Z jednej strony klasa poniekąd porównywalna (choć 721 był swego czasu topowym Dualem, a Technics ze średniej stawki firmy), ale konstrukcje diametralnie różniące się
Pogadajmy lepiej o konkretnych egzemplarzach, bo przy porównywaniu modeli możemy sobie teoretyzować
W sumie to za samą regulację VTA, Dual 721 powinno się plasować nieco wyżej od Technicsa SL-Q303. Napęd co prawda nie ma kwarcu, ale również jest bardzo dobry.
Minusem (jak w każdym Dualu) to automatyka ramienia i inne mniej typowe patenty
tollo pisze:... Zobacz w jaki sposób jest dociążona wkładka. Założone mase podkładek pod długie śruby. Śruby, nakrętki i podkładki prawdopodobnie w ogóle nie przeznaczone do sprzętu audio, wykonane ze stali, która w ogóle nie powinna znaleźć się w headshellu.
Nie demonizujmy stali. O ile to nierdzewka to nie ma przeciwwskazań bo jest niemagnetyczna.
tollo pisze:... Zobacz w jaki sposób jest dociążona wkładka. Założone mase podkładek pod długie śruby. Śruby, nakrętki i podkładki prawdopodobnie w ogóle nie przeznaczone do sprzętu audio, wykonane ze stali, która w ogóle nie powinna znaleźć się w headshellu.
Nie demonizujmy stali. O ile to nierdzewka to nie ma przeciwwskazań bo jest niemagnetyczna.
...na co dzień pracuje z takimi śrubkami - i wiem ze to zdjęcie- ale według mnie to śruba i podkladki to zwykła stal
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
arturxyz pisze:ten czarny dual 721 tez mi się podoba jakis czas temu polowałem na takiego ale ceny chodziły od 1500 wzwyż....jasli pójdzie za te 1100 to warto...
Zobaczymy, różne ceny się zdarzają. Obserwuje, ale też szukam innych modeli.
arturxyz pisze:ten czarny dual 721 tez mi się podoba jakis czas temu polowałem na takiego ale ceny chodziły od 1500 wzwyż....jasli pójdzie za te 1100 to warto...
No well, nie popadajmy tym razem w skrajności.Podbijasz cenę czy co?
Cena 1100 jest OK dla tego akurat (prawdopodobnie) egzemplarza, natomiast 1500 to pompowanie ego potencjalnych sprzedawców. Konkurencja w tej klasie gramofonów nie jest mała, choć ów model to akurat kult.
O kurde, jak nie jestem fanem Duala, tak na widok tego drugiego opadła mi kopara Pięknie się prezentuje, a w tym czarnym wykonaniu wygląda jak milion dolarów.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
O kurde, jak nie jestem fanem Duala, tak na widok tego drugiego opadła mi kopara Pięknie się prezentuje, a w tym czarnym wykonaniu wygląda jak milion dolarów.
Wstępnie jestem umówiony ze sprzedającym. Jak sfinalizuje zakup, to dam znać.