro Wamat sprzedaje również te wkładki z zamiennikiem igły. Kilkanaście złotych oszczędności, ale nie warto.polaff pisze:Może napisz od razu jaką polecasz do tego gramofonu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale waga za wiele Tobie nie zmienipolaff pisze:Jeszcze koło południa szukałem takiej osoby, teraz zastanawiam się nad zakupem polecanej na forum wagi

Dopiero po wyważeniu!polaff pisze:Dziękuję skoryguję.
Bardzo prawdopodobnechudy_b pisze:Zastanawiające, że dotarł do Ciebie tak totalnie rozregulowany. Może ktoś coś próbował zdziałać, ale nie miał bladego pojęcia jak się za to zabrać.

Od razu dodam że Wamat nie ukrywa tego że dana oferta dotyczy wkładki z nieoryginalną igłą.chudy_b pisze:To zależy ile kasy chcesz wydać. Na początek na Twoim miejscu kupiłbym AT 95E z oryginalną igłą. Uważaj, bo bardzo popularny na Allegro Wamat sprzedaje również te wkładki z zamiennikiem igły. Kilkanaście złotych oszczędności, ale nie warto.
Oryginał najłatwiej rozpoznać po tym że ma logo Audio Technica z przodu. Tak jak Twoja obecna igła, polaff

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- polaff
Re: SL-3310 automatyka ramienia
A może wymienić samą igłę?
Jak znaleźć oryginał?
Dla mnie brzmienie tej wkładki jest ok. Pewnie dlatego, że zmieniłem cały gramofon o klasę w górę.
Jak znaleźć oryginał?
Dla mnie brzmienie tej wkładki jest ok. Pewnie dlatego, że zmieniłem cały gramofon o klasę w górę.
- polaff
tak właśnie przypuszczam.chudy_b pisze:Zastanawiające, że dotarł do Ciebie tak totalnie rozregulowany. Może ktoś coś próbował zdziałać, ale nie miał bladego pojęcia jak się za to zabrać.
Wyważenie zrobiłem zanim mi chudy_b napisał o 1,5g.Wojtek pisze:Dopiero po wyważeniu!
Później zrobiłem jeszcze raz by ustawić na 2g.
Wyważenie ramienia na 0 nie jest aż tak strasznie skomplikowane. trzeba odrobinę cierpliwości i się da.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Można.polaff pisze:A może wymienić samą igłę?
U Thakkera w Niemczech masz pełną gamę pasujących igieł do wyborupolaff pisze:Jak znaleźć oryginał?

https://www.thakker.eu/en/needles/audio ... us/a-6097/
https://www.thakker.eu/en/needles/audio ... us/a-6120/ (różni się od powyższej tylko tym że ma ochronkę na igłę)
https://www.thakker.eu/en/needles/audio ... us/a-6096/
https://www.thakker.eu/en/needles/audio ... us/a-6095/
https://www.thakker.eu/en/needles/audio ... us/a-6099/
https://www.thakker.eu/en/needles/audio ... us/a-6098/ (lepszy szlif, eliptyczny)
My to wiemy. To Ty się bałeś na początkupolaff pisze:Wyważenie ramienia na 0 nie jest aż tak strasznie skomplikowane. trzeba odrobinę cierpliwości i się da.

Historycznie, wkładka AT-70 została zastąpiona modelem AT-3600/AT-91, a model AT-71E zastąpiła AT-3400. AT-95 to nowsza wersja AT-3400.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- polaff
czyli sugerujesz, że lepiej całą wkładkę kupić?Wojtek pisze:Historycznie, wkładka AT-70 została zastąpiona modelem AT-3600/AT-91, a model AT-71E zastąpiła AT-3400. AT-95 to nowsza wersja AT-3400.
tym bardziej że:
nie szpecham i nie inglisz ani gaworysz pa ruskiWojtek pisze:U Thakkera w Niemczech

tego akurat się nie bałem, tym bardziej jak zobaczyłem, że sprzedawca zdemontował do transportu przeciw wagę...Wojtek pisze:To Ty się bałeś na początku
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak jak poradził chudy_bpolaff pisze:czyli sugerujesz, że lepiej całą wkładkę kupić?

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- polaff
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też od tego nie uciekniesz 

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- polaff
Orientujecie się gdzie zdobyć lub jak szukać szczotki do winyli takiej montowanej do gramofonu by czyściła płyty podczas odtwarzania.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chodzi Ci o ramię czyszczące? Da się znaleźć, ale dobre to to nie jest. Pytanie: po co?
Jak chcesz mieć czyste płyty to je myjesz i masz spokój
Jak chcesz mieć czyste płyty to je myjesz i masz spokój

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- polaff
A jaki masz patent na zbierające się na igle koty?Wojtek pisze:Jak chcesz mieć czyste płyty to je myjesz i masz spokój