Swoją historię z gramofonami rozpocząłem od słuchania tego co wtedy słuchał mój Tata , a były to Lata 80-te więc głownie Polska muzyka blues, jazz i co tam się udało zdobyć . Sprzęt jakim wtedy raczył tatuś to Tosca 303 , Bernard GS 434 podłączone do kolumn Tonsila ZGC 40 .
Szybko zauważył moje zainteresowania muzyką i sprawiał mi Amatora 2 stereo plus gramofon Emanuel podłączone do kolumn Radiotechnika s30b

I tak to się zaczęło , z racji iż był elektronikiem dostałem na 5-te urodziny miernik i lutownice oraz stertę płytek gdzie moim zadaniem było wylutowywanie elementów a później ich sprawdzanie .
Później po latach wróciłem do Winyla i kupiłem swojego Bernarda

W międzyczasie udało mi się zarazić kolegę i zakupy były również dla niego głównie lekko uszkodzonych i późniejsza ich naprawa i tu znowu początki od Berdnarda GS 431 , Philips FP563 , jakieś naprawy dla znajomych - Adam , CEC 220 , Telefunken S500 itd..
Sam zabrałem się za Lenco L75 , zakupiłem lekko zużyty obiekt do tego na części B55 , ramię nowe Jelco Sa 250 ST dwa kity Joela wkładki Goldring GL 2200 , przewody w headshellu przewody od ramienia Jelco itd. Tu jednak zabrakło mi chęci do budowy obudowy i całość sprzedałem .
Teraz zakupiłem zepsuty Sony PS-x60 z ebay , oraz Telefunka S600 bardzo lubię te telefunkeny .
Także witam się